Energetska efikasnost

Svetska banka odobrila Srbiji 40 miliona evra za energetsku efikasnost

Svetska banka odobrila Srbiji 40 miliona evra za energetsku efikasnost

Photo: Pixabay

Objavljeno

08.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Svetska banka je obezbedila kredit od 40 miliona evra za energetsku efikasnost u 234 zgrade u javnom sektoru. Zajam je deo Programa za poboljšanje efikasnosti i održivosti infrastrukture koji je nedavno odobrila SB. Ostatak novca (60 miliona evra) biće potrošen na održavanje puteva.

Energetski deo odobrenog programa je podrška programu srpske vlade za obnavljanje i poboljšanje javnih zgrada, navela je SB u saopštenju.

Ukupan trošak za 234 zgrade procenjen je na oko 81,1 miliona evra, u šta ulazi 71,8 miliona za troškove povezane sa radovima na obnovi, a preostalih 9,1 miliona bi trebalo da pokrije tehničke usluge, kao što su energetska revizija, projektovanje, nadzor i dozvole za gradnju.

Osnovni scenario ekonomske analize za vladin program pokazao je da će neto sadašnja vrednost (NPV) biti 5,1 milion evra, a interna stopa prinosa 7,9 odsto.

Program se finansira iz budžetskih isplata Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, opštinskih budžeta i kredita SB. Za trogodišnje trajanje programa od 2017. do 2019. Kancelarija je dobila sedam miliona u 2017, a finansiranje je potvrđeno i a naredne dve godine u pismu koje je Ministarstvo finansija poslalo SB.

“Zbog toga je finansiranje za 234 zgrade sigurno i predvidljivo”, navela je SB u izveštaju u vezi sa kreditom.

Oko 30 zgrada je završeno ili su radovi u toku, za 50 su u toku tenderi, dok se za ostale završavaju projekti.

Obnovljene zgrade – bolnice, klinike, škole, obdaništa, i druge socijalne ustanove – imaće niže račune za energente, kvalitetniju gradnju (osvetljenje ili grejanje), duži vek trajanja i biće bezbednije (protivpožarna zaštita).

Radovi uključuju poboljšanje spoljašnjeg omotača zgrada (krova, prozora, vrata i izolacije), unutrašnjosti (osvetljenje, zamena energenta, prelazak sa uglja i nafte na pelete i brikete, solarni grejači vode), kao i neke mere koji nisu deo energetske efikasnosti (ojačanje strukture, sanitarne popravke, nove električne instalacije, krečenje). Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima je procenila da će 70-80 odsto izvedenih radova biti mere za energetsku efikasnost.

“Srbija je raskrsnica jugoistočne Evrope, pa će obnavljanje njene putne mreže dosta doprineti nastavku ekonomskog rasta, ne samo u Srbiji nego i u regionu. Program će, takođe, poboljšati energetsku efikasnost i bezbednost u renoviranim zgradama”, rekao je Stephen Ndegwa, predstavnik Svetske banke u Srbiji.

Polovina zgrada starija od 50 godina

Sektor zgradarstva (javni, poslovni i stambeni) je veliki potrošač energije, sa udelom od 45 odsto u finalnoj potrošnji, a 50 odsto objekata je staro više od 50 godina.

Iako potrošnja u javnim zgradama predstavlja samo četiri odsto ukupne potrošnje, uštede energije i sa tim povezano smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte u ovom sektoru, mogu da budu pokretač kroz razvoj tržišta i davanje primera, kako bi se ostvarile nacionalne strategije i ciljevi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

8. novembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

8. novembar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

8. novembar 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

8. novembar 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike