OIE

Studenti ETF-a ponovo u finalu takmičenja IFEC

Studenti ETF-a ponovo u finalu IFEC takmičenja

Foto: H-Bridges

Objavljeno

13.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Tim studenata Elektrotehničkog fakulteta H-Bridges je i ove godine u trci za pobedu na najvećem svetskom univerzitetskom takmičenju iz oblasti energetske elektronike.

Tim studenata H-Bridges Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Univerziteta u Beogradu i ove godine se plasirao u finale najvećeg svetskog univerzitetskog takmičenja iz energetske elektronike IEEE International Future Energy Challenge 2023.

Organizuje ga svetska asocijacija inženjera elektrotehnike – IEEE. Naši studenti i studentkinje će se na IEEE IFEC-u takmičiti sa kolegama sa prestižnih univerziteta iz celog sveta.

Polufinale takmičenja održano je od 19. do 23. marta u Orlandu na Floridi, u okviru svetske konferencije primenjene elektroenergetske elektronike – Applied Power Electronics Conference.

Finale će se održati u Hanoveru u Nemačkoj od 26 do 28. jula. Učestvuje sedam timova.

Tema ovogodišnjeg projekta je razvoj monofaznog SST transformatora za niske snage

Tema ovogodišnjeg projekta, na kom studenti rade već duže vreme, jeste razvoj monofaznog SST transformatora za niske snage. Cilj projekta je napraviti prototip rešenja, hardver i softver za integraciju u okviru uređaja energetske elektronike.

Ovo rešenje omogućava redukovanje korišćenja teških materijala pri proizvodnji transformatora kao i monitoring i dijagnostiku sistema u realnom vremenu, saopštio je H-Bridges.

Primena ovakvog koncepta bi ubrzala uvođenje inovativnih rešenja u tradicionalni elektroenergetski sistem, i olakšala integraciju obnovljivih izvora energije, stoji u objavi.

Tim H-Bridges čine studenti sa svih smerova Elektrotehničkog fakulteta. Takmičenje studentima pruža priliku da stečeno teorijsko znanje primene kroz praktičan rad na projektu, koji obuhvata sve segmente od istraživanja do razvoja i testiranja rešenja.

H-Bridges je dva puta osvajao prvo mesto: 2005. i 2019. godine

Studenti ETF-a tradicionalno imaju dobre rezultate. Ovo je peta godina zaredom kako stižu do finala. H-Bridges tim je 2022. osvojio nagradu The Best Innovative Design Award, a ujedno i drugo mesto na ovom takmičenju. Do sada je dva puta osvajao prvo mesto: 2005. i 2019. godine.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hvatanje emisija CO2 dalje najefikasnije resenje dekarbonizaciju industrije cementa

Hvatanje emisija CO2 i dalje najefikasnije rešenje za dekarbonizaciju industrije cementa

13. april 2023. - Za cementare još uvek nema pouzdanih rešenja za dekarbonizaciju koja ne uključuju hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljenika (CCUS), zaključio je Carbon Tracker

shell energy europe cropex garancije porekla

Shell Energy Europe će učestvovati na aukcijama za garancije porekla u Hrvatskoj

13. april 2023. - Shell Energy Europe Limited i 3Degrees Group Inc. prijavile su se za učešće na aukcijama koje organizuje berza električne energije CROPEX

EU standard za solarne krovove moze da pokrene instalaciju 150-200 GW solarnih panela

EU standard za solarne krovove može da pokrene instalaciju 150-200 GW solarnih panela

13. april 2023. - Standard je deo Direktive o energetskim performansama zgrada koja je juče zvanično stupila na snagu, saopštila je SolarPower Europe

Kineski Hunan Rich izgradi fabriku solarnih panela Srbiji

Kineski Hunan Rich namerava da izgradi fabriku solarnih panela u Srbiji

13. april 2023. - Hunan Rich Photovoltaic iz Kine potpisao je s Vladom Srbije memorandum o projektu fabrike solarnih panela u Srbiji