OIE

Stojanović (Toplane Srbije): EBRD konferencija o najnovijim rešenjima za razvoj daljinske energetike

Objavljeno

02.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Beograd će 5. i 6.decembra biti prestonica daljinske energetike jer će se na regionalnoj konferenciji okupiti vodeći stručnjaci iz regiona, Evrope i sveta da prezentuju najnovija rešenja u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja.

Dejan Stojanović, direktor Poslovnog udruženja Toplane Srbije, pozvao je kolege iz ovog sektora da dođu na regionalnu konferenciju Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja.

Konferencija (Program) će biti održana 5. i 6. decembra u Beogradu u okviru 50. Međunarodnog KGH kongresa i Dejan-Stojanovic-toplane-srbijeizložbe, a organizuju je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Savezno ministarstvo finansija Austrije u partnerstvu sa Međunarodnom agencijom za obnovljive izvore energije (IRENA).

Dejan Stojanović, direktor Poslovnog udruženja Toplane Srbije, kaže za Balkan Green Energy News da u Srbiji energetsku delatnost snabdevanja  toplotnom energijom obavlja 60 sistema daljinskog grejanja. Za proizvodnju toplotne energije ovi sistemi koriste pretežno fosilna goriva – prirodni gas, mazut i ugalj.

„Uzimajući u obzir da sistemi daljinskog grejanja imaju ukupnu emisiju 1.730 ktCO2, 6.035 tSO2, 500 tčestica i 10 tNOx, moramo razmišljati kako da na ekonomski opravdan i finansijski isplativ način povećamo udeo obnovljivih izvora. Za dugoročnu održivost  sistema daljinskog grejanja važno je promišljeno prilagođavanje ovog sektora obavezama i zahtevima vezanim za zaštitu planete. Cilj ove konferencije je prezentovanje dosadašnjih ideja i rada na povećanju primene obnovljivih izvora energije (toplane u Boru, Valjevu, Šapcu …)“, ističe Stojanović, koji je i jedan od govornika na konferenciji.

On je pozvao kolege iz sistema daljinskog grejanja da posete ovu konferenciju i upoznaju se sa najnovijim dešavanjima u ovoj oblasti, što će im pomoći da uspešno osmisle razvoj energetskih sistema kojima upravljaju.

Na konferenciji će biti predstavljeni primeri dobre prakse primene obnovljivih izvora u sistemima daljinskog grejanja u državama EU i okruženju, kao i rezultati studija za nekoliko gradova u Srbiji.  Govoriće se, takođe, i o tehničkim izazovima u implementaciji ovih projekata.

Sonja Maličević (UNEP): Daljinska energija model za povećanje udela OIE

Sonja Maličević, tehnički koordinator daljinske energetike za Istočnu Evropu, Aziju  Pacifik u UN Programu za životnu sredinu (UNEP), kaže za Balkan Green Energy News da je jedan od najbitnijih načina povećanja učešća obnovljivim izvorima energije u grejanju i hlađenju daljinska energija.

„Ekonomija razmjera koju nude sistemi daljinske energije može unaprijediti sisteme grijanja i hlađenja na OIE, poput biomase, otpadne toplote, solarno termalne. Ukupna potreba za toplotom i/ili hlađenjem različitih korisnika može pružiti odgovarajući obim i optimizirati upotrebu obnovljivih izvora koji na pojedinačnom nivou nisu održivi“, objasnila je ona.

Inicijativa za daljinsku energetiku u gradovima, koju vodi UNEP, aktivna je u 14 zemalja

Poslednjih pet godina UN program za životnu sredinu unapređuje svoj rad kroz Inicijativu za daljinsku energiju u gradovima.

„Trenutno smo aktivni u 14 zemalja, uključujući i Srbiju, gdje promovišemo modernu daljinsku energetiku, otključavajući potencijal energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije”, istakla je Maličević.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

2. decembar 2019. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

2. decembar 2019. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

2. decembar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

2. decembar 2019. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.