Mobilnost

TENDER: Putevi Srbije instaliraju tri brza punjača za električna vozila i solarne panele

TENDER-Putevi-Srbije-punjaci-elektricna-vozila

Slika: Na naplatnoj stanici Beograd biće postavljen još jedan brzi punjač za EV (Putevi Srbije)

Objavljeno

17.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno preduzeće Putevi Srbije raspisalo je tender za nabavku tri brza punjača za električna vozila (EV) koji će imati i nadstrešnice sa solarnim panelima.

Vrednost nabavke je 50 miliona dinara, što je isti iznos koji su Putevi Srbije nameravali da iskoriste na tenderu za nabavku deset punjača koji je raspisan prošle godine u martu, ali je nešto kasnije poništen.

Putevi Srbije trenutno imaju pet brzih punjača lociranih na naplatnim stanicama kod Preševa, Šida, Subotice, Dimitrovgrada i Beograda.

Punjači će biti postavljeni na platou bivše naplatne stanice Niš i na naplatnoj stanici Beograd

„Predmet javne nabavke je izrada idejnog projekta za ugradnju i puštanje u rad brzih punjača za punjenje elektro automobila na autoputevima u Republici Srbiji, kao i sama isporuka, ugradnja i puštanje u rad brzih punjača za punjenje elektro automobila na autoputevima Republike Srbije. Predviđena je ugradnja tri brza punjača na dve lokacije: plato bivše naplatne stanice Niš i naplatna stanica Beograd“, navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Predviđeno je i postavljanje poluzatvorene pametne nadstrešnice (stajališta) sa integrisanim osvetljenjem i wi-fi ruterom

Rok za podnošenje ponuda je 13. april.

Reč je o modelu punjača snage 175 kW DC, dok je predviđeno korišćenje po principu usputnog punjenja što je, kako se dodaje, pogodno za naplatne stanice, odmorišta na autoputevima ili benzinske stanice.

Na stajalištu će biti postavljeni polikristalni fotonaponski paneli pojedinačne minimalne snage 285 Wp

Prilikom ugradnje punjača mora da se predvidi postavljanje poluzatvorene pametne nadstrešnice (stajališta) sa integrisanim osvetljenjem i wi-fi ruterom. Na stajalištu će biti postavljeni polikristalni fotonaponski paneli pojedinačne minimalne snage 285 Wp i minimalne efikasnosti 16,9%.

Jedan od pet punjača kojim upravljaju Putevi Srbije

Prema podacima od pre godinu dana, u Srbiji je postavljeno oko 30 punjača za EV.

Srbija je pre nekoliko dana donela odluku da uvede podsticaje za električna i hibridna vozila, što je najavljeno još ranije kao jedna od mera za smanjenje zagađenja vazduha.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rio Tintov partner InoBat gigafabriku baterija Srbiji

Rio Tintov partner InoBat planira gigafabriku baterija u Srbiji

17. mart 2020. - InoBat ispituje opcije za izgradnju fabrike baterija u Srbiji i tvrdi da mu je vlada obećala ogromne podsticaje. Zaštitnici životne sredine kažu da to neće dozvoliti.

volvo EX90 jim rowan electric cars prices ice

Direktor Volvoa: Cene električnih i konvencionalnih automobila izjednačiće se 2025.

17. mart 2020. - Zbog pandemije COVID-19, nestašice čipova i drastičnog rasta cena benzina i dizela povećana je tražnja za električnim automobilima, pa je i njihova cena otišla gore

e mobility simpozijum slovenija srbija

9. E-mobility simpozijum – Mali korak za Srbiju, veliki za e-mobilnost u Srbiji

17. mart 2020. - 9. E-mobility simpozijumje po prvi put je održan u Beogradu

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

17. mart 2020. - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije