OIE

Turska lider u novim kapacitetima za energiju vetra u jugoistočnoj Evropi

energija vetra Turska

Slika: Pixabay

Objavljeno

31.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Tri zemlje u jugoistočnoj Evropi izgradile su nove vetroenergetske kapacitete u prvoj polovini 2017. godine, u čemu Turska prednjači sa 377,85 MW, pokazuju podaci evropske asocijacije za energiju vetra WindEurope.

U prvoj polovini 2017. godine, Hrvatska je izgradila 20,7 MW a Grčka 46 MW kapaciteta za energiju vetra. Druge zemlje u jugoistočnoj Evropi ili nisu izgradile nove kapacitete u tom periodu ili nije bilo relevantnih podataka o njima.

U Evropi je u prvoj polovini 2017. godine izgrađeno ukupno 6,1 GW kapaciteta za energiju vetra. Od toga, 4,8 MW su bili novi kapaciteti na kopnu koji su uglavnom koncentrisani u Nemačkoj (2,2 GW), Velikoj Britaniji (1,2 GW) i Francuskoj ( 492 MW).

U četiri članice EU – Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Belgiji i Finskoj, bilo je ukupno 18 projekata za kapacitete u moru i instalirano je ukupno 1,3 GW, saopštio je WindEurope.

Ukupni kapaciteti vetra u Turskoj premašili 6 GW

Iste podatke o novim kapacitetima za Tursku iznelo je i Tursko udruženje za energiju vetra (TUREB), koje je saopštilo i da su ukupni kapaciteti za energiju vetra u Turskoj dostigli 6.483 MW u prvoj polovini godine.

Prema izveštaju TUREB-a, više od 75 posto vetroelektrana nalazi u oblastima Egejskog i Mramornog mora, a vetroelektrane obezbeđuju električnu energiju za 7,5 miliona turskih domaćinstava.

TUREB je naveo da se u Turskoj gradi 32 vetroelektrane od 808 MW, javio je Energetski servis agencije Anadolija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

coldplay-turneja-emisije-co2

Coldplay smanjuje emisije CO2 na svetskoj turneji uz pomoć kinetičke energije publike

15 октобра 2021 - Bend će koristiti solarne panele, biogorivo, mobilnu punjivu bateriju, kao i specijalni pod kojim će se kinetička energija koju proizvode pokreti publike pretvarati u struju za nastup.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

solarni-paneli-HEP-elektrane

HEP gradi 168 MW solarnih elektrana u saradnji sa gradovima i opštinama

14 октобра 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) je potpisala sporazume o razvoju još sedam solarnih elektrana. ukupne snage 60 MW i procenjene vrednosti 380 miliona kuna.

Ivicom kod Kuceva drugu vetroelektranu Srbiji

Ivicom će kod Kučeva izgraditi svoju drugu vetroelektranu u Srbiji

14 октобра 2021 - Austrijski Ivicom namerava da pored svog vetroparka u izgradnji instalira još jednu celinu, kapaciteta 150 megavata, u opštini Kučevo