Životna sredina

Studija: Obećanja o novim radnim mestima u sektoru uglja u JIE su nerealna

Studija-Obeccanja-o-novim-radnim-mestima-u-sektoru-uglja-u-JIE-su-nerealna

Photo: Pexels

Objavljeno

03.07.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Zagovornici korišćenja uglja tvrde da će u ovom sektoru biti očuvano 10.030 radnih mesta i otvoreno još 17.600, ali prema najnovijoj analizi, izglednije je da će se broj radnih mesta smanjiti za oko 5.170, saopštilo je udruženje CEE Bankwatch Network.

Studija “Velika prevara sa radnim mestima u sektoru uglja”, koja se odnosi na osam ekonomija jugoistočne Evrope (JIE) – Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Grčku, Kosovo*, Makedoniju, Crnu Goru, Rumuniju i Srbiju, utvrdila je da su obećanja o otvaranju i očuvanju desetina hiljada radnih mesta u regionu – ključni argument koji se koristi za opravdanje izgradnje novih ili produžetak rada starih, neprofitnih termoelektrana (TE), koje zagađuju okolinu, u velikoj meri su preterana, navodi se u saopštenju nevladine organizacije Bankwatch.

U studiji, koja je u stvari ažurirana analiza ove organizacije iz novembra 2016. godine, se navodi da se čak ni trenutni nivo zaposlenosti ne može održati, a neke kompanije, kao što su Elektroprivreda Srbije (EPS) i Rudnik uglja Pljevlja u Crnoj Gori, već su počele da smanjuju broj radnih mesta. Bankwatch poziva i na pripremu pravičnog plana za transformaciju zajednica koje zavise od uglja.

U okviru svog tekućeg programa restrukturiranja, EPS mora da smanji broj radnika, ali, kako se navodi u studiji, vrlo malo informacija je dostupno javnosti. Malo je verovatno, dodaje se, da će ukupan broj zaposlenih biti povećan kada se izgradi TE Kostolac B3, već  je izvesnije da će se samo nadoknaditi radna mesta koja će biti ukinuta u okviru cele kompanije.

Prekomerni broj zaposlenih u rudnicima uglja

Planirana TE Kosova e Re od 500 MW je regionalni dobitnik nagrade za preterana obećanja o novim radnim mestima, naveo je Bankwatch.

Medijske izjave koncesionara ukazuju na to da će tokom faze izgradnje biti otvoreno 10.000 radnih mesta, a 500 tokom rada TE, ali analiza pokazuje da u fazi izgradnje neće biti potrebno više od 1.200 radnika, s tim da će mnogi od njih biti stručnjaci iz inostranstva, dok tokom rada TE ne bi trebalo da bude potrebno više od 190, piše u saopštenju organizacije Bankwatch.

Prema studiji, broj radnika u rudnicima uglja u regionu će biti smanjen, bez obzira da li će nove TE biti izgrađene ili ne.

„Vlade u regionu koje se pretvaraju da se industrija uglja može održati u životu samo obmanjuju ljude. Ova industrija umire, a obećanja o otvaranju novih radnih mesta održavaju radnike i zajednice zarobljene u realnosti koja to nije“, kaže Ioana Ciuta, jedan od autora studije i energetski koordinator u organizaciji Bankwatch, i dodaje da je, u međuvremenu, zapošljavanje u sektoru obnovljivih izvora energije dostiglo 1,5 miliona samo u EU i nastavlja da raste.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

3. jul 2018. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

3. jul 2018. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

3. jul 2018. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

3. jul 2018. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom