OIE

U 2022. kreće izgradnja najvećeg vetroparka na južnoj hemisferi

U 2022. kreće izgradnja najvećeg vetroparka na južnoj hemisferi

Foto: Dan Cristian / Pexels

Objavljeno

29.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vetropark Golden Plains će imati 215 turbina i prema najavama proizvodiće dovoljno energije za 765.000 domaćinstava. Nakon što je ministar za planiranje dao i konačno odobrenje, u australijskoj državi Viktorija sledeće godine će se graditi do sada najveći vetropark na južnoj hemisferi. Projekat vodi kompanija West Wind Energy i vredan je dve milijarde australijskih dolara (1,28 milijardi evra).

Vetropark Golden Plains prostiraće se na 167 kvadratnih kilometara i procenjeno je da će se realizacijom projekta smanjiti emisija ugljen-dioksida za 4,8 miliona tona godišnje. Prema projektu koji je dobio konačnu plansku dozvolu, maksimalna visina vetroturbina je 230 metara, a prečnik rotora turbine je povećan sa prvobitno planiranih 150 na 165 metara. Lokacija vetroparka je Rokewood, koji se nalazi 130 kilometara zapadno od Melburna, a početak izgradnje najavljen je polovinom 2022.

Ministar za planiranje australijske države Viktorija Richard Wynne je potpisao planske dozvole za finalni predlog projekta, pa nakon višegodišnjih priprema Golden Plains ulazi u fazu izgradnje.

Zaštita populacije autohtonih australijskih ždralova

Konačno odobrenje dolazi i nakon duge pravne borbe sa lokalnim farmerima, koji su tražili da bude 185 turbina u vetroparku i koji su se protivili veličini vetroparka, smatrajući da će time biti ugroženo stanište populacije brolga, vrste ždrala koji nastanjuje ovo područje.

Primedbe i izmene u projektu su se odnosile upravo i na zašitu brolge. Kako bi se obezbedilo novo stanište za razmnožavanje brolge i uvažio zahtev da se postigne nulti neto uticaj na populaciju ove vrste, izbor lokacija podrazumeva dugotrajna i detaljna istraživanja što je teško završiti u zadatim vremenskim okvirima, navode u projektu Golden Plains. Zbog toga je traženo da se izmene relevantni uslovi dozvole i omogući duži i detaljniji proces istraživanja, kako bi se pronašle najpogodnije lokacije, što je ministar odobrio.

Prema planu projekta, West Wind će godišnje isplaćivati najmanje 1000 australiskih dolara stanovnicima koji žive u krugu od dva kilometra, jer kako su naveli iz ove kompanije, svi veliki infrastrukturni projekti imaju određeni uticaj na lokalne zajednice. Takođe je najavljeno i da će biti izvršena procena i upravljanje prema planu na potencijalni uticaj projekta na kulturno nasleđe Aboridžina.

Viktorija na vetru

Viktorija je najmanja, ali najgušće naseljena australijska država i postavila je cilj da prepolovi emisije gasova sa efektom staklene bašte do kraja 2030. godine, u odnosu na nivo iz 2005. Planira se da sve vladine operacije, uključujući metro, škole i bolnice pređu na obnovljive izvore energije do 2025.

Ovo nije kraj najavama i ambicijama australijske države Viktorija. Industrija vetra takođe je dobila podsticaj od 40 miliona dolara za razvoj tri velika projekta vetroparkova na moru, na obali Gippsland-a.

Najveći projekat je Star of the South (Zvezda juga) od 2,2 gigavata. Ukoliko doće do realizacije, ovaj vetropark bi napajao oko 1,8 miliona domova električnom energijom. Procenjena vrednost je između 8 do 10 milijardi australijskih dolara, a osmišljen je tako da se iskoriste jaki vetrovi u Bass moreuzu, pogodno morsko dno i blizina veze sa distributivnom mrežom električne energije. Sredstva su dodeljena za razvoj još dve vetroelektrane od 1 i 1,5 gigavata, takođe na obalama Viktorije na jugoistoku Australije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

20 маја 2022 - Nadmetanje će biti podeljeno u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore, kažu u Ministarstvu ekonomije

EPS zapoceo gradnju prvog vetroparka

Tomašević, EPS: vetropark Kostolac biće pušten u rad najkasnije za 26 meseci

20 маја 2022 - Elektroprivreda Srbije je ugovor o kreditu potpisala novembra 2017, a energetsku dozvolu za vetropark je dobila krajem 2018.

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150GW u Severnom moru

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150 GW u Severnom moru

18 маја 2022 - Na samitu o energiji vetra na moru, četiri evropske zemlje najavljuju novih 150 GW vetra...

EU predstavila REPowerEU plan za ubrzanje energetske tranzicije

18 маја 2022 - Evropska komisija je predstavila akcioni plan REPowerEU, za ubrzano smanjenje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva...