Životna sredina

U Boru održana javna rasprava o proceni uticaja na životnu sredinu rudnika Čukaru Peki

Studija-o-proceni-uticaja-na-zivotnu-sredinu-rudnika-Cukaru-Peki-predstavljena-u-Boru

Slika: Predstavljanje studije o proceni uticaja na životnu sredinu u Boru (Medija centar Bor)

Objavljeno

07.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine održali su u sali muzičke škole „Miodrag Vasiljević“ u Boru prezentaciju Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izvođenja rudarskih radova na lokaciji „Čukaru Peki“, posle čega je održana i javna rasprava, preneli su lokalni mediji.

Rudnik bakra i zlata sa podzemnom eksploatacijom u blizini Bora namerava da otvori firma Rakita Exploration, u vlasništvu kineske kompanije Zijin Mining Grupa, koja je vlasnik i RTB-a Bor. Posao u rudniku Čukaru Peki dobilo bi 1.205 radnika.

Upućen je veliki broj primedbi meštana sela, stručnjaka, predstavnika borskih ekoloških organizacija

Tokom javnog uvida u proteklih dvadesetak dana, ali i tokom javne rasprave upućen je, kako prenosi RTV Bor, veliki broj primedbi građana, meštana sela, stručnih lica i predstavnika osam borskih ekoloških organizacija. Primedba konzorcijuma nevladinih organizacija je da studija nije urađena u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

Sve primedbe, kako je rečeno na javnoj raspravi, narednih dana razmotriće nadležna komisija Ministarstva.

Mihajlović: Izbegnuto stvaranje nenadoknadive štete

Prvobitno je, kako navodi portal Bor030.net, planirano da prezentacija i javna rasprava budu održani u zgradi Skupštine grada Bora, ali je zbog velikog interesovanja meštana sela Brestovac, Metovnica i Slatina, na čijoj će se teritoritoriji izvoditi rudarski radovi, i borskih ekoloških organizacija odlučeno da se skup izmesti u muzičku školu.

Jedan od učesnika javne rasprave, Branislav Mihajlović, inženjer rudarstva i narodni poslanik iz Bora, u autorskom teksu za portal Novu ekonomiju pohvalio je odluku kineske firme da se metoda otkopavanja rude sa zarušavanjem promeni u otkopavanja sa očuvanjem površine terena iznad rudnika.

Promena načina otkopavanja je od krucijalnog strateškog značaja

To je odluka od krucijalnog strateškog značaja, kako po budući razvoj rudnika, tako i po lokalnu i širu društvenu zajednicu, napisao je on.

Mihajlović tvrdi da je izbegnuta degradacija površine terena u velikom obimu i stvaranje nenadoknadive i nepopravljive štete u okolini rudnika.

Takvom odlukom je, dodaje on, u ekološkom smislu projekat iz oblasti rudarenja sa nepopravljivom štetom preveden u oblast rudarenja sa štetama koje se mogu smanjiti i popraviti u značajnoj meri.

NVO: Studija nije u skladu sa propisima

Nevladine organizacije su ocenile da je Studija neprihvatljiva, urađena po hitnom postupku bez izdatog mišljenja nadležnih organa o lokaciji i dozvola Ministarstva rudarstva i energetike koje su obavezne po Uredbi o upravljanju rudarskim otpadom, preneo je portal Mc.kcbor.net.

Ekološke organizacije tvrde da Studija mora da bude dopunjena

Takođe, kako NVO tvrde, nije ispoštovana obavezna sadržina Studije predviđena zakonom i podzakonskim aktima, već da je treba izmeniti i dopuniti i ponovo uputiti na javni uvid.

„Prvo, prostorni plan za rudnik Čukaru Peki je usvojen početkom januara, a Studija nije uvažila lokacijsko mišljenje, jer je urađena u decembru. Drugo, nije urađena u skladu sa Uredbom o upravljenju rudarskim otpadom, koja je stupila na snagu početkom godine“, istakao je Toplica Marjanović, iz konzorcijuma ekoloških nevladinih organizacija, preneo je RTV Bor.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

7. februar 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

7. februar 2020. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

7. februar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

7. februar 2020. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić