OIE

Ovako izgleda izgradnja najveće plutajuće vetroelektrane na svetu

Ovako izgleda izgradnja najveće plutajuće vetroelektrane na svetu

Foto: Mammoet

Objavljeno

25.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Plutajuće vetroelektrane postaće najisplativiji način proizvodnje obnovljive energije, tvrdi kompanija Mammoet. Ona pruža usluge transporta i postavljanja velikih konstrukcija potrebnih za proizvodnju održive energije. Najnoviji projekat na kom radi je Hywind Tampen, najveća plutajuća vetroelektrana na svetu.

Norveška kompanija Equinor između ostalog gradi vetroelektrane na moru. Ponosna je vlasnica Hywind Tampena, vetroelektrane koja je još uvek u izgradnji. Hywind Tampen će isporučivati struju naftnim i gasnim platformama na poljima Snorre i Gullfaks u norveškom delu Severnog mora. To će biti prva plutajuća vetroelektrana na svetu koja će napajati pomorske naftne platforme.

Sastojaće se od ukupno 11 vetroturbina pojedinačne snage 8,6 megavata. Procenjuje se da će zadovoljiti oko 35 odsto godišnje potražnje za električnom energijom pet platformi: Snorre A i B i Gullfaks A, B i C, kažu u kompaniji.

Kako izgraditi plutajućeg giganta

Pred inženjerima se otvorilo nekoliko bitnih pitanja za postavljenje najveće plutajuće vetroelektrane. Zbog dubine vode i geologije tla, nije bilo moguće instalirati konvencionalne turbine, čiji su stubovi utisnuti u morsko dno. Zbog toga se mašine postavljaju na plutajuće betonske konstrukcije sa zajedničkim sistemom sidrenja.

Plutajuće vetroturbine su s morskim dnom povezane sajlama i sidrima, na isti način na koji se veže plutajuća naftna platforma. U Hywind Tampenu se postavljaju na bove dugačke 107 metara čiji se najveći deo nalazi pod vodom.

Postavljanje turbina je takođe bilo izazovno, zbog težine i visine konstrukcije. Zahvaljujući iskustvu kompanije Mammoet, sve prolazi glatko. Pomoću svojih kranova i dizalica uspela je da sastavi turbinu na udaljenosti od 143 metra od pristaništa.

Mammoet je radio i na postavljanju prve plutajuće vetroelektrane, takođe u vlasništvu Equinora. Hywind Scotland  je bio pilot-projekat sa pet turbina, ukupne snage 30 MW. Počeo je sa radom 2017. godine, a proizvodi dovoljno električne energije za potrebe 20.000 domaćinstava u Velikoj Britaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

25. april 2023. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

kineski-norinco-zeli-da-preuzme-projekat-solarne-elektrane-od-125-mw-u-bih

Kineski Norinco želi da preuzme projekat solarne elektrane od 125 MW u BiH

25. april 2023. - Norinco International planira da kupi 80% firme Aurora Solar, koja je dobila koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 125 MW kod Stoca

Emisije-iz-energetike-i-upotreba-fosilnih-goriva-obaraju-rekorde

Emisije iz energetike i upotreba fosilnih goriva obaraju rekorde

25. april 2023. - Svetske emisije iz energetskog sektora su 2023. porasle 2% i prvi put premašile 40 gigatona CO2 na godišnjem nivou

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

25. april 2023. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije