Mobilnost

TENDER: Putevi Srbije instaliraju tri brza punjača za električna vozila i solarne panele

TENDER-Putevi-Srbije-punjaci-elektricna-vozila

Slika: Na naplatnoj stanici Beograd biće postavljen još jedan brzi punjač za EV (Putevi Srbije)

Objavljeno

17.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno preduzeće Putevi Srbije raspisalo je tender za nabavku tri brza punjača za električna vozila (EV) koji će imati i nadstrešnice sa solarnim panelima.

Vrednost nabavke je 50 miliona dinara, što je isti iznos koji su Putevi Srbije nameravali da iskoriste na tenderu za nabavku deset punjača koji je raspisan prošle godine u martu, ali je nešto kasnije poništen.

Putevi Srbije trenutno imaju pet brzih punjača lociranih na naplatnim stanicama kod Preševa, Šida, Subotice, Dimitrovgrada i Beograda.

Punjači će biti postavljeni na platou bivše naplatne stanice Niš i na naplatnoj stanici Beograd

“Predmet javne nabavke je izrada idejnog projekta za ugradnju i puštanje u rad brzih punjača za punjenje elektro automobila na autoputevima u Republici Srbiji, kao i sama isporuka, ugradnja i puštanje u rad brzih punjača za punjenje elektro automobila na autoputevima Republike Srbije. Predviđena je ugradnja tri brza punjača na dve lokacije: plato bivše naplatne stanice Niš i naplatna stanica Beograd”, navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Predviđeno je i postavljanje poluzatvorene pametne nadstrešnice (stajališta) sa integrisanim osvetljenjem i wi-fi ruterom

Rok za podnošenje ponuda je 13. april.

Reč je o modelu punjača snage 175 kW DC, dok je predviđeno korišćenje po principu usputnog punjenja što je, kako se dodaje, pogodno za naplatne stanice, odmorišta na autoputevima ili benzinske stanice.

Na stajalištu će biti postavljeni polikristalni fotonaponski paneli pojedinačne minimalne snage 285 Wp

Prilikom ugradnje punjača mora da se predvidi postavljanje poluzatvorene pametne nadstrešnice (stajališta) sa integrisanim osvetljenjem i wi-fi ruterom. Na stajalištu će biti postavljeni polikristalni fotonaponski paneli pojedinačne minimalne snage 285 Wp i minimalne efikasnosti 16,9%.

Jedan od pet punjača kojim upravljaju Putevi Srbije

Prema podacima od pre godinu dana, u Srbiji je postavljeno oko 30 punjača za EV.

Srbija je pre nekoliko dana donela odluku da uvede podsticaje za električna i hibridna vozila, što je najavljeno još ranije kao jedna od mera za smanjenje zagađenja vazduha.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska nedelja vodonika EU inovacije finansiranje

Evropska nedelja vodonika: EU promoviše inovacije, nudi finansiranje

25 November 2020 - Prva Evropska nedelja vodonika je prilika za kompanije i institucije da najave poduhvate i zajedničke napore što vode klimatskoj neutralnosti

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.

Elektricni teski teretnjaci Volvo Trucks dolaze Evropu

Električni teški teretnjaci Volvo Trucks dogodine dolaze u Evropu

05 November 2020 - Volvo Trucks želi da do 2030. uvede električne varijante celog programa, a 2021. na tržište izlaze teški teretni kamioni

Nidec blizu otvaranja fabrike za motore za elektricna vozila Srbija

Japanski Nidec blizu otvaranja fabrike za motore za električna vozila u Srbiji

05 November 2020 - Japanska kompanija planira da uloži oko 1,9 milijardi dolara u fabriku motora za električna vozila u Srbiji kako bi ojačao poziciju u Evropi.