Mobilnost

TENDER: Putevi Srbije instaliraju tri brza punjača za električna vozila i solarne panele

TENDER-Putevi-Srbije-punjaci-elektricna-vozila

Slika: Na naplatnoj stanici Beograd biće postavljen još jedan brzi punjač za EV (Putevi Srbije)

Objavljeno

17.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno preduzeće Putevi Srbije raspisalo je tender za nabavku tri brza punjača za električna vozila (EV) koji će imati i nadstrešnice sa solarnim panelima.

Vrednost nabavke je 50 miliona dinara, što je isti iznos koji su Putevi Srbije nameravali da iskoriste na tenderu za nabavku deset punjača koji je raspisan prošle godine u martu, ali je nešto kasnije poništen.

Putevi Srbije trenutno imaju pet brzih punjača lociranih na naplatnim stanicama kod Preševa, Šida, Subotice, Dimitrovgrada i Beograda.

Punjači će biti postavljeni na platou bivše naplatne stanice Niš i na naplatnoj stanici Beograd

„Predmet javne nabavke je izrada idejnog projekta za ugradnju i puštanje u rad brzih punjača za punjenje elektro automobila na autoputevima u Republici Srbiji, kao i sama isporuka, ugradnja i puštanje u rad brzih punjača za punjenje elektro automobila na autoputevima Republike Srbije. Predviđena je ugradnja tri brza punjača na dve lokacije: plato bivše naplatne stanice Niš i naplatna stanica Beograd“, navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Predviđeno je i postavljanje poluzatvorene pametne nadstrešnice (stajališta) sa integrisanim osvetljenjem i wi-fi ruterom

Rok za podnošenje ponuda je 13. april.

Reč je o modelu punjača snage 175 kW DC, dok je predviđeno korišćenje po principu usputnog punjenja što je, kako se dodaje, pogodno za naplatne stanice, odmorišta na autoputevima ili benzinske stanice.

Na stajalištu će biti postavljeni polikristalni fotonaponski paneli pojedinačne minimalne snage 285 Wp

Prilikom ugradnje punjača mora da se predvidi postavljanje poluzatvorene pametne nadstrešnice (stajališta) sa integrisanim osvetljenjem i wi-fi ruterom. Na stajalištu će biti postavljeni polikristalni fotonaponski paneli pojedinačne minimalne snage 285 Wp i minimalne efikasnosti 16,9%.

Jedan od pet punjača kojim upravljaju Putevi Srbije

Prema podacima od pre godinu dana, u Srbiji je postavljeno oko 30 punjača za EV.

Srbija je pre nekoliko dana donela odluku da uvede podsticaje za električna i hibridna vozila, što je najavljeno još ranije kao jedna od mera za smanjenje zagađenja vazduha.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

17. mart 2020. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

17. mart 2020. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

17. mart 2020. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

17. mart 2020. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW