OIE

Hvatač vetra – inovativna plutajuća vetroelektrana

Hvatac vetra, inovativna plutajuca vetroelektrana

Foto: Enova

Objavljeno

18.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Decenijama smo navikavani na vetroparkove kao niz identičnih vetroturbina. Kako bi unapredila efikasnost plutajućih vetroelektrana, norveška kompanija Wind Catching Systems je potpuno promenila pristup i osmislila hvatač za vetar.

Izgradnja vetroelektrane na otvorenom moru je izazovan poduhvat. Ipak, prednost plutajućih turbina je to što se mogu instalirati u dubljim vodama nego one sa stubovima ukopanim u dno i na mestima sa jačim vetrom. Ono na čemu radi Wind Catching Systems se najpribližnije može opisati kao velik plutajući zid na kome se nalaze nizovi vetroturbina.

Hvatač će biti 300 metara visok i 350 metara širok, sa 126 vetroturbina

Veliki model na kom kompanija radi imaće visinu 300 metara i širinu 350 metara. Izrada ovog Ajfelovog tornja na vodi je još uvek u dalekoj budućnosti. Plan je da velika verzija hvatača ima 126 turbina od po jednog megavata. Međutim, za početak je isplaniran pilot-model koji će imati između sedam i 12 turbina, a tačan broj će biti odlučen u narednih nekoliko meseci, rekli su u kompaniji.

Hvatač vetra plutajuća platforma sa velikim brojem vetroturbina

Ideja koja stoji iza sistema hvatača vetra je maksimizacija proizvodnje energije u koncentrisanom području. Projektovan je da omogući samostalni sistem održavanja kojeg će omogućiti ugradnja liftova. Na taj način se eliminiše potreba za specijalizovanim plovilima za remonte plutajućih vetroparkova.

Wind Catching Systems ima istaknute investitore

Inovacije privlače pažnju, pa je Wind Catching Systems uspeo da pridobije istaknute ulagače. Kompanija je prošlog juna saopštila da je sklopila strateški sporazum sa automobilskim gigantom General Motors preko njegove ispostave GM Ventures, koja učestvuje u investicijama u neoprobanu tehnologiju.

Početkom 2023, kompanija je objavila da joj je dodeljena donacija vrednosti 872.500 dolara od Enove, agencije norveškog Ministarstva klime i životne sredine. “Grant će podržati početnu implementaciju hvatača vetra u punoj veličini“, piše u saopštenju. To je bila druga donacija od Enove. Prva, 2,1 milion dolara, odobrena je prošle godine za razvoj tehnologije i projektovanje.

Hvatač vetra i ptice

Vetroturbine su jedna od najnaprednijih tehnologija za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ali mogu biti pogubne po ptice. Zbog pozicioniranosti vida kod ptica, neretko se dešava da udare u njihove lopatice. Naučnici su nedavno predložili farbanje elisa kao rešenje.

Hvatač vetra je dosta drugačiji, te je osnivač i direktor Wind Catching Systemsa Ole Heghejm u intervjuu za CNBC rekao da je upravo konstrukcija hvatača vetra rešenje ovog problema. „Imamo veliku strukturu iza turbina i nadamo se da će biti vidljiva pticama“, izjavio je, objašnjavajući da postoji i mogućnost da se u strukturu ugrade sistemi za detekciju i odvraćanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

18. maj 2023. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

kineski-norinco-zeli-da-preuzme-projekat-solarne-elektrane-od-125-mw-u-bih

Kineski Norinco želi da preuzme projekat solarne elektrane od 125 MW u BiH

18. maj 2023. - Norinco International planira da kupi 80% firme Aurora Solar, koja je dobila koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 125 MW kod Stoca

Emisije-iz-energetike-i-upotreba-fosilnih-goriva-obaraju-rekorde

Emisije iz energetike i upotreba fosilnih goriva obaraju rekorde

18. maj 2023. - Svetske emisije iz energetskog sektora su 2023. porasle 2% i prvi put premašile 40 gigatona CO2 na godišnjem nivou

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

18. maj 2023. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije