OIE

Subotica i Vranje dobijaju solarne elektrane

Nove solarne elektrane dobijaju Subotica i Vranje

Foto: Kelly L / Pexels

Objavljeno

04.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Solarna elektrana Bikovo maksimalnog instalisanog kapaciteta preko 50 megavata biće izgrađena na parceli bivše subotičke Azotare, prema planu koji je na javnom uvidu. Investitor je preduzeće Untermolo iz Novog Sada, a postrojenje će zauzimati površinu od 80 hektara. Takođe, Grad Vranje najavljuje projekat za solarnu elektranu od 18 megavata u industrijskoj zoni Bunuševac.

Skupština grada Subotice oglasila je rani javni uvid povodom izrade Plana detaljne regulacije solarne elektrane Bikovo na svojoj teritoriji. Zainteresovani mogu da pošalju komentare do 19. januara. Dokument je urađen za potrebe novosadske firme Untermolo.

Subotica opredelila 80 hektara za solarnu elektranu

Zemljište obuhvaćeno planom je neizgrađeno i nalazi se nedaleko od subotičkog aerodroma, u ataru naselja Bikovo. Tačnije, između železničkog koridora Novi Sad – Subotica, opštinskog puta i vodotoka Čiker. Parcela zauzima nešto manje od 80 hektara.

Prema prostornom planu za elektranu Bikovo, predviđena je izgradnja infrastrukturnog kompleksa solarnog postrojenja maksimalne instalisane snage preko 50 megavata i plasiranje proizvedene energije u prenosni sistem. Bilo bi priključeno na mrežu preko postojećeg dalekovoda koji prolazi na jedan kilometar od lokacije, s njene zapadne strane.

Unutar parcele, fotonaponski paneli će biti grupisani u blokove, s putevima između, i glavnom trafo-stanicom. Pored toga, u okviru kompleksa je predviđena izgradnja zgrade za upravljanje sistemom, navedeno je u planu za Bikovo.

Autori plana za Bikovo se pozivaju na Strategiju razvoja energetike Republike Srbije do 2025. sa projekcijama do 2030. U njoj stoji da bi ukupna snaga solarnih elektrana u zemlji trebalo da dostigne 300 megavata 2025, a 350 megavata 2030. godine.

Elektrana u Vranju biće u javno-privatnom partnerstvu

Na poslednjem zasedanju Skupštine grada Vranja usvojena je odluka o pokretanju postupka za realizaciju javno-privatnog partnerstva za buduću solarnu elektranu u industrijskoj zoni Bunuševac. Imala bi 18 megavata, a lokalna samouprava će potencijalnom investitoru ustupiti građevinsko zemljište koje nije pogodno za drugi vid izgradnje, naglašeno je.

Projekat u zoni Bunuševac odnosi se i na upotrebu energetski efikasnih tehnologija. Na ovaj način smanjiće se upotreba fosilnih goriva i povećati korišćenje obnovljivih izvora energije, rekao je gradonačelnik Slobodan Milenković. Prema njegovim rečima, Grad Vranje bi dugoročno ostvarivao prihode u vidu koncesione naknade.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

4. januar 2022. - Energija iz vetra i solara je dostigla 20 procenata proizvodnje električne energije u Evropskoj uniji...

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

4. januar 2022. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

4. januar 2022. - Zelena energetska zadruga osnovala je prošle nedelje Evropsku zadrugu ZEZ Sunce, sa ciljem da se...

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

4. januar 2022. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka