x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Tematska rasprava o obavezama Kosova u oblasti energetske efikasnosti

29.06.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: PIPS
Tematska rasprava o obavezama Kosova u oblasti energetske efikasnosti

Uz podršku GIZ Otvorenog regionalnog fonda za JIE-Energetska efikasnost (ORF-EE), Prištinski institut za političke studije (PIPS) 27. juna u okviru ORF-EE “Inicijative za javni dijalog o održivom korištenju energije u Jugoistočnoj Evropi” organizovao je tematsku raspravu o energetskoj efikasnosti na Kosovu.

Rasprava se bavila ulogom Kosovskog parlamenta kao i spremnošću državnih institucija da ispune obaveze iz oblasti energetske efikasnosti, između ostalog u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Raspravi su prisustvovali  članovi Kosovskog parlamenta, predstavnici državnih institucija, civilnog društva, akademske zajednice, ambasada, GIZ-a, potcrtavajući ORF-EE-ove napore u regiji usmjerene ka participativnom donošenju odluka.

Uvodne riječi dale su Leonora Kryeziu, izvršna direktorica PIPS-a, i voditeljica GIZ-ovog projekta ORF-EE Jasna Sekulović. Kryeziu je potom govorila o očiglednom raskoraku između obaveza koje je Kosovo preuzelo i stvarne posvećenosti njihovom izvršenju.

Sekulović je također dala pregled ORF-EE-ovih projektnih aktivnosti uz osvrt na saradnju i razvoj kompetencija parlamentaraca/ki iz JIE u domenu energetske efikasnosti i klimatskih pitanja, teje govorila i o značaju ORF-EE-ovih mjera za ovu regiju. Dodala je: „Posebno smo ponosni na parlamente u regiji, koji su otvorili svoja vrata drugim važnim sudionicima i omogućili im aktivno učešće u procesima donošenja odluka važnih za ovaj sektor. Štaviše, ponosni smo na činjenicu da je ovaj projekt dokazao da parlamenti predstavljaju odličnu platformu za aktivan i efektivan sektorski dijalog, što je ključni korak prema transparentnom donošenju politika.“

Bedri Dragusha, predavač na Univerzitetu u Prištini, predstavio je PIPS-ovu publikaciju „Obaveze Kosova u oblasti energetske efikasnosti i usklađivanja sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju“, izrađenu uz pomoć ORF-EE-a. Ova publikacija prezentira nalaze o razvoju politika u oblasti energetske efikasnosti na Kosovu, uključujući i preporuke za potrebne korake.

Avni Sfishta, voditelj Kosovskog projekta za energetsku efikasnost, govorio je omogućnostima za energetsku tranziciju na Kosovu. S obzirom da bi unapređenje energetske efikasnosti na Kosovu nosilo implikacije i za druge sektore, Sfishta je u zaključku pozvao na bolju koordinaciju, jaču političku volju i posvećenost ispunjenju obaveza.

Formirati Kosovski fond za energetsku efikasnost

Nakon prezentacija, Sala Berisha, predsjedavajuća Parlamentarnog odbora za ekonomski razvoj Kosova, iskoristila je ovu priliku da naglasi ulogu parlamenta u pokretanju procesa izvršavanja obaveza u oblasti energetske efikasnosti i nabrojala je aspekte koji su već postali važne tačke na dnevnom redu ovog odbora. Jedna od njih, dodala je, je nacrt Zakona o energetskoj efikasnosti.

Luan Morina, direktor Sektora za energiju pri Ministarstvu za ekonomski razvoj Kosova, iskoristioje priliku da govori o spremnosti Ministarstva da se posveti potrebnim koracima u sektoru. Pored toga naglasio je i potrebu, te je urgirao za uspostavljanje Kosovskog fonda za energetsku efikasnost.

Sve u svemu, tokom rasprave naglašeno je potrebno nastojanje za jačom saradnjom između ključnih sudionika u oblasti energetske efikasnosti. Članovi Kosovskog parlamenta su u više navrata tokom sastanaka naglasili potrebu za profesionalnom saradnjom sa stručnjacima i različitim sektorski relevantim sudionicima, navodeći i potrebu za prilagođavanjem relevantnih politika u cilju ispunjenja obaveza u oblasti energetske efikasnosti.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.