OIE

Turska lider u novim kapacitetima za energiju vetra u jugoistočnoj Evropi

energija vetra Turska

Slika: Pixabay

Objavljeno

31.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Tri zemlje u jugoistočnoj Evropi izgradile su nove vetroenergetske kapacitete u prvoj polovini 2017. godine, u čemu Turska prednjači sa 377,85 MW, pokazuju podaci evropske asocijacije za energiju vetra WindEurope.

U prvoj polovini 2017. godine, Hrvatska je izgradila 20,7 MW a Grčka 46 MW kapaciteta za energiju vetra. Druge zemlje u jugoistočnoj Evropi ili nisu izgradile nove kapacitete u tom periodu ili nije bilo relevantnih podataka o njima.

U Evropi je u prvoj polovini 2017. godine izgrađeno ukupno 6,1 GW kapaciteta za energiju vetra. Od toga, 4,8 MW su bili novi kapaciteti na kopnu koji su uglavnom koncentrisani u Nemačkoj (2,2 GW), Velikoj Britaniji (1,2 GW) i Francuskoj ( 492 MW).

U četiri članice EU – Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Belgiji i Finskoj, bilo je ukupno 18 projekata za kapacitete u moru i instalirano je ukupno 1,3 GW, saopštio je WindEurope.

Ukupni kapaciteti vetra u Turskoj premašili 6 GW

Iste podatke o novim kapacitetima za Tursku iznelo je i Tursko udruženje za energiju vetra (TUREB), koje je saopštilo i da su ukupni kapaciteti za energiju vetra u Turskoj dostigli 6.483 MW u prvoj polovini godine.

Prema izveštaju TUREB-a, više od 75 posto vetroelektrana nalazi u oblastima Egejskog i Mramornog mora, a vetroelektrane obezbeđuju električnu energiju za 7,5 miliona turskih domaćinstava.

TUREB je naveo da se u Turskoj gradi 32 vetroelektrane od 808 MW, javio je Energetski servis agencije Anadolija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

republika-srpska-solar-program

Republika Srpska planira izgradnju 50.000 manjih solarnih elektrana

08 августа 2022 - Program predviđa 50.000 solarnih instalacija na stambenim i poslovnim objektima širom entiteta, ukupne snage oko 250 MW

beogradske-elektrane-geotermalni-potencijal-grejanje

Beogradske elektrane istražuju geotermalni potencijal za daljinsko grejanje

08 августа 2022 - Cilj studije je da se utvrde mogućnosti za korišćenje podzemnih voda za daljinsko grejanje, što bi pomoglo da se sistem dekarbonizuje

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

cena peleta ogranicena srbija

Srbija ograničila cenu peleta na 320 evra

05 августа 2022 - Vlada Srbije je, takođe, produžila zabranu izvoza i odobrila povećanje cene drvnih sortimenata koje prodaju Srbijašume za 15 odsto