Životna sredina

Tri male hidroelektrane gradiće se na Južnoj Moravi kod Doljevca

juzna morava male hidroelektrane doljevac

Objavljeno

10.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Iako zemlje u regionu, ali i mnoge opštine i gradovi u Srbiji obustavljaju i zabranjuju gradnju malih hidroelektrana, u opštini Doljevac priprema se podizanje tri ovakva postrojenja.

Opštinska uprava opštine Doljevac, Odeljenje za urbanizam, inspekcijske poslove i vanprivredne delatnosti oglasila je javni uvid tri nacrta plana detaljne regulacije za MHE Čapljinac, Orljane i Čečina.

Pojedinačna snaga svake od MHE je 1,68MW

Snaga svake od MHE je 1.680 kW, a investitor su firme Energy From Water 1 Čapljinac, Energy From Water 2 Orljane i Energy From Water 3 Čečina, piše u nacrtima planova.

Čapljinac, Orljane i Čečina su tri sela pored Južne Morave u opštini Doljevac. Sve tri MHE biće protočne elektrane pribranskog tipa, koje se sastoje se od pregrade sa niskim protočnim poljima, ribljom stazom, slapištem, ulaznom i izlaznom građevinom, mašinskom zgradom, pristupnim platoom i krilnim zidovima, navodi se u nacrtima.

Planirane su protočne hidroelektrane pribranskog tipa

Protočne hidroelektrane podrazumevaju malu branu i malu akumulaciju, što je razlika u odnosu na derivacione elektrane, koje su sa svojim cevovodima na veoma lošem glasu u regionu.

Javni uvid tri nacrta plana detaljne regulacije trajaće 30 dana, od 7. juna do 7. jula, nacrti planskih dokumenata biće izloženi, svakog radnog dana, od 7 do 15 časova, u zgradi Opštinske uprave opštine Doljevac, kao i na internet strani opštine Doljevac.

Javna prezentacija planova održaće se 23. juna

Zainteresovanim pravnim i fizičkim licima koja vrše uvid u izložene Nacrte planskih dokumenata, pružiće se sve potrebne informacije i stručna pomoć, u vezi sa pojedinim rešenjima i eventualnim davanjem primedbi i sugestija, saopštila je opština.

Javna prezentacija nacrta planskih dokumenata održaće se 23. juna u sali Skupštine opštine Doljevac. Po završenom javnom uvidu, kako se ističe, održaće se javna sednica Komisije za planove 14. jula.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. maja živi na kredit

10. jun 2021. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

10. jun 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

10. jun 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

10. jun 2021. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine