Mobilnost

Strategija Vlade Slovenije: u budućnosti bez benzinaca i dizelaša

Strategija Vlade Slovenije: u buducnosti bez benzinaca i dizelasa

Slika: Pixabay

Objavljeno

16.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Dokument koji je usvojila Vlada Slovenije otkriva da je država odlučna u nameri da podstiče alternativna goriva i da do 2030. podigne udeo električnih i hibridnih putničkih vozila bude 17 odsto ili 200.000 vozila. U transportu lakog tereta, kvota je postavljena na 12 procenata ili 11.000 kombija i drugih vozila iz te kategorije.

Nacrt strategije, koji je prošao 12. oktobra, predviđa prekid prvih registracija kola koja idu isključivo na te dve vrste fosilnih goriva pre kraja perioda. Komprimovani zemni gas bi trebalo da koristi trećina ili 1.150 autobusa, a predviđeno je da tečna varijanta, ili LNG, dostigne 12 procenata u sektoru teških vozila, ili preko 4.300 kamiona.

Kako se pojavljuje sve više vozila koja koriste alternativna goriva, takođe će biti neophodno da se podigne broj punionica baterija i stanica s drugim tehnologijama, kaže u predlogu Ministarstvo za infrastrukturu. Slovenija je bila jedna od prvih zemalja u Evropi koje su postavile napredne e-punjače, naglasila je vlada u Ljubljani.

Broj punionica prosečnih karakteristika treba da se poveća na 1.200 do 2020, i da se uvišetostruči čak i do 22.300 do 2030. godine, ističu autori. Mreža je uspostavljena 2011. godine. Drugi fokus je na pomorskom saobraćaju, gde kreatori ekonomske politike kažu da svi brodovi u luci Kopar treba da do 2025. dobiju pristup struji i LNG-u.

Maksimum emisija za aute 2030. godine biće 50 grama ugljen-dioksida po kilometru, a danas u tu kategoriju spadaju samo potpuno električna i hibridna vozila, navodi se u strategiji. Pet godina pre toga mera bi trebalo da se postavi na stotinu grama za putnička kola i vozila za prevoz lakog tereta. Dokument je izrađen po evropskoj direktivi za infrastrukturu za alternativno gorivo, u koje se ubrajaju bioenergija i vodonik.

Jedna studija je otkrila da je u Sloveniji 227 javnih mesta za punjenje električnih automobila, sa 470 priključaka, zatim jedna punionica za vodonik, 115 za tečni naftni gas (TNG ili LPG) i četiri za komprimovani zemni gas. Nema stanica za LNG ili stoprocentni bio-dizel.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

16. oktobar 2017. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

16. oktobar 2017. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

16. oktobar 2017. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

16. oktobar 2017. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye