Energetska efikasnost

Tematska rasprava o obavezama Kosova u oblasti energetske efikasnosti

Tematska-rasprava-o-obavezama-Kosova-u-oblasti-energetske-efikasnosti

Slika: PIPS

Objavljeno

29.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Uz podršku GIZ Otvorenog regionalnog fonda za JIE-Energetska efikasnost (ORF-EE), Prištinski institut za političke studije (PIPS) 27. juna u okviru ORF-EE “Inicijative za javni dijalog o održivom korištenju energije u Jugoistočnoj Evropi” organizovao je tematsku raspravu o energetskoj efikasnosti na Kosovu.

Rasprava se bavila ulogom Kosovskog parlamenta kao i spremnošću državnih institucija da ispune obaveze iz oblasti energetske efikasnosti, između ostalog u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Raspravi su prisustvovali  članovi Kosovskog parlamenta, predstavnici državnih institucija, civilnog društva, akademske zajednice, ambasada, GIZ-a, potcrtavajući ORF-EE-ove napore u regiji usmjerene ka participativnom donošenju odluka.

Uvodne riječi dale su Leonora Kryeziu, izvršna direktorica PIPS-a, i voditeljica GIZ-ovog projekta ORF-EE Jasna Sekulović. Kryeziu je potom govorila o očiglednom raskoraku između obaveza koje je Kosovo preuzelo i stvarne posvećenosti njihovom izvršenju.

Sekulović je također dala pregled ORF-EE-ovih projektnih aktivnosti uz osvrt na saradnju i razvoj kompetencija parlamentaraca/ki iz JIE u domenu energetske efikasnosti i klimatskih pitanja, teje govorila i o značaju ORF-EE-ovih mjera za ovu regiju. Dodala je: „Posebno smo ponosni na parlamente u regiji, koji su otvorili svoja vrata drugim važnim sudionicima i omogućili im aktivno učešće u procesima donošenja odluka važnih za ovaj sektor. Štaviše, ponosni smo na činjenicu da je ovaj projekt dokazao da parlamenti predstavljaju odličnu platformu za aktivan i efektivan sektorski dijalog, što je ključni korak prema transparentnom donošenju politika.“

Bedri Dragusha, predavač na Univerzitetu u Prištini, predstavio je PIPS-ovu publikaciju „Obaveze Kosova u oblasti energetske efikasnosti i usklađivanja sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju“, izrađenu uz pomoć ORF-EE-a. Ova publikacija prezentira nalaze o razvoju politika u oblasti energetske efikasnosti na Kosovu, uključujući i preporuke za potrebne korake.

Avni Sfishta, voditelj Kosovskog projekta za energetsku efikasnost, govorio je omogućnostima za energetsku tranziciju na Kosovu. S obzirom da bi unapređenje energetske efikasnosti na Kosovu nosilo implikacije i za druge sektore, Sfishta je u zaključku pozvao na bolju koordinaciju, jaču političku volju i posvećenost ispunjenju obaveza.

Formirati Kosovski fond za energetsku efikasnost

Nakon prezentacija, Sala Berisha, predsjedavajuća Parlamentarnog odbora za ekonomski razvoj Kosova, iskoristila je ovu priliku da naglasi ulogu parlamenta u pokretanju procesa izvršavanja obaveza u oblasti energetske efikasnosti i nabrojala je aspekte koji su već postali važne tačke na dnevnom redu ovog odbora. Jedna od njih, dodala je, je nacrt Zakona o energetskoj efikasnosti.

Luan Morina, direktor Sektora za energiju pri Ministarstvu za ekonomski razvoj Kosova, iskoristioje priliku da govori o spremnosti Ministarstva da se posveti potrebnim koracima u sektoru. Pored toga naglasio je i potrebu, te je urgirao za uspostavljanje Kosovskog fonda za energetsku efikasnost.

Sve u svemu, tokom rasprave naglašeno je potrebno nastojanje za jačom saradnjom između ključnih sudionika u oblasti energetske efikasnosti. Članovi Kosovskog parlamenta su u više navrata tokom sastanaka naglasili potrebu za profesionalnom saradnjom sa stručnjacima i različitim sektorski relevantim sudionicima, navodeći i potrebu za prilagođavanjem relevantnih politika u cilju ispunjenja obaveza u oblasti energetske efikasnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

29. jun 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

29. jun 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

29. jun 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

29. jun 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.