Vesti

Svetski dan vetra: Do kraja 2023. biće instalisano više od 1 TW snage u vetroparkovima širom sveta

Rudy and Peter Skitterians from Pixabay

Objavljeno

14.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Svetski dan vetra obeležava se svakog 15. juna počev od 2007. godine. Dan je posvećen istraživanju vetra, njegove snage i različitih mogućnosti zahvaljujući kojima preoblikuje energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomiju i podstiče rast. Ove godine Svetski dan vetra biće u znaku dostizanja prvog teravata instalisane snage u vetroparkovima širom sveta.

Svetski dan vetra počeli su da obeležavaju u zajedničkoj akciji Wind Europe i Svetski savet za energiju vetra (Global Wind Energy Council – GWEC). Akcijama se pridružuju i nacionalna udruženja, kao i kompanije koje deluju u oblasti energije vetra organizacijom različitih događaja širom sveta.

Horizontalno strujanje vazduha, poznatije kao vetar, važan je fenomen, koji se kroz istoriju koristio na različite načine. Način da iskoriste energiju vetra otkrili su pre skoro šest hiljada godina Egipćani.

Energija vetra se dobija korišćenjem kinetičke energije vazdušnih struja. To zahteva upotrebu vetroturbina, koje su postavljene u pravcu vetra, kako bi uhvatile njegovu silu, koja se prvo pretvara u mehaničku rotacionu energiju, a zatim pomoću generatora u električnu energiju. Električna energija se, zatim, preko kablova dovodi do transformatorske podstanice, koja je prenosi u distributivnu mrežu, putem koje stiže do krajnjeg potrošača.

Prve vetroturbine koje su instalirane bile su visoke 120 metara i postavljene su na kopnu. Četiri decenije kasnije dostižu visinu od 220 metara i pričvršćene su za morsko dno. Inovacije u proizvodnji su toliko napredovale, da sada imamo i plutajuće vetroturbine, a uskoro možemo očekivati i hvatač vetra na moru.

razvoj vetroturbina
Foto: Iberdrola

U svetu je pet odsto potražnje za električnom energijom zadovoljeno iz energije vetra. Taj procenat je veći u Evropi i iznosi 17 odsto. Evropska komisija smatra da će ovaj procenat porasti na 50 odsto do 2050. godine.

Od pokretanja brodova do jednog teravata energije

Od korišćenja vetra za pokretanje brodova i vetrenjača, stigli smo do novih otkrića. Danas se čini da će vetar odigrati ključnu ulogu kako bismo uspeli da postignemo neto nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte i da dekarbonizujemo industriju.

Prošle godine su izgrađeni vetroparkovi snage 78 GW, pa je ukupni instalirani kapacitet dostigao 907 GW. Iz organizacije GWEC kažu da ćemo u 2023. dostići instalirani kapacitet od jednog teravata. To je značajna prekretnica koja će biti proslavljena u Londonu i širom sveta 15. juna. Drugi teravat možemo da očekujemo do kraja ove decenije, predviđa GWEC.

rast instaliranog kapaciteta
Foto: GWEC

Pet najvećih tržišta za instaliranje novih kapaciteta u 2022. godini bila su: Kina, SAD, Brazil, Nemačka, Švedska.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

14. jun 2023. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

14. jun 2023. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

14. jun 2023. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

14. jun 2023. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara