x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Attenborough najuticajnija poznata ličnost u anketi o životnoj sredini

06.02.2020. | Komentari: 0Autor:

Foto: David Parry/PA Wire
Attenborough najuticajnija poznata ličnost u anketi o životnoj sredini

Osnivač i šef Tesle Elon Musk je zahvaljujući inovacijama u automobilizmu, mobilnosti i energetici dospeo na drugo mesto po poverenju. Treća poznata ličnost na spisku je Neil deGrasse Tyson.

Barak Obama, kojeg na Twitteru prati 112,9 miliona korisnika, završio je na devetom mestu liste po nivou poverenja ispitanika na polju zaštite životne sredine i po percepciji uticaja u svetu. Za razliku od njega, 93-godišnji prirodnjak i producent David Attenborough ne koristi tu društvenu mrežu, ali je dospeo na vrh spiska s rejtingom od 87 odsto. Osnovni zadatak za učesnike ankete bio je da navedu koja poznata ličnost može najviše da učini za spas prirode.

Prethodni predsednik Sjedinjenih Država je dobio solidnih 49 procenata, saopštio je ClearItWaste, britanska firma koja se bavi odnošenjem otpada i koja je sprovela ispitivanje.

Musk je razvio carstvo električnih automobila, automatske vožnje, krovne solarne panele i rešenjâ za kućno i komercijalno skladištenje struje, a kopa i tunele za ekspresni prevoz

Osnivača i generalnog direktora Tesle Elona Muska su na drugo mesto, sa 78 odsto, verovatno lansirale inovacije u zelenim tehnologijama. Ovaj vizionar je sa saradnicima podigao carstvo za električne automobile, automatsku vožnju, krovne solarne panele i rešenja za kućno i komercijalno skladištenje struje.

Osim toga, sa svojim projektom u ekspanziji Boring Co. kopa tunele i razvija sistem ekspresnog podzemnog transporta ljudi i vozila.

Rejting i broj pratilaca na Twitteru koje je slavna ličnost imala u vreme sprovođenja ankete

Neil deGrasse Tyson je treća poznata ličnost na spisku onih koji su viđeni kao najsposobniji da izazovu poboljšanje u borbi protiv katastrofa kao što je globalno zagrevanje. Ovaj astrofizičar, koji približava nauku i prirodne fenomene širokoj publici, dobio je 72 odsto.

Posle Tysona su redom Bill Gates, Greta Thunberg, Oprah Winfrey, Leonardo DiCaprio i Emma Watson

Sa tri poena manje sledi Bill Gates, suosnivač i bivši šef Microsofta. On je prvi posle Obame po armiji sledbenika – 48,8 miliona, u poređenju sa 31 milionom kod Muska. Prošlogodišnja zvezda aktivizma za zaštitu životne sredine Greta Thunberg zaostaje još tri procentna poena. Ova sedamnaestogodišnjakinja je dobila 66 odsto.

Voditeljka i milijarderka Oprah Winfrey ima 42,8 miliona pratilaca na Twitteru, preko dvostruko više od glumca Leonarda DiCaprija, s kojim deli rejting od 57 odsto. Njima je za vratom glumica i aktivistkinja Emma Watson, na osmom mestu i sa 55 procenata. Nju prati zavidnih 29.1 milion korisnika.

DiCaprio je prošle godine obratio pažnju i na naš region. On i muzičar Manu Chao su podržali borbu građana Albanije odnosno Srbije protiv izgradnje malih hidroelektrana.

Veteranka aktivizma i glume Jane Fonda, koja je zbog svog zalaganja i hapšena, početkom meseca je sa kolegama Joaquinom Phoenixom i Martinom Sheenom ponovo učestvovala na protestu ispred Kongresa SAD u Vašingtonu. Demonstranti su zahtevali reakciju vlade na štetu koju donose klimatske promene.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.