Električna energija

Startap SmartCat pobednik PowerUp! takmičenja u Srbiji

PowerUp-SmartCat

Slika: PowerUp!

Objavljeno

12.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Startap SmartCat iz Novog Sada sa inovativnom idejom Optimus power – softverom za optimizaciju i kontrolu potrošnje električne energije, pobedio je na drugom PowerUp! takmičenju u Srbiji čije je finale održano u Beogradu.

Pobednički tim, koji čine Sanja Hajduković, Nina Marjanović, Nenad Božić, Dušan Ranđelović i Stanko Kuveljić dobio je priliku da se na regionalnom finalu 21. maja u Krakovu takmiči sa pobedničkim startapima iz 24 centralno-evropske zemlje i pokuša da osvoji nagradu do 50.000 evra i investiciju od 150.000 evra.

Drugo mesto osvojio je startap Pollutyzer sa  uređajem i softverom za detektovanje nivoa začepljenosti filtera na dimnjacima, dok je trećeplasirani Food Group predstavio uređaj, koji omogućava do 30% manju energetsku potrošnju rashladnih sistema.

Takmičenje je održano u organizaciji Startita i evropske kompanije InnoEnergy, koja umrežava i podstiče razvoj startapa iz oblasti energetike, a od ove godine i uz podršku Ministarstva za invacije i tehnološki razvoj. Glavne teme takmičenja PowerUp! su energija, mobilnost, čist vazduh, grejanje, čiste tehnologije i pametni gradovi.

U žiriju su bili Michal Kraszewski (drugi s leva), Zoja Kukić (treća s leva) i Dane Atanasković (četvrti s leva)

Sanja Hajduković, iz startapa SmartCat, pojasnila je da je njihov proizvod softver koji se koristi za optimizaciju uređaja za grejanje i hlađenje, odnosno za smanjenje potrošnje električne energije.

„Prvi rezultati pokazuju da se štedi do 40% električne energije“, dodala je ona.

Pobednika je odabrao žiri u kojem su bili Michal Kraszewski iz kompanije InnoEnergy, Zoja Kukić iz Inicijative Digitalna Srbija i Dane Atanasković iz Inovacionog fonda.

„Broj prijavljenih takmičara ove godine je veći, a samim tim i konkurencija. Projekat kao što je Smart Cat-ov Optimus Power ima ozbiljne šanse da se visoko plasira na regionalnom finalu u Krakovu“, izjavio je Nemanja Milović iz InnoEnergy Hub Srbija.

Finalisti će se u Krakovu, u okviru Impact 19’ konferencije nadmetati i za novčanu nagradu do 50.000 evra, kao i za učešće u prestižnom Highway programu koji pomaže transformaciji startapa u uspešne kompanije i u njih investira do 150.000 evra.

Na prvom takmičenju PowerUp! u Srbiji prvoplasirani je bio startap Solagro.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

12. april 2019. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

12. april 2019. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7

U planu izgradnja drugog bloka TE Pljevlja koja će raditi na mešavinu uglja i biomase

EPCG oživljava inicijativu za drugi blok u TE Pljevlja

12. april 2019. - Izvršni direktor EPCG-a Nikola Rovčanin smatra da treba izgraditi drugi blok Termoelektrane Pljevlja i koristiti i ugalj i biomasu

Slovenija zakon lokacijama solarne parkove vetroelektrane

Slovenija spremila zakon o lokacijama za solarne parkove, vetroelektrane

12. april 2019. - Slovenija je predstavila nacrt zakona kojim želi da reguliše prostorno planiranje za izgradnju elektrana na obnovljive izvore