Životna sredina

Strategija za šume EU predviđa sadnju 3 milijarde stabala do 2030.

EU-strategija-sume-stabla-3-milijarde-sadnja

Slika: Pixabay/eko pramono

Objavljeno

23.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nova Strategija za šume Evropske unije (EU) sadrži plan aktivnosti za sadnju 3 milijarde stabala do 2030. godine, čime će se postići da broj novih stabala na kraju decenije bude duplo veći nego što bi inače bio, jer je procenjeno da će 3 milijarde izrasti prirodnim putem. Ovakva inicijativa bi mogla biti dobar uzor za Srbiju, gde se drveće nemilice seče radi sprovođenja novih građevinskih poduhvata.

Nova Strategija za šume EU je deo paketa propisa Fit for 55, koji je Evropska komisija predstavila pre nedelju dana, Strategija predstavlja jednu od ključnih inicijativa u okviru Evropskog zelenog plana.

Strategija će pomoći da se ostvari planirano smanjenje emisija gasova sa efektom staklene od najmanje 55% do 2030. i postigne klimatska neutralnost do 2050. godine, saopštila je Evropska komisija, napominjući da su šume jedan od ključnih elemenata u borbi protiv klimatskih promena i zaštiti biodiverziteta.

Plan predviđa izradu onlajn “brojača drveća”

Građani će moći da prate napredak ove inicijative putem internet sajta i interaktivne mape, a plan predviđa i izradu onlajn “brojača drveća,” gde će biti dostupna procena broja novozasađenih stabala, počev od maja 2020. godine.

Evropska komisija će takođe okupiti sve zainteresovane strane na konferenciji ili sastanku koji će biti organizovan do prvog tromesečja 2022. godine, do kada se očekuje i objavljivanje smernica i vizuelnog identiteta incijative.

Uspeh incijative će dosta zavisiti od angažmana na lokalnom nivou

Budući da će uspeh ove inicijative dosta zavisiti od angažmana na lokalnom nivou, komisija poziva pojedince, udruženja, kompanije i lokalne organe vlasti da daju svoj doprinos.

Što se tiče finansiranja, neki od fondova EU će biti dostupni za troškove sadnica, radova i održavanja drveća, ali komisija očekuje da će i privatni sektor imati značajnu ulogu.

Slične inicijative već postoje širom sveta

Inicijative poput ove u EU već postoje u zemljama širom sveta. U Pakistanu, na primer, sprovodi se projekat koji predviđa sadnju 10 milijardi stabala, a milijardito drvo je već zasađeno.

Na Bliskom istoku, Saudijska Arabija je nedavno pokrenula inicijativu da se u zemljama tog regiona zasadi ukupno 50 milijardi stabala.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Si Djinping Kina nece vise graditi elektrane na ugalj van svojih granica

Si Đinping: Kina neće više graditi elektrane na ugalj van svojih granica

22 септембра 2021 - Kina, koja je trenutno najveći graditelj i finansijer termoelektrana na ugalj u balkanskim zemljama, najavila...

Studija Batuta donosi spisak osam industrijski zagadjenih lokaliteta u Srbiji bor

Studija Batuta: desetak industrijski kontaminiranih lokacija u Srbiji ugrožava zdravlje ljudi

22 септембра 2021 - Publikacija je urađena 2020, ali je dostupna javnosti postala zahvaljujući nevladinoj organizaciji Asocijacija za razvoj grada Bora.

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

20 септембра 2021 - Sve ono što se dešava u vezi sa ovom elektranom može se svesti na pitanje: da li se isplati investirati u elektranu na ugalj u vremenu dekarbonizacije.

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 септембра 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra