Životna sredina

Svetska industrija cementa i betona želi da najkasnije 2050. obori neto emisije na nulu

proizvodjaci-cementa-betona-emisije-2050

Slika: Pixabay/Life-Of-Pix

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Proizvođači cementa i betona širom sveta objavili su plan za smanjenje neto emisija na nulu pre polovine veka, što je u skladu sa ciljem iz Pariskog sporazuma da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa.

Aktivnosti u okviru plana koje su predviđene za period do 2030. godine bi trebalo da smanje emisije CO2 za četvrtinu, navodi se u saopštenju udruženja industrije cementa i betona GCCA (Global Cement and Concrete Association).

Smanjenje emisija kompanija članica GCCA za 25% bi sprečilo ispuštanje skoro 5 milijardi tona CO2 u atmosferu, što je jednako emisijama iz skoro 15 milijardi letova puničkih aviona od Pariza do Njujorka, navodi se u saopštenju.

GCCA poziva vlade i građevinske firme da usvoje odgovarajuće politike i obezbede investicije

GCCA je takođe pozvala vlade, projektante i građevinske firme da usvoje odgovarajuće politike i obezbede investicije koje bi pomogle tranziciju ovog sektora na globalnom nivou. To bi uključivalo razvoj ključnih tehnologija, poput prikupljanja i skladištenja CO2, kao i reforme politika javnih nabavki kako bi se podstaklo korišćenje zelenijeg cementa i betona u javnim radovima.

Generalni sekretar UN je pozvao sve proizvođače cementa da se pridruže ovoj inicijativi

Komentarišući najavu udruženja GCCA, generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres pozvao je sve proizvođače cementa da se pridruže ovoj inicijativi, naglasivši da trošak tranzicije ne treba da snose samo oni koji prvi u nju krenu.

Proizvodnja cementa je odgovorna za 7% emisija CO2 u svetu

Beton je najviše korišćen građevinski materijal, a proizvodnja njegovog glavnog sastojka, cementa, odgovorna je za oko 7% emisija CO2 u svetu. Članice GCCA proizvode 80% cementa na globalnom nivou, izuzimajući Kinu, a u udruženju se nalazi i nekoliko velikih kineskih proizvođača.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EBRD EU Austrija 360 stabala zeleniji Beograd

EBRD, EU i Austrija donirali 360 sadnica stabala za zeleniji Beograd

03 децембра 2021 - EBRD, EU i Austrija su podržali sadnju 360 stabala u Beogradu, od ukupno hiljadu širom Zapadnog Balkana

Resalta akreditovana za usluge za smanjenje emisija ugljenika

Resalta akreditovana za usluge za smanjenje emisija ugljenika

03 децембра 2021 - Resalta se pridružila akreditovanoj mreži organizacije CDP za pružanje usluga za smanjenje emisija ugljenika u osam zemalja

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Blokada-Srbija_Twitter_@NSVeselko

Masovne blokade po Srbiji u subotu u 14h zbog litijuma – spisak gradova, lokacija

02 децембра 2021 - Ekološke organizacije pozvale su građane Srbije da opet blokiraju saobraćajnice kao vid protesta zbog najavljenog otvaranja većeg broja rudnika litijuma