Otpad

Tilos u Egejskom moru je prvo ostrvo na svetu bez otpada

Foto: Just Go Zero

Objavljeno

17.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Grčki Tilos je postao prvo ostrvo na svetu sa sertifikatom da na njemu ne preostaje nimalo otpada. U okviru projekta Just Go Zero Tilos obustavljeno je odlaganje na deponiju, stanovnici su uključeni u sistem sakupljanja od vrata do vrata i otvoren je savremeni reciklažni centar.

U sortiranju i prikupljanju otpada na izvoru učestvuju sva domaćinstava i preduzeća na Tilosu. Dobio je priznanje Zero Waste Certified City, što je prvi put da je neko ostrvo verifikovalo da zbrinjava celokupan otpad mimo deponija.

Ova lokalna samouprava u Egejskom moru, koja pod nadležnošću ima tek oko 500 stanovnika, postavila je sebi cilj da prekine stvaranje otpada. Budući da je lokalna privreda uglavnom zavisila od sezonskog turizma, količina odbačenog materijala je stvarala pritisak na infrastrukturu.

Za samo dve godine Tilos je smanjio stopu odlaganja na deponiju sa 87 procenata na nulu

Pre dve godine, Tilos je 87 procenata svog otpada odlagao na lokalnu deponiju, a bez efikasnog sistema selekcije i usled rasta broja turista već je razmatrano proširenje njenog kapaciteta, navode lokalne vlasti.

Međutim, opština se okrenula održivijem rešenju i pokrenula projekat Just Go Zero Tilos, u saradnji sa kompanijom za upravljanje otpadom Poligreen i uz podršku uprave Južnoegejskog regiona.

Poduhvat je započet u junu 2021. godine. Otpad se razvrstava i prikuplja se od vrata do vrata. Zbrinjavaju se postojeće naslage na deponiji, a na nju se više ništa ne navozi.

Gradonačelnica Tilosa Marija Kama izjavila je da je reč o „zelenoj revoluciji bez premca“.

Tilos je uspeo da postigne jedan od najviših procenata reciklaže i kompostiranja u svetu, skoro 90 procenata, tvrde u lokalnoj samoupravi. Uklanjanjem kanti za smeće i zatvaranjem deponije, ovo ostrvo je postalo primer održivog turizma i razvoja u Egejskom moru, istakla je Kama.

Centar za kružne inovacije je zamenio ostrvsku deponiju

Pre početka projekta Just Go Zero Tilos, ostrvo je generisalo 770 kilograma komunalnog otpada po stanovniku godišnje. Količina je smanjena na 440, a samo 54 kilograma se ne reciklira.

Deponija je prošle godine zatvorena. Otvoren je Centar za kružne inovacije (3K), gde se sav otpad transportuje radi sortiranja i dalje obrade.

Postrojenje uključuje odeljak za kompostiranje i 15 mehanizama za razvrstavanje. Otpad koji se ne može reciklirati pretvara se u alternativno gorivo za proizvodnju cementa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Narandžasta nedelja, 48er-Tandler, Beč

Narandžasta nedelja u Beču: umesto kupovine novog, popravite staro

17. jul 2023. - Bečka gradska čistoća u svojim prodavnicama 48er-Tandler organizuje Narandžastu nedelju, posvećenu ponovnom korišćenju i popravkama robe

eu cirkularna ekonomija materijali reciklaza stopa eurostat

EU nastavlja neumerenu potrošnju resursa – za deceniju povećala upotrebu recikliranih materijala manje od jedan odsto

17. jul 2023. - Stopa cirkularne upotrebe materijala u 2022. 11,5 odsto, što znači da je 11,5 odsto korišćenih materijalnih resursa došlo iz reciklaže

gradjevinski otpad hrvatska reciklaza

Građevinski otpad završava na ilegalnim deponijama, a čak 70 odsto može da se reciklira

17. jul 2023. - Kod proizvodnje građevinskog materijala primarna sirovina u proseku može da se zameni sa najmanje 10 do 15 odsto zamenske sirovine

nevidljivi elektronski i elektricni otpad e-otpad

Devet milijardi dolara zarobljeno u nevidljivom elektronskom i električnom otpadu

17. jul 2023. - Nevidljivi EE otpad su električni uređaji koje zbog njihove prirode ili izgleda korisnici ne tretiraju kao elektronski i električni otpad