Životna sredina

Svetska industrija cementa i betona želi da najkasnije 2050. obori neto emisije na nulu

proizvodjaci-cementa-betona-emisije-2050

Slika: Pixabay/Life-Of-Pix

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Proizvođači cementa i betona širom sveta objavili su plan za smanjenje neto emisija na nulu pre polovine veka, što je u skladu sa ciljem iz Pariskog sporazuma da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa.

Aktivnosti u okviru plana koje su predviđene za period do 2030. godine bi trebalo da smanje emisije CO2 za četvrtinu, navodi se u saopštenju udruženja industrije cementa i betona GCCA (Global Cement and Concrete Association).

Smanjenje emisija kompanija članica GCCA za 25% bi sprečilo ispuštanje skoro 5 milijardi tona CO2 u atmosferu, što je jednako emisijama iz skoro 15 milijardi letova puničkih aviona od Pariza do Njujorka, navodi se u saopštenju.

GCCA poziva vlade i građevinske firme da usvoje odgovarajuće politike i obezbede investicije

GCCA je takođe pozvala vlade, projektante i građevinske firme da usvoje odgovarajuće politike i obezbede investicije koje bi pomogle tranziciju ovog sektora na globalnom nivou. To bi uključivalo razvoj ključnih tehnologija, poput prikupljanja i skladištenja CO2, kao i reforme politika javnih nabavki kako bi se podstaklo korišćenje zelenijeg cementa i betona u javnim radovima.

Generalni sekretar UN je pozvao sve proizvođače cementa da se pridruže ovoj inicijativi

Komentarišući najavu udruženja GCCA, generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres pozvao je sve proizvođače cementa da se pridruže ovoj inicijativi, naglasivši da trošak tranzicije ne treba da snose samo oni koji prvi u nju krenu.

Proizvodnja cementa je odgovorna za 7% emisija CO2 u svetu

Beton je najviše korišćen građevinski materijal, a proizvodnja njegovog glavnog sastojka, cementa, odgovorna je za oko 7% emisija CO2 u svetu. Članice GCCA proizvode 80% cementa na globalnom nivou, izuzimajući Kinu, a u udruženju se nalazi i nekoliko velikih kineskih proizvođača.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

14. oktobar 2021. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

14. oktobar 2021. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

14. oktobar 2021. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

14. oktobar 2021. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu