OIE

Tetra Pak u Gornjem Milanovcu troši struju isključivo iz obnovljivih izvora

Tetra Pak u Gornjem Milanovcu struju obnovljivih izvora

Slika: Pixabay

Objavljeno

20.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Tetra Pak ima cilj da emisije svede na neutralan nivo, a fabrika u Gornjem Milanovcu je tome doprinela tako što kupuje struju samo iz obnovljivih izvora.

Tetra Pak je saopštio da je nabavio sertifikate za stoodstotnu potrošnju struje iz obnovljivih izvora u svojoj fabrici u Gornjem Milanovcu. Poduhvat je izveden u skladu s opredeljenjem kompanije za ambalažu da neto emisije gasova s efektom staklene bašte obori na nulu do 2030. u ukupnom poslovanju u svetu.

Jedna od oblasti na koju se usredsredila je snižavanje nivoa emisija od energenata, tako što smanjuje potrošnju energije, unapređuje energetsku efikasnost, instalira solarne – fotonaponske (PV) panele u fabrikama i kupuje električnu energiju iz obnovljivih izvora, navodi se u saopštenju. Tetra Pak je 2014. godine imao udeo potrošnje struje iz obnovljivih izvora od 20 odsto, a 2019. je stigao do 69 procenata.

Ušteda CO2 je 15.000 tona godišnje

Nabavka sertifikatâ za električnu energiju iz obnovljivih izvora za pogon u Srbiji donosi uštedu od 15 hiljada tona ugljen-dioksida, što je ekvivalentno emisijama iz 12.000 automobila, stoji u objavi.

Gligorijević: Tetra Pak kupuje sertifikate za električnu energiju iz obnovljivih izvora u okviru inicijative za ulaganje u zelenu energiju i infrastrukturu i smanjivanje klimatskih promena na najniži nivo

„Dostizanje ambicioznog klimatskog cilja koji je kompanija postavila, da se neto emisije spuste na nulu, zahteva saradnju na svim nivoima Tetra Pakovog poslovanja. Veoma smo zadovoljni što možemo da doprinesemo globalnom cilju putem najnovije investicije u električnu energiju iz obnovljivih izvora za svoju fabriku u Gornjem Milanovcu. Kupovina sertifikata za struju iz obnovljivih izvora potvrđuje našu posvećenost investiranju u preko potrebne projekte električne energije iz obnovljivih izvora i infrastrukture te minimiziranju klimatskih promena na lokalnom i globalnom nivou,“ izjavio je direktor fabrike u Gornjem Milanovcu Jovan Gligorijević.

Strategija uključuje snabdevače

Tetra Pak je ponovio da mu je strategija da sprovede preobražaj ka održivom poslovanju širom svojih ogranaka kao i u lancu stvaranja vrednosti. Kompanija je saopštila da se fokusira na sklapanje partnerstava sa snabdevačima i drugim zainteresovanim stranama niz lanac stvaranja vrednosti u cilju znatnog smanjenja ugljeničnog otiska, ubrzanja razvoja svoje niskougljenične cirkularne ambalaže i portfelja opreme i razvoja održivih lanaca stvaranja vrednosti rekliciranjem i to kroz saradnju s klijentima.

Proizvođač ambalaže se ranije pridružio Evropskom savezu za zeleni oporavak, kojeg je Evropski parlament pokrenuo 14. aprila s namerom da izgradi bolju budućnost posle pandemije oboljenja COVID-19. Savez okuplja zainteresovane strane u podršci za zeleni plan oporavka koji u centar evropske ekonomske politike u sledećih sedam godina stavlja borbu protiv klimatskih promena, zaštitu biodiverziteta i čvrste lance snabdevanja hranom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

20. jul 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

20. jul 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

20. jul 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

20. jul 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine