OIE

Šuša: Nemoguće je imati konkurentnu privredu bez zelene agende

BEF 2023 dzon susa trina solar baterije zelena agenda

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

31.05.2023.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

31.05.2023.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Zelena agenda je neophodna kako bi se obezbedila konkurentost privrede i energetska sigurnost, i zato je važno da sve zainteresovane strane u jednoj zemlji imaju isto razumevanje zelene agende, poručio je Džon Šuša, šef za Istočnu Evropu u okviru međunarodnog sektora kompanije Trina Solar.

Džon Šuša bio je jedan od učesnika panela Četiri izazova za značajnije učešće obnovljivih izvora u regionu, koji je održan na Beogradskom energetskom forumu 2023.

Govoreći o procesu dobijanja dozvola za zelene projekte u Srbiji, on je rekao da kada se poredi ova zemlja sa više od sto zemalja u kojima posluje Trina Solar, može se reći da je sve jednostavnije, i najnovije izmene regulatornog okvira sve još pojednostavljuju.

Kao probleme on je naveo nedavne izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora koje uvode mogućnost da baterije budu obavezne za investitore kako bi dobili priključak na mrežu, kao i način razmišljanja glavnih aktera u sektoru – Elektroprivrede Srbije (EPS), Elektromreže Srbije (EMS), Ministarstva rudarstva i energetike.

Kada je reč o načinu razmišljanja, Šuša je naglasio da je to prisutno svuda u svetu, zbog čega industrija obnovljivih izvora mora da radi zajedno sa tim akterima na razumevanju zelene agende i energetske sigurnosti.

Ne bi trebalo zaboraviti da osim investitora i države, postoji i privreda koja mora da bude konkurentna

„Nemoguće je imati konkurentnu privredu, posebno u Evropi, bez zelene agende, a bez nje nije moguće obezbediti ni energetsku sigurnost“, poručio je on.

Šuša je istakao da ne bi trebalo zaboraviti da osim investitora u nove elektrane, na jednoj, i državnih institucija i firmi na drugoj, postoji i privreda, koja mora da bude konkurentna.

Industrija obnovljivih izvora, prema njegovim rečima, ima veliki zadatak da sa svim ostalim akterima dođe do istog razumevanja zelene agende i kako ta agenda može da doprinese energetskoj sigurnosti.

U vezi sa obavezom instaliranja baterija, Šuša je rekao da investitori već imaju računicu da bi to moglo da povećava investiciju za 20 odsto, što znači da većina projekata koji se trenutno razvijaju u Srbiji nije isplativa.

On je postavio pitanje da li je ovo najbolji model i naveo je da je Mađarska primenila nešto slično, i rezultat je da nijedna nova elektrana nije instalirana. Ipak širom Evrope ima i dobrih rešenja za ovaj problem, poručio je Šuša.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

31. maj 2023. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

31. maj 2023. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

31. maj 2023. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

31. maj 2023. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.