Otpad

Tilos u Egejskom moru je prvo ostrvo na svetu bez otpada

Foto: Just Go Zero

Objavljeno

17.07.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.07.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Grčki Tilos je postao prvo ostrvo na svetu sa sertifikatom da na njemu ne preostaje nimalo otpada. U okviru projekta Just Go Zero Tilos obustavljeno je odlaganje na deponiju, stanovnici su uključeni u sistem sakupljanja od vrata do vrata i otvoren je savremeni reciklažni centar.

U sortiranju i prikupljanju otpada na izvoru učestvuju sva domaćinstava i preduzeća na Tilosu. Dobio je priznanje Zero Waste Certified City, što je prvi put da je neko ostrvo verifikovalo da zbrinjava celokupan otpad mimo deponija.

Ova lokalna samouprava u Egejskom moru, koja pod nadležnošću ima tek oko 500 stanovnika, postavila je sebi cilj da prekine stvaranje otpada. Budući da je lokalna privreda uglavnom zavisila od sezonskog turizma, količina odbačenog materijala je stvarala pritisak na infrastrukturu.

Za samo dve godine Tilos je smanjio stopu odlaganja na deponiju sa 87 procenata na nulu

Pre dve godine, Tilos je 87 procenata svog otpada odlagao na lokalnu deponiju, a bez efikasnog sistema selekcije i usled rasta broja turista već je razmatrano proširenje njenog kapaciteta, navode lokalne vlasti.

Međutim, opština se okrenula održivijem rešenju i pokrenula projekat Just Go Zero Tilos, u saradnji sa kompanijom za upravljanje otpadom Poligreen i uz podršku uprave Južnoegejskog regiona.

Poduhvat je započet u junu 2021. godine. Otpad se razvrstava i prikuplja se od vrata do vrata. Zbrinjavaju se postojeće naslage na deponiji, a na nju se više ništa ne navozi.

Gradonačelnica Tilosa Marija Kama izjavila je da je reč o „zelenoj revoluciji bez premca“.

Tilos je uspeo da postigne jedan od najviših procenata reciklaže i kompostiranja u svetu, skoro 90 procenata, tvrde u lokalnoj samoupravi. Uklanjanjem kanti za smeće i zatvaranjem deponije, ovo ostrvo je postalo primer održivog turizma i razvoja u Egejskom moru, istakla je Kama.

Centar za kružne inovacije je zamenio ostrvsku deponiju

Pre početka projekta Just Go Zero Tilos, ostrvo je generisalo 770 kilograma komunalnog otpada po stanovniku godišnje. Količina je smanjena na 440, a samo 54 kilograma se ne reciklira.

Deponija je prošle godine zatvorena. Otvoren je Centar za kružne inovacije (3K), gde se sav otpad transportuje radi sortiranja i dalje obrade.

Postrojenje uključuje odeljak za kompostiranje i 15 mehanizama za razvrstavanje. Otpad koji se ne može reciklirati pretvara se u alternativno gorivo za proizvodnju cementa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

17. jul 2023. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

17. jul 2023. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

17. jul 2023. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

17. jul 2023. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom