Klimatske promene

Srbija usvojila Predlog zakona o klimatskim promenama

Srbija usvojila Predlog zakona o klimatskim promenama

Slika: Jody Davis from Pixabay

Objavljeno

26.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle više od dve ipo godine od kada je objavljeno da je završena javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama, Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o klimatskim promenama.

Primenom zakona o klimatskim promenama uspostaviće  se sistem za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i obezbediti prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, saopštila je Vlada Srbije.

Prethodno je saopšteno da je Nacrt završen u maju 2018.

U maju 2018. prethodno Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je javna debata o Nacrtu zakona o klimatskim promenama završena, i da očekuju da predlog zakona bude upućen u skupštinsku proceduru do kraja godine. Od tada nije bilo zvaničnih informacija šta se dešava sa ovim propisom.

Vlada Srbije sada je navela da se Predlogom zakonom ispunjavaju obaveze prema međunarodnoj zajednici, odnosno Okvirnoj Konvenciji Ujdinjenih nacija (UN) o promeni klime i Pariskom sporazumu, i usklađuje domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Predlog predviđa donošenje Strategije niskougljeničnog razvoja

Predlogom zakona, kako se ističe, predviđa se donošenje Strategije niskougljeničnog razvoja Republike Srbije sa Akcionim planom u roku od dve godine, čije će važenje biti deset godina od stupanja na snagu ovog zakona.

Zakon postavlja pravni okvir za dalje delovanje sa ciljem smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, što je jedan od pet strateških ciljeva Evropske unije i osnova zelene i cirkularne ekonomije, saopštila je Vlada Srbije.

Predloženim zakonom, kako se dodaje, Srbija zadržava pravo da kreira zakonodavni okvir i postavlja ciljeve razvoja, uzimajući u obzir sve specifičnosti privrednog i energetskog sektora i druge nacionalne socio-ekonomske parametre.

Predlog zakona o klimatskim promenama zasad nije dostupanna sajtovima Vlade Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa nije spremna na klimatske ekstreme sa kojima se suočava

Evropa nije spremna na klimatske ekstreme sa kojima se suočava

26. februar 2021. - Evropska agencija za zaštitu životne sredine objavila je prvu studiju o proceni klimatskih rizika u Evropi, identifikujući 36 rizika

dekarbonizacija-industrije

Nemačka industrija će dobiti milijarde evra subvencija za dekarbonizaciju

26. februar 2021. - Ugovori o razlici za emisije CO2 treba da pomognu kompanijama da ostanu konkurentne dok prelaze na skuplje proizvodne procese

Medeja Loncar ekosistem egosistem

Medeja Lončar (Siemens Srbija): Planeta traži ekosistem, a ne egosistem

26. februar 2021. - Znanje i nove tehnologije su ključni za izazove s kojima se planeta suočava, poručila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar

Emisije iz sektora energetike 2023 oborile rekord

Emisije iz sektora energetike 2023. oborile rekord

26. februar 2021. - Suše su prošle godine ograničile rad hidroelektrana, pa su emisije u sektoru energetike treći put zaredom oborile rekord, objavila je IEA