Mobilnost

TENDER: Nabavka 25 trolejbusa za Sarajevo

tender-trolejbusi-sarajevo

Photo: Pixabay

Objavljeno

16.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo u Bosni i Hercegovini raspisalo je javni poziv za nabavku 25 novih trolejbusa i pratećih usluga, koja će biti finansirana kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), navodi se u obaveštenju o nabavci postavljenom na portalu za elektronske nabavke za klijente EBRD-a (ECEPP).

Pored unapređenja infrastrukture javnog prevoza Kantona Sarajevo, nabavka novih trolejbusa ima za cilj i zaštitu životne sredine putem korišćenja ekološki prihvatljivih električnih vozila, stoji u saopštenju kantonalne vlade.

Javni poziv za nabavku trolejbusa objavljen je 17. jula ove godine, a rok za dostavljanje ponuda je 2. septembar, navodi se u obaveštenju EBRD-a. Tenderska procedura se sprovodi preko portala za elektronske nabavke ECEPP.

Ugovor sa izabranim dobavljačem bi trebalo da stupi na snagu 18. novembra 2019. godine i da traje oko 8-16 meseci, dok bi trolejbusi bili dostavljani u fazama. Metod nabavke je otvoreni tender koji se sprovodi u jednoj fazi, a ponuđači mogu biti iz bilo koje zemlje, stoji u obaveštenju.

Trolejbusi će biti plaćeni iz zajma EBRD-a od 15 miliona evra

Vlada Kantona Sarajevo je 15. avgusta ove godine usvojila predlog odluke o prihvatanju zaduženja po ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i EBRD-a od 15 miliona evra za realizaciju projekta “Javni prevoz Sarajevo” i dostavila ga skupštini kantona na usvajanje. Sredstva iz ovog kredita će biti korišćena za kupovinu novih električnih trolejbusa, navodi se na sajtu Vlade.

Period otplate zajma je 15 godina, uz poček od dve godine, kaže Amel Kovačević, ministar finansija Kantona Sarajevo. Nakon donošenja ove odluke sledi potpisivanje supsidijarnog sporazuma sa Federacijom Bosne i Hercegovine (FBiH) kojim će zaduženje po osnovu uzimanja ovog zajma biti preneto na Kanton Sarajevo, navodi se u saopštenju.

Ministar saobraćaja Adnan Šteta objasnio je da je cilj projekta “Javni prevoz Sarajevo” podizanje kvaliteta javnog prevoza na nivo evropskih standarda, zaštita životne sredine, poboljšanje bezbednosti osoblja i putnika, kao i povećanje ekonomske konkurentnosti, piše na sajtu Vlade.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

16. avgust 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

16. avgust 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

16. avgust 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

16. avgust 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu