OIE

Surotstavljeni stavovi oko izgradnje vetroelektrane u Brajićima iznad Budve

VE Brajići i brza cesta kroz Paštrovska sela

Foto: Ilustracija / VE Brajići i brza cesta kroz Paštrovska sela / Blažo Kažanegra (facebook)

Objavljeno

16.09.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

16.09.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Crne Gore i ministarstvo za kapitalne investicije odgovorili su meštanima koji se protive izgradnji vetroelektrane u Brajićima iznad Budve, da su u toku aktivnosti oko donošenja planskog dokumenta za taj projekat. Predviđena je vetroelektrana snage 100,8 megavata, koji je na tenderu dobio nemačko-crnogorski konzorcijum. Grupa građana i Mesna zajednica Sveti Stefan su tražili od vlade da se projekat vetroelektrane izmesti na drugu lokaciju i sačuva kulturno-istorijsko nasleđe.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović je u odgovoru koji je upućen Mesnoj zajednici Sveti Stefan” navodeći da su u toku aktivnosti oko donošenja planskog dokumenta za taj projekat, prenose crnogorske Vijesti.

Ministarstvo kapitalnih investicija: U toku su aktivnosti oko donošenja planskog dokumenta za projekat Brajići

U nadležnosti Ministarstva kapitalnih investicija je postupak praćenja ugovora vezano za rokove izdavanja određenih dozvola, a kako je naveo Ibrahimović, aktivnosti sprovodi Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPG).

„Kada govorimo o uticaju na kulturno dobro i prirodnu baštinu svakako se moraju ispoštovati sve zakonom propisane norme. Napominjemo da će se to rešavati u postupku izdavanja određenih uslova ili dozvola koje je u nadležnosti MEPG. Kao polazni korak je svakako izrada prostorno-planske dokumentacije, gdje će se prilikom njene izrade uvažiti svi segment na koje utiče izgradnja ove vrste objekta, a koja istovremeno u nadležnosti MEPG”, naveo je Ibrahimović.

Na tenderu koji je raspisan 2019. godine za davanje u dugoročni zakup zemljišta u državnoj svojini radi izgradnje vetroelektrane na lokalitetu Brajići u opštinama Budva i Bar, jedinu ponudu je dostavio konzorcijum nemačkog wpd-a i preduzeća Vjetroelektrane Budva iz Podgorice. Vlada je 2020. godine sklopila ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju projekta vetroelektrane Brajići.

„Nemačko-crnogorski konzorcijum je predvideo investiciju od 101,3 miliona evra, vetroelektrane snage 100,8 megavata, a za zakup 220,770 kvadrata državnog zemljišta cenu od 2,5 eura po kvadratu godišnje. Konzorcijum je ponudio i 21,6 miliona evra učešća domaćih kompanija i izgradnju nove vetroelektrane”, naveo je Ibrahimović i dodao da će vetroelektrana proizvoditi oko 220 gigavat-sati godišnje.

Lokalna zajednica izričito protiv vetroelektrane

Projekat vetroturbina nailazi na oštro protivljenje mještana Brajića, Svetog Stefana, Bečića, Buljarice i Petrovca koji ne žele da se dozvoli da na Brajićima i Paštrovskoj gori bude izgrađena vetroelektrana.

Meštani su upozorili da će “čuvati kulturno i prirodno nasleđe svom snagom, do poslednje kapi znoja i svim raspoloživim sredstvima u granicama zakonskog i prirodnog prava,” preneo je crnogorski dnevnik.

Oni su zatražili su od crnogorske vlade da pokrene inicijativu da se projekat vetroelektrane izmesti na drugu lokaciju.

Reakcije meštana na odgovor ministra energetike

Meštani koji se protive izgradnji vetroelektrane na brdima iznad Budve i Svetog Stefana naglasili su da je ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju projekta vetroelektrane Brajići potpisan bez ikakvih konsultacija za lokalnom zajednicom, koja je, kako navode, u većini od preko 90 odsto protiv ovog projekta.

Ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju projekta vetroelektrane Brajići potpisan je bez konsultacija za lokalnom zajednicom

Time se grubo krši Ustav Crne Gore koji kaže da je državljanin Crne Gore nosilac suverenosti i bilo je neophodno da se uvaže mišljenja i interesi lokalne zajednice pre bilo kakvih tendera i ugovora, navodi se u reakciji Grupa građana Ne vjetroelektrani Brajići – Paštrovska gora, koju su dostavili Vijestima.

U lokalnoj zajednici napominju da su vlada i investitor morali ispoštovati odredbe tzv. Kijevskog SEA protokola na Espoo konvenciju, kojeg je Crna Gora potpisnica od 2009. godine, a koji nalaže da se kod velikih infrastrukturnih projekata sa potencijalnim negativnim uticajem na okolinu, uključujući i energetiku, moraju raditi strateške procjene uticaja na životnu sredinu u najranijim fazama razrade projekta.

Nije se mogao niti smeo potpisati bilo kakav ugovor pre nego što se sazna kakav će biti uticaj tog projekta na okolinu i životnu sredinu, navela je grupa građana.

Takođe dodaju da je Vlada morala uvažiti i Konvenciju Saveta Evrope o predelima, koju je Crna Gora ratifikovala, a koja zahteva maksimalnu brigu o lepim predelima i pejzažima, što je slučaj kod reona koji je dodeljen za izgradnju vetroelektrane.

Oni su dostavili Vladi i spisak relevantinh naučnih radova o negativnom uticaju vetroelektrana na lokalnu zajednicu, na turizam uopšte, ruralni turizam, na vizuelni doživljaj ambijenta, zdravlje ljudi.

U pojasu Paštrovske gore i Brajića nalazi se petnaestak prelepih sela, pet manastira, dvadeset pet crkava, kulturno-istorijskih i prirodnih dragocenosti

Iz lokalne zajednice su već upozorili da se u blizini, a na pojedinim mestima i unutar predviđene energetske zone vetroelektrane, u pojasu Paštrovske gore i Brajića nalazi i petnaestak prelepih sela, pet manastira, dvadest pet crkava, dva srednjovekovna groblja, stari austro-ugarski put i još mnoštvo kulturno-istorijskih i prirodnih dragocenosti.

Meštani se nadaju da će Vlada ozbiljno razmotriti sugestije i u dogovoru sa investitorom preseliti vetroelektranu na neku drugu lokaciju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Evropi raste broj postrojenja za proizvodnju biometana

Kapacitet za proizvodnju biometana povećan skoro 40 odsto u EU

16. septembar 2022. - Evropska mapa biometana, pokazuje rast kapaciteta biometana od 37 odsto u članicama Evropske unije i rast od 20 odsto u zemljama koje nisu članice

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

16. septembar 2022. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

16. septembar 2022. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

16. septembar 2022. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole