Klimatske promene

Srbija usvojila Predlog zakona o klimatskim promenama

Srbija usvojila Predlog zakona o klimatskim promenama

Slika: Jody Davis from Pixabay

Objavljeno

26.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle više od dve ipo godine od kada je objavljeno da je završena javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama, Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o klimatskim promenama.

Primenom zakona o klimatskim promenama uspostaviće  se sistem za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i obezbediti prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, saopštila je Vlada Srbije.

Prethodno je saopšteno da je Nacrt završen u maju 2018.

U maju 2018. prethodno Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je javna debata o Nacrtu zakona o klimatskim promenama završena, i da očekuju da predlog zakona bude upućen u skupštinsku proceduru do kraja godine. Od tada nije bilo zvaničnih informacija šta se dešava sa ovim propisom.

Vlada Srbije sada je navela da se Predlogom zakonom ispunjavaju obaveze prema međunarodnoj zajednici, odnosno Okvirnoj Konvenciji Ujdinjenih nacija (UN) o promeni klime i Pariskom sporazumu, i usklađuje domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Predlog predviđa donošenje Strategije niskougljeničnog razvoja

Predlogom zakona, kako se ističe, predviđa se donošenje Strategije niskougljeničnog razvoja Republike Srbije sa Akcionim planom u roku od dve godine, čije će važenje biti deset godina od stupanja na snagu ovog zakona.

Zakon postavlja pravni okvir za dalje delovanje sa ciljem smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, što je jedan od pet strateških ciljeva Evropske unije i osnova zelene i cirkularne ekonomije, saopštila je Vlada Srbije.

Predloženim zakonom, kako se dodaje, Srbija zadržava pravo da kreira zakonodavni okvir i postavlja ciljeve razvoja, uzimajući u obzir sve specifičnosti privrednog i energetskog sektora i druge nacionalne socio-ekonomske parametre.

Predlog zakona o klimatskim promenama zasad nije dostupanna sajtovima Vlade Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotni-talasi-klima

Toplotni talasi i suša širom Evrope tokom trećeg najtoplijeg jula u svetu ikada

10 августа 2022 - Prošli mesec bio je najtopliji jul u svetu od kada se mere temperature, a dugi i intenzivni toplotni talasi pogodili su delove Evrope

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

SAD-predlog-zakona-klima

Amerika “prelomila” – usvaja se istorijski zakon za borbu protiv klimatskih promena

09 августа 2022 - Američki Senat usvojio je tesnom većinom predlog zakona kojim se izdvaja 369 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena

Cene struje gasa EU rekorde suse zastoja francuskim nuklearkama

Cene struje, gasa u EU ruše rekorde usled suše, zastoja u francuskim nuklearkama

03 августа 2022 - Visoke temperature dižu potražnju za strujom za rashlađivanje, a niski vodostaji remete rad nuklearnih elektrana i isporuke uglja brodovima