UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Životna sredina

Tri male hidroelektrane gradiće se na Južnoj Moravi kod Doljevca

juzna morava male hidroelektrane doljevac

Objavljeno

10.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Iako zemlje u regionu, ali i mnoge opštine i gradovi u Srbiji obustavljaju i zabranjuju gradnju malih hidroelektrana, u opštini Doljevac priprema se podizanje tri ovakva postrojenja.

Opštinska uprava opštine Doljevac, Odeljenje za urbanizam, inspekcijske poslove i vanprivredne delatnosti oglasila je javni uvid tri nacrta plana detaljne regulacije za MHE Čapljinac, Orljane i Čečina.

Pojedinačna snaga svake od MHE je 1,68MW

Snaga svake od MHE je 1.680 kW, a investitor su firme Energy From Water 1 Čapljinac, Energy From Water 2 Orljane i Energy From Water 3 Čečina, piše u nacrtima planova.

Čapljinac, Orljane i Čečina su tri sela pored Južne Morave u opštini Doljevac. Sve tri MHE biće protočne elektrane pribranskog tipa, koje se sastoje se od pregrade sa niskim protočnim poljima, ribljom stazom, slapištem, ulaznom i izlaznom građevinom, mašinskom zgradom, pristupnim platoom i krilnim zidovima, navodi se u nacrtima.

Planirane su protočne hidroelektrane pribranskog tipa

Protočne hidroelektrane podrazumevaju malu branu i malu akumulaciju, što je razlika u odnosu na derivacione elektrane, koje su sa svojim cevovodima na veoma lošem glasu u regionu.

Javni uvid tri nacrta plana detaljne regulacije trajaće 30 dana, od 7. juna do 7. jula, nacrti planskih dokumenata biće izloženi, svakog radnog dana, od 7 do 15 časova, u zgradi Opštinske uprave opštine Doljevac, kao i na internet strani opštine Doljevac.

Javna prezentacija planova održaće se 23. juna

Zainteresovanim pravnim i fizičkim licima koja vrše uvid u izložene Nacrte planskih dokumenata, pružiće se sve potrebne informacije i stručna pomoć, u vezi sa pojedinim rešenjima i eventualnim davanjem primedbi i sugestija, saopštila je opština.

Javna prezentacija nacrta planskih dokumenata održaće se 23. juna u sali Skupštine opštine Doljevac. Po završenom javnom uvidu, kako se ističe, održaće se javna sednica Komisije za planove 14. jula.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Gradani zabranu reklamiranja sponzorstva fosilna goriva EU

Građani traže zabranu reklamiranja, sponzorisanja za fosilna goriva u EU

17 June 2021 - Jedna evropska građanska inicijativa poziva da se u EU zabrani reklamiranje fosilnih goriva i svih vozila na takav pogon

Severna Makedonija eko taksu gorivo PDV struju pet odsto

Severna Makedonija uvodi eko-taksu na gorivo, obara PDV na struju na pet odsto

16 June 2021 - Severna Makedonija će uvesti eko-taksu od 3,5 denara ili 5,7 evrocenti po litru nafte, a PDV na struju će biti smanjen sa 18 na pet procenata

vladimir stevanovic akademik rio tinto rudnik jadarit

Akademik Stevanovic, SANU: nepovratne posledice u slučaju izgradnje rudnika litijuma

16 June 2021 - Članovi Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) poslali su Zorani Mihajlović, potpredsednici Vlade Srbije, pismo...

Srbija plasira drzavne zelene obveznice

Srbija se priprema da plasira državne zelene obveznice

16 June 2021 - Serbia želi da prikupi sredstva tako što će izdati zelene obveznice. Šef CBI-ja Sean Kidney tvrdi da su one investitorima privlačnije nego obične.