OIE

Turska lider u novim kapacitetima za energiju vetra u jugoistočnoj Evropi

energija vetra Turska

Slika: Pixabay

Objavljeno

31.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Tri zemlje u jugoistočnoj Evropi izgradile su nove vetroenergetske kapacitete u prvoj polovini 2017. godine, u čemu Turska prednjači sa 377,85 MW, pokazuju podaci evropske asocijacije za energiju vetra WindEurope.

U prvoj polovini 2017. godine, Hrvatska je izgradila 20,7 MW a Grčka 46 MW kapaciteta za energiju vetra. Druge zemlje u jugoistočnoj Evropi ili nisu izgradile nove kapacitete u tom periodu ili nije bilo relevantnih podataka o njima.

U Evropi je u prvoj polovini 2017. godine izgrađeno ukupno 6,1 GW kapaciteta za energiju vetra. Od toga, 4,8 MW su bili novi kapaciteti na kopnu koji su uglavnom koncentrisani u Nemačkoj (2,2 GW), Velikoj Britaniji (1,2 GW) i Francuskoj ( 492 MW).

U četiri članice EU – Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Belgiji i Finskoj, bilo je ukupno 18 projekata za kapacitete u moru i instalirano je ukupno 1,3 GW, saopštio je WindEurope.

Ukupni kapaciteti vetra u Turskoj premašili 6 GW

Iste podatke o novim kapacitetima za Tursku iznelo je i Tursko udruženje za energiju vetra (TUREB), koje je saopštilo i da su ukupni kapaciteti za energiju vetra u Turskoj dostigli 6.483 MW u prvoj polovini godine.

Prema izveštaju TUREB-a, više od 75 posto vetroelektrana nalazi u oblastima Egejskog i Mramornog mora, a vetroelektrane obezbeđuju električnu energiju za 7,5 miliona turskih domaćinstava.

TUREB je naveo da se u Turskoj gradi 32 vetroelektrane od 808 MW, javio je Energetski servis agencije Anadolija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Portugaliji ce biti izgradjena najveca solarna elektrana u Evropi

U Portugaliji će biti izgrađena najveća solarna elektrana u Evropi

31. jul 2017. - „Pozdravih sunce podigavši desnu ruku“, stihovi su Fernanda Pesoe, portugalskog pesnika čije će ime nositi najveća evropska solarna elektrana

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

31. jul 2017. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

31. jul 2017. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljeno 25 miliona bespovratnih sredstava

Projektu Dolina vodonika Severni Jadran dodeljen grant od 25 miliona evra

31. jul 2017. - Partnerstvo za čist vodonik je izabralo devet dolina vodonika, za koje je namenilo ukupno 105,4 miliona evra