Električna energija

Startap SmartCat pobednik PowerUp! takmičenja u Srbiji

PowerUp-SmartCat

Slika: PowerUp!

Objavljeno

12.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Startap SmartCat iz Novog Sada sa inovativnom idejom Optimus power – softverom za optimizaciju i kontrolu potrošnje električne energije, pobedio je na drugom PowerUp! takmičenju u Srbiji čije je finale održano u Beogradu.

Pobednički tim, koji čine Sanja Hajduković, Nina Marjanović, Nenad Božić, Dušan Ranđelović i Stanko Kuveljić dobio je priliku da se na regionalnom finalu 21. maja u Krakovu takmiči sa pobedničkim startapima iz 24 centralno-evropske zemlje i pokuša da osvoji nagradu do 50.000 evra i investiciju od 150.000 evra.

Drugo mesto osvojio je startap Pollutyzer sa  uređajem i softverom za detektovanje nivoa začepljenosti filtera na dimnjacima, dok je trećeplasirani Food Group predstavio uređaj, koji omogućava do 30% manju energetsku potrošnju rashladnih sistema.

Takmičenje je održano u organizaciji Startita i evropske kompanije InnoEnergy, koja umrežava i podstiče razvoj startapa iz oblasti energetike, a od ove godine i uz podršku Ministarstva za invacije i tehnološki razvoj. Glavne teme takmičenja PowerUp! su energija, mobilnost, čist vazduh, grejanje, čiste tehnologije i pametni gradovi.

U žiriju su bili Michal Kraszewski (drugi s leva), Zoja Kukić (treća s leva) i Dane Atanasković (četvrti s leva)

Sanja Hajduković, iz startapa SmartCat, pojasnila je da je njihov proizvod softver koji se koristi za optimizaciju uređaja za grejanje i hlađenje, odnosno za smanjenje potrošnje električne energije.

„Prvi rezultati pokazuju da se štedi do 40% električne energije“, dodala je ona.

Pobednika je odabrao žiri u kojem su bili Michal Kraszewski iz kompanije InnoEnergy, Zoja Kukić iz Inicijative Digitalna Srbija i Dane Atanasković iz Inovacionog fonda.

„Broj prijavljenih takmičara ove godine je veći, a samim tim i konkurencija. Projekat kao što je Smart Cat-ov Optimus Power ima ozbiljne šanse da se visoko plasira na regionalnom finalu u Krakovu“, izjavio je Nemanja Milović iz InnoEnergy Hub Srbija.

Finalisti će se u Krakovu, u okviru Impact 19’ konferencije nadmetati i za novčanu nagradu do 50.000 evra, kao i za učešće u prestižnom Highway programu koji pomaže transformaciji startapa u uspešne kompanije i u njih investira do 150.000 evra.

Na prvom takmičenju PowerUp! u Srbiji prvoplasirani je bio startap Solagro.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

12. april 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

12. april 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

12. april 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

12. april 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije