Životna sredina

Attenborough najuticajnija poznata ličnost u anketi o životnoj sredini

Attenborough najuticajnija poznata licnost u anketi o zivotnoj sredini

Foto: David Parry/PA Wire

Objavljeno

06.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Osnivač i šef Tesle Elon Musk je zahvaljujući inovacijama u automobilizmu, mobilnosti i energetici dospeo na drugo mesto po poverenju. Treća poznata ličnost na spisku je Neil deGrasse Tyson.

Barak Obama, kojeg na Twitteru prati 112,9 miliona korisnika, završio je na devetom mestu liste po nivou poverenja ispitanika na polju zaštite životne sredine i po percepciji uticaja u svetu. Za razliku od njega, 93-godišnji prirodnjak i producent David Attenborough ne koristi tu društvenu mrežu, ali je dospeo na vrh spiska s rejtingom od 87 odsto. Osnovni zadatak za učesnike ankete bio je da navedu koja poznata ličnost može najviše da učini za spas prirode.

Prethodni predsednik Sjedinjenih Država je dobio solidnih 49 procenata, saopštio je ClearItWaste, britanska firma koja se bavi odnošenjem otpada i koja je sprovela ispitivanje.

Musk je razvio carstvo električnih automobila, automatske vožnje, krovne solarne panele i rešenjâ za kućno i komercijalno skladištenje struje, a kopa i tunele za ekspresni prevoz

Osnivača i generalnog direktora Tesle Elona Muska su na drugo mesto, sa 78 odsto, verovatno lansirale inovacije u zelenim tehnologijama. Ovaj vizionar je sa saradnicima podigao carstvo za električne automobile, automatsku vožnju, krovne solarne panele i rešenja za kućno i komercijalno skladištenje struje.

Osim toga, sa svojim projektom u ekspanziji Boring Co. kopa tunele i razvija sistem ekspresnog podzemnog transporta ljudi i vozila.

Rejting i broj pratilaca na Twitteru koje je slavna ličnost imala u vreme sprovođenja ankete

Neil deGrasse Tyson je treća poznata ličnost na spisku onih koji su viđeni kao najsposobniji da izazovu poboljšanje u borbi protiv katastrofa kao što je globalno zagrevanje. Ovaj astrofizičar, koji približava nauku i prirodne fenomene širokoj publici, dobio je 72 odsto.

Posle Tysona su redom Bill Gates, Greta Thunberg, Oprah Winfrey, Leonardo DiCaprio i Emma Watson

Sa tri poena manje sledi Bill Gates, suosnivač i bivši šef Microsofta. On je prvi posle Obame po armiji sledbenika – 48,8 miliona, u poređenju sa 31 milionom kod Muska. Prošlogodišnja zvezda aktivizma za zaštitu životne sredine Greta Thunberg zaostaje još tri procentna poena. Ova sedamnaestogodišnjakinja je dobila 66 odsto.

Voditeljka i milijarderka Oprah Winfrey ima 42,8 miliona pratilaca na Twitteru, preko dvostruko više od glumca Leonarda DiCaprija, s kojim deli rejting od 57 odsto. Njima je za vratom glumica i aktivistkinja Emma Watson, na osmom mestu i sa 55 procenata. Nju prati zavidnih 29.1 milion korisnika.

DiCaprio je prošle godine obratio pažnju i na naš region. On i muzičar Manu Chao su podržali borbu građana Albanije odnosno Srbije protiv izgradnje malih hidroelektrana.

Veteranka aktivizma i glume Jane Fonda, koja je zbog svog zalaganja i hapšena, početkom meseca je sa kolegama Joaquinom Phoenixom i Martinom Sheenom ponovo učestvovala na protestu ispred Kongresa SAD u Vašingtonu. Demonstranti su zahtevali reakciju vlade na štetu koju donose klimatske promene.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke

Realnost energetske tranzicije proizvodnja fosilnih goriva raste 20 godina

Realnost energetske tranzicije: proizvodnja fosilnih goriva raste bar još 20 godina

20 октобра 2021 - Uprkos ciljevima iz Pariskog sporazuma i obećanjima o obaranju neto emisija na nulu, proizvodnja fosilnih goriva je na putanji rasta sve do 2040. godine

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Beogradske elektrane rezidual toplani Zemunu

Beogradske elektrane: ne koristimo rezidual u toplani u Zemunu

19 октобра 2021 - Beogradske elektrane su demantovale da u toplani u Zemunu spaljuju rezidual i saopštile da taj pogon prelazit sa mazuta na čistiji izvor