Električna energija

Švedska odbila podmorski interkonektor do Nemačke iz straha za cene struje

interkonektor-baltik-svedska-nemacka

Foto: Henning_W from Pixabay

Objavljeno

18.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Švedske odbacila je predlog da se izgradi podmorski interkonektor kapaciteta 700 MW između Švedske i Nemačke, navodeći kao razlog neefikasnost nemačkog tržišta električne energije i bojazan da će to povećati cene struje. Hansa PowerBridge, zajednički projekat mrežnih operatera Svenska Kraftnät i 50Hertz, trebalo je da olakša prenos obnovljive električne energije iz Skandinavije u Nemačku.

Južni deo Švedske već ima deficit u proizvodnji električne energije, a njegovo povezivanje sa Nemačkom preko planiranog podmorskog interkonektora dodatno bi destabilizovalo tržište i dovelo do viših cena struje, izjavila je Eba Buš, potpredsednica Vlade Švedske i ministarka za energetiku, biznis i industriju, prenele su novinske agencije.

Švedska ministarka: Povezivanje južne Švedske sa Nemačkom dodatno bi destabilizovalo tržište

Nemačko tržište električne energije, za razliku od švedskog, nije podeljeno na cenovne zone koje omogućavaju da se kontrolišu zagušenja na mreži, objašnjava Vlada Švedske. Iako ovo dovodi do značajnih zagušenja, Nemačka nije voljna da svoje tržište podeli na zone, strahujući da bi to moglo da dovede do poskupljenja struje.

Nemački partner na projektu, 50Hertz, smatra da je kabl Hansa PowerBridge bio prilika za jačanje unutrašnjeg evropskog tržišta električne energije. Kompanija je, međutim, dodala da odluka Švedske neće uticati na sigurnost snabdevanja i stabilnost sistema unutar područja koje pokriva njena mreža.

Investicija je bila procenjena na oko 600 miliona evra

Plan je bio da Hansa PowerBridge počne sa radom 2025. ili 2026. godine, a investicija je bila procenjena na oko 600 miliona evra. Interkonektor, koji bi bio građen delom na kopnu a delom pod vodom, povezao bi preko Baltičkog mora opštinu Gistrov u Nemačkoj sa švedskom opštinom Herbi.

Nemačka nastoji da stabilizuje elektromrežu zbog velikog rasta obnovljivih izvora

Inicijativa za izgradnju podmorskog kabla između dve zemlje je proistekla iz nastojanja Nemačke da obezbedi stabilnost svoje elektroenergetske mreže i omogući integraciju sve većih kapaciteta solara i vetra.

U Nemačkoj je prošle godine instalirano 17 GW obnovljivih izvora

Ukupan kapacitet za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u Nemačkoj je prošle godine porastao za 17 GW, ili 12%, na ukupno 170 GW. Najveći doprinos tome je dao solar, sa čak 14,1 GW, a snažan rast se očekuje i u 2024.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Investitori dostavili EMS-u bankarske garancije za gradnju elektrana snage 4 GW

18. jun 2024. - Bankarske garancije dostavljene su za 28 postrojenja, a investitori su imali rok da to urade do 24. juna odnosno 1. jula

Srbija oporezivanje emisija nacionalnom nivou umesto regionalnog ETS-a

Srbija predlaže oporezivanje emisija na nacionalnom nivou umesto regionalnog ETS-a

18. jun 2024. - U svetlu uvođenja CBAM-a, za Srbiju bi bilo prihvatljivo oporezivanje emisija na nacionalnom nivou po fiksnim cenama, umesto opcije uvođenja regionalnog ETS-a

EDF prekinuo projekat malog modularnog reaktora Nuward

EDF prekinuo projekat svog malog modularnog reaktora Nuward

18. jun 2024. - EDF je odustao od svoje prvobitne vizije inovativnog malog modularnog reaktora i umesto toga se opredelio za dokazane tehnologije

koncar vidraru rumunija

Hrvatski Končar dobio posao vredan 80 miliona evra u Rumuniji

18. jun 2024. - Hrvatska kompanija Končar u konzorcijumu sa rumunskom firmom Electromontaj dobila je posao revitalizacije hidroelektrane Vidraru