OIE

Subotica i Vranje dobijaju solarne elektrane

Nove solarne elektrane dobijaju Subotica i Vranje

Foto: Kelly L / Pexels

Objavljeno

04.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Solarna elektrana Bikovo maksimalnog instalisanog kapaciteta preko 50 megavata biće izgrađena na parceli bivše subotičke Azotare, prema planu koji je na javnom uvidu. Investitor je preduzeće Untermolo iz Novog Sada, a postrojenje će zauzimati površinu od 80 hektara. Takođe, Grad Vranje najavljuje projekat za solarnu elektranu od 18 megavata u industrijskoj zoni Bunuševac.

Skupština grada Subotice oglasila je rani javni uvid povodom izrade Plana detaljne regulacije solarne elektrane Bikovo na svojoj teritoriji. Zainteresovani mogu da pošalju komentare do 19. januara. Dokument je urađen za potrebe novosadske firme Untermolo.

Subotica opredelila 80 hektara za solarnu elektranu

Zemljište obuhvaćeno planom je neizgrađeno i nalazi se nedaleko od subotičkog aerodroma, u ataru naselja Bikovo. Tačnije, između železničkog koridora Novi Sad – Subotica, opštinskog puta i vodotoka Čiker. Parcela zauzima nešto manje od 80 hektara.

Prema prostornom planu za elektranu Bikovo, predviđena je izgradnja infrastrukturnog kompleksa solarnog postrojenja maksimalne instalisane snage preko 50 megavata i plasiranje proizvedene energije u prenosni sistem. Bilo bi priključeno na mrežu preko postojećeg dalekovoda koji prolazi na jedan kilometar od lokacije, s njene zapadne strane.

Unutar parcele, fotonaponski paneli će biti grupisani u blokove, s putevima između, i glavnom trafo-stanicom. Pored toga, u okviru kompleksa je predviđena izgradnja zgrade za upravljanje sistemom, navedeno je u planu za Bikovo.

Autori plana za Bikovo se pozivaju na Strategiju razvoja energetike Republike Srbije do 2025. sa projekcijama do 2030. U njoj stoji da bi ukupna snaga solarnih elektrana u zemlji trebalo da dostigne 300 megavata 2025, a 350 megavata 2030. godine.

Elektrana u Vranju biće u javno-privatnom partnerstvu

Na poslednjem zasedanju Skupštine grada Vranja usvojena je odluka o pokretanju postupka za realizaciju javno-privatnog partnerstva za buduću solarnu elektranu u industrijskoj zoni Bunuševac. Imala bi 18 megavata, a lokalna samouprava će potencijalnom investitoru ustupiti građevinsko zemljište koje nije pogodno za drugi vid izgradnje, naglašeno je.

Projekat u zoni Bunuševac odnosi se i na upotrebu energetski efikasnih tehnologija. Na ovaj način smanjiće se upotreba fosilnih goriva i povećati korišćenje obnovljivih izvora energije, rekao je gradonačelnik Slobodan Milenković. Prema njegovim rečima, Grad Vranje bi dugoročno ostvarivao prihode u vidu koncesione naknade.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

4. januar 2022. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

4. januar 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

4. januar 2022. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

4. januar 2022. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače