Mobilnost

TENDER: Nabavka 25 trolejbusa za Sarajevo

tender-trolejbusi-sarajevo

Photo: Pixabay

Objavljeno

16.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo u Bosni i Hercegovini raspisalo je javni poziv za nabavku 25 novih trolejbusa i pratećih usluga, koja će biti finansirana kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), navodi se u obaveštenju o nabavci postavljenom na portalu za elektronske nabavke za klijente EBRD-a (ECEPP).

Pored unapređenja infrastrukture javnog prevoza Kantona Sarajevo, nabavka novih trolejbusa ima za cilj i zaštitu životne sredine putem korišćenja ekološki prihvatljivih električnih vozila, stoji u saopštenju kantonalne vlade.

Javni poziv za nabavku trolejbusa objavljen je 17. jula ove godine, a rok za dostavljanje ponuda je 2. septembar, navodi se u obaveštenju EBRD-a. Tenderska procedura se sprovodi preko portala za elektronske nabavke ECEPP.

Ugovor sa izabranim dobavljačem bi trebalo da stupi na snagu 18. novembra 2019. godine i da traje oko 8-16 meseci, dok bi trolejbusi bili dostavljani u fazama. Metod nabavke je otvoreni tender koji se sprovodi u jednoj fazi, a ponuđači mogu biti iz bilo koje zemlje, stoji u obaveštenju.

Trolejbusi će biti plaćeni iz zajma EBRD-a od 15 miliona evra

Vlada Kantona Sarajevo je 15. avgusta ove godine usvojila predlog odluke o prihvatanju zaduženja po ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i EBRD-a od 15 miliona evra za realizaciju projekta “Javni prevoz Sarajevo” i dostavila ga skupštini kantona na usvajanje. Sredstva iz ovog kredita će biti korišćena za kupovinu novih električnih trolejbusa, navodi se na sajtu Vlade.

Period otplate zajma je 15 godina, uz poček od dve godine, kaže Amel Kovačević, ministar finansija Kantona Sarajevo. Nakon donošenja ove odluke sledi potpisivanje supsidijarnog sporazuma sa Federacijom Bosne i Hercegovine (FBiH) kojim će zaduženje po osnovu uzimanja ovog zajma biti preneto na Kanton Sarajevo, navodi se u saopštenju.

Ministar saobraćaja Adnan Šteta objasnio je da je cilj projekta “Javni prevoz Sarajevo” podizanje kvaliteta javnog prevoza na nivo evropskih standarda, zaštita životne sredine, poboljšanje bezbednosti osoblja i putnika, kao i povećanje ekonomske konkurentnosti, piše na sajtu Vlade.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

16. avgust 2019. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Svetski dan bicikla

Svetski dan bicikla – nosioca održive urbane mobilnosti

16. avgust 2019. - Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2018, za Svetski dan bicikla je proglašen 3. jun.

Kalifornija uvela pravilo napredne čiste flote kako bi postigla nula odsto emisija transportnog sektora

Kalifornija će zabraniti kamione s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem

16. avgust 2019. - Kalifornija je uvela obavezu postepenog prelaska teretnih vozila srednje i teške kategorije na tehnologiju sa nula emisija

Grčka i Slovenija biće deo jedne od najvećih evropskih mreža za punjenje električnih vozila

16. avgust 2019. - Italijanska kompanija trenutno ima više od 15.000 punjača za električne automobile, a plan je da udvostruči svoju mrežu do 2026.