Životna sredina

Troškovi zaštite životne sredine u Severnoj Makedoniji 182 miliona evra u 2018.

Troskovi-zastite-zivotne-sredine-u-Severnoj-Makedoniji

Slika: Pixabay

Objavljeno

11.09.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.09.2019.

Komentari

0

Podeli

Troškovi zaštite životne sredine u Severnoj Makedoniji prošle godine dostigli su 11,2 milijarde denara (oko 181,9 miliona evra), što je rast od 1,2 milijarde (oko 19,5 miliona evra) u odnosu na 2017, kada su bili 10 milijardi denara (oko 162,4 miliona evra).

Kako je saopštio Državni zavod za statistiku Severne Makedonije, ukupni troškovi zaštite životne sredine bili su 11,2 milijarde denara i raspodeljeni su po ekološkoj nameni.

Najveće učešće u ovim troškovima odnosi se na upravljanje otpadom (64,2%), zatim na davanja za obrazovne, vaspitne i druge slične aktivnosti (9,7%) i na upravljanje otpadnim vodama (9,4%), navela je statistička institucija.

Troškovi zaštite  životne sredine se sastoje od dve komponente: investicija u sredstva za zaštitu životne sredine i troškova za održavanje tih sredstava. Investicije su, kako se navodi, učestvovale sa 74,7%, a troškovi održavanja sa 25,3% u ukupnim troškovima.

Najveći deo troškova za zaštitu životne sredine potiče iz industrijskog i sektora specijalizovanih proizvođača, 9 milijardi denara (oko 146,1 milion evra) ili 80,1%, što je rast od 200 miliona denara (oko 3,25 miliona evra) u odnosu na 2017, ali pad u procentima – 87.5%.

Industrijski i sektor specijalizovanih proizvođača 83,9% su potrošili na investicije, a 16,1% na održavanje sredstava.

Od ukupnih plaćanja i naknada za obavljene usluge za zaštitu životne sredine najviše je otišlo na upravljanje otpadom 84,9%, naveo je Državni zavod za statistiku Severne Makedonije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarni podkast sve sto ste zeleli da znate o solarnim panelima balkan green energy news

Solarni podkast: instaliranje solarnih panela može da smanji račun skoro 50 odsto

11. septembar 2019. - Emitovana treća epizoda solarnog podkasta Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate

procesing 23 medjunarodni kongres o procesing industriji

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ‘23. održava se 1. i 2. juna u Šapcu

11. septembar 2019. - Cilj konferencije je inoviranje znanja inženjera u procesnoj industriji, energetici, rudarstvu, komunalnom sektoru, kao i podrška istraživačima u predstavljanju rezultata njihovih projekata

globalno zagrevanje el ninjo rekordi svetska metereoloska organizacija

Narednih pet godina biće najtopliji period u istoriji

11. septembar 2019. - Verovatnoća je 98 odsto da će bar jedna od narednih pet godina biti najtoplije u istoriji, saopštila je Svetska meteorološka organizacija

Novi zakon stiti potrosace u EU od kvarenja uredjaja odmah nakon isteka garancije

EU će zakonski zaštititi potrošače od kvarenja uređaja odmah nakon isteka garancije

11. septembar 2019. - Evropski parlament je podržao nacrt zabrane nedokazanih ekoloških tvrdnji, ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda