OIE

Proradila vetroturbina na prototipu plutajuće platforme kompanije X1 Wind

X1 vetroplatforma

Foto: X1 Wind

Objavljeno

07.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Plutajuća vetroturbina na prototipu platforme X30 koju je postavila španska kompanija X1 Wind proizvela je svoje prve kilovat-sate. Sistem je instaliran u novembru na Kanarskim ostrvima. Sledi poslednja faza – testiranje i verifikacija, radi pripreme za masovnu upotrebu ove tehnologije i sertifikaciju za velike projekte koji su u razvoju.

Tehnički direktor i suosnivač X1 Winda Karlos Kasanovas rekao je da će plutajuće vetroelektrane igrati bitnu ulogu u energetskoj tranziciji, globalnoj dekarbonizaciji i eliminisanju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

„Današnja objava označava još jedan značajan korak napred za X1 Wind, koji ubrzava prema sertifikaciji i ambicijama na komercijalnom planu za isporuku platformi za po 15 i više megavata na morskim lokacijama s velikom dubinom širom sveta“, izjavio je Kasanovas.

Platforma X30 je opremljena posebno prilagođenom Vestasovom turbinom V29 i ABB konverterom. Jedna od ključnih karakteristika projekta je kombinovanje prednosti SPM i TLP sistema pričvršćivanja za morsko dno.

TLP sistem pričvršćivanja za morsko dno umanjuje štetni uticaj na životnu sredinu

Rešenje SPM omogućava da se turbina okreće niz vetar. Na taj način se postiže maksimalna proizvodnja električne energije, pri čemu se kabl koji prenosi električnu energiju ne uvrće, tvrde u kompaniji.

S TLP sistemom se manje utiče na morsko dno nego kod ustaljenog načina pričvršćivanja, a pritom omogućava primenu pri većim dubinama, tvrde u X1 Windu.

Struja se šalje u PLOCAN-ovu pametnu mrežu pomoću podvodnog kabla od 1,4 kilometra. PLOCAN, Okeanska platforma Kanarskih ostrva, osnovan je 2007. godine radi izgradnje, opremanja i upravljanja pomorskom infrastrukturom za istraživanje u oblasti pomorskih nauka i tehnologija.

Platforma X30 je deo projekta PivotBuoy, kojeg finansira Evropska komisija

Platforma X30 je deo projekta PivotBuoy, kojeg finansira Evropska komisija. Okuplja kompanije i istraživačke centre iz domena plutajućih vetroelektrana sa ciljem smanjenja nivelisanih troškova proizvodnje energije (LCOE) odnosno razmere troškova proizvodnje i učinka.

Među prednostima sistema PivotBuoy su smanjenje težine plutajućih platformi, brži i jeftiniji proces ugradnje i mogućnost primene pri većim dubinama, saopšteno je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

WindEurope evropskim izborima desni centar revidira Evropski zeleni dogovor

WindEurope o evropskim izborima – očekuje se da desni centar delimično revidira Evropski zeleni dogovor

7. mart 2023. - Energetski intenzivna industrija i WindEurope traže garancije od EU za Evropski zeleni dogovor, posle promena na evropskim izborima

Vodič za integraciju biodiverziteta sa obnovljivim izvorima energije

Vodič za integraciju biodiverziteta sa zelenim elektranama, širenjem strujne mreže

7. mart 2023. - Evropsko udruženje firmi u sektoru električne energije Eurelectric objavilo je vodič za elektrifikaciju u skladu sa prirodom

iberdrola-vetar-hidro-portugal

Iberdrola planira prvu hibridnu elektranu na vetar i hidroenergiju u Portugalu

7. mart 2023. - Vetropark od 274 MW bi bio uvezan sa kompleksom hidroelektrana Tâmega, čineći tako najveći hibridni projekat u Portugalu, kaže Iberdrola

interkonektor-baltik-svedska-nemacka

Švedska odbila podmorski interkonektor do Nemačke iz straha za cene struje

7. mart 2023. - Interkonektor Hansa PowerBridge je trebalo da olakša prenos obnovljive električne energije iz Skandinavije u Nemačku