OIE

Tim H-Bridges sa ETF-a osvojio drugo mesto na svetskom takmičenju u energetskoj elektronici

H-Bridges, tim studenata ETF osvojo drugo mesto na svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

Foto: H-Bridges

Objavljeno

01.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

H-Bridges, tim studenata sa Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Univerziteta u Beogradu, osvojio je drugo mesto kao i nagradu Outstanding Performance Award na najvećem svetskom univerzitetskom nadmetanju u oblasti inovativnih i energetski efikasnih rešenja – IEEE International Future Energy Challenge (IFEC).

Takmičenje IEEE International Future Energy Challenge 2023 organizovala je svetska asocijacija inženjera elektrotehnike – IEEE, a studenti ETF-a tradicionalno beleže uspehe.

Tema ovogodišnjeg projekta je bio razvoj monofaznog SST transformatora za niske snage. Cilj projekta je bio napraviti prototip rešenja, hardver i softver za integraciju u okviru uređaja energetske elektronike.

h-bridges
Foto: H-bridges

Ovo rešenje omogućava redukovanje korišćenja teških materijala pri proizvodnji transformatora kao i monitoring i dijagnostiku sistema u realnom vremenu, objasnio je H-Bridges.

Primena ovakvog koncepta bi ubrzala uvođenje inovativnih rešenja u tradicionalni elektroenergetski sistem i olakšala integraciju obnovljivih izvora energije, stoji u objavi.

“Naši studenti su finalnim prototipom postigli efikasnost od 94,1 odsto na hiljadu vati kao i 10 puta manju masu u poređenju sa tržišnim rešenjima”, saopštio je H-Bridges.

Finale takmičenja je održano od 25. do 28. jula na Lajbnicovom univerzitetu u Hanoveru (LUH) u Nemačkoj. Ovo je konačni plasman timova na nadmetanju IEEE IFEC 2023:

  1. Univerzitet u Rojtlingenu (Hochschule Reutlingen), Nemačka
  2. Univerzitet u Beogradu – ETF, Srbija
  3. Univerzitet u Konektikatu (UConn), Sjedinjene Države
  4. Državni univerzitet u Juti (USU), SAD
  5. Indijski tehnološki institut Bombaj (IIT Bombay) i Tehnološki institut Sardar Patel (SPIT), Indija
  6. Univerzitet primenjenih nauka u Kelnu (TH Köln), Nemačka
  7. Univerzitet u Haseltu (UHasselt), Belgija

Tim H-Bridges je 2022. osvojio nagradu The Best Innovative Design Award i takođe drugo mesto. Do sada je dva puta pobedio: 2005. i 2019. godine.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

1. avgust 2023. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

1. avgust 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

1. avgust 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

1. avgust 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage