OIE

Turska lider u novim kapacitetima za energiju vetra u jugoistočnoj Evropi

energija vetra Turska

Slika: Pixabay

Objavljeno

31.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Tri zemlje u jugoistočnoj Evropi izgradile su nove vetroenergetske kapacitete u prvoj polovini 2017. godine, u čemu Turska prednjači sa 377,85 MW, pokazuju podaci evropske asocijacije za energiju vetra WindEurope.

U prvoj polovini 2017. godine, Hrvatska je izgradila 20,7 MW a Grčka 46 MW kapaciteta za energiju vetra. Druge zemlje u jugoistočnoj Evropi ili nisu izgradile nove kapacitete u tom periodu ili nije bilo relevantnih podataka o njima.

U Evropi je u prvoj polovini 2017. godine izgrađeno ukupno 6,1 GW kapaciteta za energiju vetra. Od toga, 4,8 MW su bili novi kapaciteti na kopnu koji su uglavnom koncentrisani u Nemačkoj (2,2 GW), Velikoj Britaniji (1,2 GW) i Francuskoj ( 492 MW).

U četiri članice EU – Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Belgiji i Finskoj, bilo je ukupno 18 projekata za kapacitete u moru i instalirano je ukupno 1,3 GW, saopštio je WindEurope.

Ukupni kapaciteti vetra u Turskoj premašili 6 GW

Iste podatke o novim kapacitetima za Tursku iznelo je i Tursko udruženje za energiju vetra (TUREB), koje je saopštilo i da su ukupni kapaciteti za energiju vetra u Turskoj dostigli 6.483 MW u prvoj polovini godine.

Prema izveštaju TUREB-a, više od 75 posto vetroelektrana nalazi u oblastima Egejskog i Mramornog mora, a vetroelektrane obezbeđuju električnu energiju za 7,5 miliona turskih domaćinstava.

TUREB je naveo da se u Turskoj gradi 32 vetroelektrane od 808 MW, javio je Energetski servis agencije Anadolija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

31. jul 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

31. jul 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

31. jul 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

31. jul 2017. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine