OIE

Šuša: Nemoguće je imati konkurentnu privredu bez zelene agende

BEF 2023 dzon susa trina solar baterije zelena agenda

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

31.05.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.05.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Zelena agenda je neophodna kako bi se obezbedila konkurentost privrede i energetska sigurnost, i zato je važno da sve zainteresovane strane u jednoj zemlji imaju isto razumevanje zelene agende, poručio je Džon Šuša, šef za Istočnu Evropu u okviru međunarodnog sektora kompanije Trina Solar.

Džon Šuša bio je jedan od učesnika panela Četiri izazova za značajnije učešće obnovljivih izvora u regionu, koji je održan na Beogradskom energetskom forumu 2023.

Govoreći o procesu dobijanja dozvola za zelene projekte u Srbiji, on je rekao da kada se poredi ova zemlja sa više od sto zemalja u kojima posluje Trina Solar, može se reći da je sve jednostavnije, i najnovije izmene regulatornog okvira sve još pojednostavljuju.

Kao probleme on je naveo nedavne izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora koje uvode mogućnost da baterije budu obavezne za investitore kako bi dobili priključak na mrežu, kao i način razmišljanja glavnih aktera u sektoru – Elektroprivrede Srbije (EPS), Elektromreže Srbije (EMS), Ministarstva rudarstva i energetike.

Kada je reč o načinu razmišljanja, Šuša je naglasio da je to prisutno svuda u svetu, zbog čega industrija obnovljivih izvora mora da radi zajedno sa tim akterima na razumevanju zelene agende i energetske sigurnosti.

Ne bi trebalo zaboraviti da osim investitora i države, postoji i privreda koja mora da bude konkurentna

„Nemoguće je imati konkurentnu privredu, posebno u Evropi, bez zelene agende, a bez nje nije moguće obezbediti ni energetsku sigurnost“, poručio je on.

Šuša je istakao da ne bi trebalo zaboraviti da osim investitora u nove elektrane, na jednoj, i državnih institucija i firmi na drugoj, postoji i privreda, koja mora da bude konkurentna.

Industrija obnovljivih izvora, prema njegovim rečima, ima veliki zadatak da sa svim ostalim akterima dođe do istog razumevanja zelene agende i kako ta agenda može da doprinese energetskoj sigurnosti.

U vezi sa obavezom instaliranja baterija, Šuša je rekao da investitori već imaju računicu da bi to moglo da povećava investiciju za 20 odsto, što znači da većina projekata koji se trenutno razvijaju u Srbiji nije isplativa.

On je postavio pitanje da li je ovo najbolji model i naveo je da je Mađarska primenila nešto slično, i rezultat je da nijedna nova elektrana nije instalirana. Ipak širom Evrope ima i dobrih rešenja za ovaj problem, poručio je Šuša.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

31. maj 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

31. maj 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

31. maj 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

31. maj 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu