OIE

Hvatač vetra – inovativna plutajuća vetroelektrana

Hvatač vetra, inovativna plutajuća vetroelektrana

Foto: Enova

Objavljeno

18.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Decenijama smo navikavani na vetroparkove kao niz identičnih vetroturbina. Kako bi unapredila efikasnost plutajućih vetroelektrana, norveška kompanija Wind Catching Systems je potpuno promenila pristup i osmislila hvatač za vetar.

Izgradnja vetroelektrane na otvorenom moru je izazovan poduhvat. Ipak, prednost plutajućih turbina je to što se mogu instalirati u dubljim vodama nego one sa stubovima ukopanim u dno i na mestima sa jačim vetrom. Ono na čemu radi Wind Catching Systems se najpribližnije može opisati kao velik plutajući zid na kome se nalaze nizovi vetroturbina.

Hvatač će biti 300 metara visok i 350 metara širok, sa 126 vetroturbina

Veliki model na kom kompanija radi imaće visinu 300 metara i širinu 350 metara. Izrada ovog Ajfelovog tornja na vodi je još uvek u dalekoj budućnosti. Plan je da velika verzija hvatača ima 126 turbina od po jednog megavata. Međutim, za početak je isplaniran pilot-model koji će imati između sedam i 12 turbina, a tačan broj će biti odlučen u narednih nekoliko meseci, rekli su u kompaniji.

Hvatač vetra plutajuća platforma sa velikim brojem vetroturbina

Ideja koja stoji iza sistema hvatača vetra je maksimizacija proizvodnje energije u koncentrisanom području. Projektovan je da omogući samostalni sistem održavanja kojeg će omogućiti ugradnja liftova. Na taj način se eliminiše potreba za specijalizovanim plovilima za remonte plutajućih vetroparkova.

Wind Catching Systems ima istaknute investitore

Inovacije privlače pažnju, pa je Wind Catching Systems uspeo da pridobije istaknute ulagače. Kompanija je prošlog juna saopštila da je sklopila strateški sporazum sa automobilskim gigantom General Motors preko njegove ispostave GM Ventures, koja učestvuje u investicijama u neoprobanu tehnologiju.

Početkom 2023, kompanija je objavila da joj je dodeljena donacija vrednosti 872.500 dolara od Enove, agencije norveškog Ministarstva klime i životne sredine. “Grant će podržati početnu implementaciju hvatača vetra u punoj veličini“, piše u saopštenju. To je bila druga donacija od Enove. Prva, 2,1 milion dolara, odobrena je prošle godine za razvoj tehnologije i projektovanje.

Hvatač vetra i ptice

Vetroturbine su jedna od najnaprednijih tehnologija za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ali mogu biti pogubne po ptice. Zbog pozicioniranosti vida kod ptica, neretko se dešava da udare u njihove lopatice. Naučnici su nedavno predložili farbanje elisa kao rešenje.

Hvatač vetra je dosta drugačiji, te je osnivač i direktor Wind Catching Systemsa Ole Heghejm u intervjuu za CNBC rekao da je upravo konstrukcija hvatača vetra rešenje ovog problema. „Imamo veliku strukturu iza turbina i nadamo se da će biti vidljiva pticama“, izjavio je, objašnjavajući da postoji i mogućnost da se u strukturu ugrade sistemi za detekciju i odvraćanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

18. maj 2023. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

18. maj 2023. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

18. maj 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

18. maj 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe