Životna sredina

Tik-tak, tik-tak, tik-tak – klimatski sat zlokobno otkucava

Klimatski sat tacke bez povratka

Slika: Climateclock.world

Objavljeno

29.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Dva umetnika su pozvala zaštitnike životne sredine širom sveta da se pridruže njihovom projektu i da na javnim mestima postave merače vremena koji pokazuju kada nam ističe rok da sprečimo globalno pregrevanje. Njihov klimatski sat je u Njujorku tokom tamošnje Nedelje klime podsećao prolaznike na posledice premašivanja granice od 1,5 stepeni Celzijusa.

Planeta Zemlja ima rok, objavljeno je na digitalnom satu na Junion skveru u Njujork Sitiju pre nego što je klimatski sat aktiviran povodom Nedelje klime u tom gradu. Gan Golan and Andrew Boyd su, u saradnji s vlasnicima stambene zgrade na kojoj je uređaj, dobili priliku da predstave svoj umetnički projekat, u nameri da upozore na tačku bez povratka u globalnom zagrevanju.

Ogromni digitalni sat Metronome na Menhetnu je od postavljanja 1999. godine uglavnom pokazivao koliko je sati i koliko je preostalo do ponoći. Namena instalacije je promenjena od 19. do 27. septembra radi skretanja pažnje na to da po sadašnjim pokazateljima ima još samo sedam godina do tačke bez povratka.

Granica na 1,5 stepeni Celzijusa

Ukoliko se temperatura na planeti poveća za više od 1,5 stepeni Celzijusa od nivoa na kojem je bila pre industrijske revolucije, moguće je da neće biti moguće zaustaviti klimatske promene. Pariski sporazum je odredio tu granicu oslanjajući se na procene da bi, ukoliko se premaši, mnogi ekosistemi postali ugroženi i da bi šteta iznosila bar 54 biliona dolara.

Instalacija je inspirisana satom apokalipse i brojačem nacionalnog duga SAD

Autori multimedijalnog projekta u Njujorku Andrew Ginzel and Kristin Jones kazali su da su rado pristali na predlog i da su već razmišljali o prenameni u svetlu klimatskih promena.

Golan i Boyd su priznali da ih je inspirisao Doomsday Clock, sat apokalipse koji simbolično pokazuje koliko je ostalo do ponoći odnosno mogućeg nestanka čovečanstva usled neobuzdanog naučnog i tehničkog napretka. Kažu da su se ugledali i na brojač nacionalnog duga Sjedinjenih Država na Menhetnu.

Projekat je otvoren za postavljanje na javnim mestima

Dva američka umetnika su pozvala zaštitnike i zaštitnice životne sredine širom sveta da postave klimatski sat na javnim mestima. Dosad je već postavljen u Oslu i na Gasometer Schöneberg u Berlinu.

Projekat uključuje i pokazatelj zelene boje na kojem se može videti koliki udeo energije u svetu dolazi iz obnovljivih izvora. Merač vremena je u skladu sa saznanjima do kojih je došao globalni istraživački centar za klimu Mercator iz nemačke prestonice.

Autori su izrazili želju da klimatski sat stalno otkucava na javnim mestima. Oni su ranije konstruisali ručni klimatski časovnik za Gretu Thunberg, mladu aktivistkinju iz Švedske koja se proslavila kampanjom za zaštitu prirode i ublažavanje globalnog zagrevanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nivo CO2 atmosferi pandemije emisija

Nivo CO2 u atmosferi raste i pored pada emisija tokom pandemije

24 November 2020 - Udar virusa korona će samo blago smanjiti rast koncentracije CO2 u atmosferi, jer je za preokret neophodna oštrija klimatska akcija

Nijedna clanica G20 ciljeve globalno zagrevanje

Nijedna članica G20 ne ispunjava ciljeve za globalno zagrevanje

24 November 2020 - G20 se obavezao da radi klimatskim promenama, ali aktuelne mere nisu u skladu sa ciljem da globalno zagrevanje ne premaši 1,5 stepeni

Bitka za Košutnjak

Bitka za Košutnjak se nastavlja

21 November 2020 - Iako su početkom septembra mnogi mediji preneli vest da seče šuma na Košutnjaku neće biti, ova beogradska vazdušna banja ipak je i dalje u opasnosti.

Rumunija termoelektrane na ugalj

Rumunija odlučila da više neće graditi termoelektrane na ugalj

20 November 2020 - U vladi tvrde da Rumunija više neće dobiti nijednu termoelektranu na ugalj, a CE Oltenia nagoveštava da će napustiti poslednji takav projekat.