Životna sredina

Svetska industrija cementa i betona želi da najkasnije 2050. obori neto emisije na nulu

proizvodjaci-cementa-betona-emisije-2050

Slika: Pixabay/Life-Of-Pix

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Proizvođači cementa i betona širom sveta objavili su plan za smanjenje neto emisija na nulu pre polovine veka, što je u skladu sa ciljem iz Pariskog sporazuma da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa.

Aktivnosti u okviru plana koje su predviđene za period do 2030. godine bi trebalo da smanje emisije CO2 za četvrtinu, navodi se u saopštenju udruženja industrije cementa i betona GCCA (Global Cement and Concrete Association).

Smanjenje emisija kompanija članica GCCA za 25% bi sprečilo ispuštanje skoro 5 milijardi tona CO2 u atmosferu, što je jednako emisijama iz skoro 15 milijardi letova puničkih aviona od Pariza do Njujorka, navodi se u saopštenju.

GCCA poziva vlade i građevinske firme da usvoje odgovarajuće politike i obezbede investicije

GCCA je takođe pozvala vlade, projektante i građevinske firme da usvoje odgovarajuće politike i obezbede investicije koje bi pomogle tranziciju ovog sektora na globalnom nivou. To bi uključivalo razvoj ključnih tehnologija, poput prikupljanja i skladištenja CO2, kao i reforme politika javnih nabavki kako bi se podstaklo korišćenje zelenijeg cementa i betona u javnim radovima.

Generalni sekretar UN je pozvao sve proizvođače cementa da se pridruže ovoj inicijativi

Komentarišući najavu udruženja GCCA, generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres pozvao je sve proizvođače cementa da se pridruže ovoj inicijativi, naglasivši da trošak tranzicije ne treba da snose samo oni koji prvi u nju krenu.

Proizvodnja cementa je odgovorna za 7% emisija CO2 u svetu

Beton je najviše korišćen građevinski materijal, a proizvodnja njegovog glavnog sastojka, cementa, odgovorna je za oko 7% emisija CO2 u svetu. Članice GCCA proizvode 80% cementa na globalnom nivou, izuzimajući Kinu, a u udruženju se nalazi i nekoliko velikih kineskih proizvođača.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi

Nacionalne konsultacije o životnoj sredini za Stokholm+50: neraskidiva veza između zdrave životne sredine i zdravlja ljudi

17 маја 2022 - Uz podršku Vlade Švedske, Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) održali su prošle nedelje drugi sastanak u okviru Stokholm+50 nacionalnih konsultacija u Srbiji.

U Evropi uklonjeno preko 200 brana tokom 2021. godine

U Evropi uklonjeno preko 200 brana tokom 2021. godine

16 маја 2022 - Reke u Evropi su pregrađene sa preko milion brana i barijera, od kojih su mnoge...