OIE

Turska lider u novim kapacitetima za energiju vetra u jugoistočnoj Evropi

energija vetra Turska

Slika: Pixabay

Objavljeno

31.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Tri zemlje u jugoistočnoj Evropi izgradile su nove vetroenergetske kapacitete u prvoj polovini 2017. godine, u čemu Turska prednjači sa 377,85 MW, pokazuju podaci evropske asocijacije za energiju vetra WindEurope.

U prvoj polovini 2017. godine, Hrvatska je izgradila 20,7 MW a Grčka 46 MW kapaciteta za energiju vetra. Druge zemlje u jugoistočnoj Evropi ili nisu izgradile nove kapacitete u tom periodu ili nije bilo relevantnih podataka o njima.

U Evropi je u prvoj polovini 2017. godine izgrađeno ukupno 6,1 GW kapaciteta za energiju vetra. Od toga, 4,8 MW su bili novi kapaciteti na kopnu koji su uglavnom koncentrisani u Nemačkoj (2,2 GW), Velikoj Britaniji (1,2 GW) i Francuskoj ( 492 MW).

U četiri članice EU – Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Belgiji i Finskoj, bilo je ukupno 18 projekata za kapacitete u moru i instalirano je ukupno 1,3 GW, saopštio je WindEurope.

Ukupni kapaciteti vetra u Turskoj premašili 6 GW

Iste podatke o novim kapacitetima za Tursku iznelo je i Tursko udruženje za energiju vetra (TUREB), koje je saopštilo i da su ukupni kapaciteti za energiju vetra u Turskoj dostigli 6.483 MW u prvoj polovini godine.

Prema izveštaju TUREB-a, više od 75 posto vetroelektrana nalazi u oblastima Egejskog i Mramornog mora, a vetroelektrane obezbeđuju električnu energiju za 7,5 miliona turskih domaćinstava.

TUREB je naveo da se u Turskoj gradi 32 vetroelektrane od 808 MW, javio je Energetski servis agencije Anadolija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija aukcije solar zoran zaev

Severna Makedonija raspisaće aukcije za solarne elektrane u prvom kvartalu 2021.

14 January 2021 - Plan je da se investitorima ponudi izgradnja fotonaponskih elektrana snage 60 MW uz isplatu premija.

Na prvoj aukciji u Hrvatskoj dodeljene subvencije za 25,5 MW

Na prvoj aukciji u Hrvatskoj dodeljene subvencije za 25 MW

13 January 2021 - Javni poziv ponudio je dodelu premija i fid-in tarifa za elektrane na obnovljive izvore ukupne snage 88 MW.

Slovenija 660 miliona evra likvidnost zelenu tranziciju

Slovenija odvaja 660 miliona evra za likvidnost, zelenu tranziciju firmi

12 January 2021 - Slovenija pomaže oporavku od pandemije sa 660 miliona evra uključujući grantove. Paket za MSP, likvidnost, zelenu tranziciju i digitalizaciju

EU manjinske udele startapima EIC-ovog fonda

EU kupuje manjinske udele u startapima preko EIC-ovog fonda

12 January 2021 - EU prvi put prvi put pomaže startapima direktnim ulaganjem u kapital preko EIC-ovog fonda, a kombinuje ga s već odobrenim grantovima