Klimatske promene

Srbija usvojila Predlog zakona o klimatskim promenama

Srbija usvojila Predlog zakona o klimatskim promenama

Slika: Jody Davis from Pixabay

Objavljeno

26.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle više od dve ipo godine od kada je objavljeno da je završena javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama, Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o klimatskim promenama.

Primenom zakona o klimatskim promenama uspostaviće  se sistem za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i obezbediti prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, saopštila je Vlada Srbije.

Prethodno je saopšteno da je Nacrt završen u maju 2018.

U maju 2018. prethodno Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je javna debata o Nacrtu zakona o klimatskim promenama završena, i da očekuju da predlog zakona bude upućen u skupštinsku proceduru do kraja godine. Od tada nije bilo zvaničnih informacija šta se dešava sa ovim propisom.

Vlada Srbije sada je navela da se Predlogom zakonom ispunjavaju obaveze prema međunarodnoj zajednici, odnosno Okvirnoj Konvenciji Ujdinjenih nacija (UN) o promeni klime i Pariskom sporazumu, i usklađuje domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Predlog predviđa donošenje Strategije niskougljeničnog razvoja

Predlogom zakona, kako se ističe, predviđa se donošenje Strategije niskougljeničnog razvoja Republike Srbije sa Akcionim planom u roku od dve godine, čije će važenje biti deset godina od stupanja na snagu ovog zakona.

Zakon postavlja pravni okvir za dalje delovanje sa ciljem smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, što je jedan od pet strateških ciljeva Evropske unije i osnova zelene i cirkularne ekonomije, saopštila je Vlada Srbije.

Predloženim zakonom, kako se dodaje, Srbija zadržava pravo da kreira zakonodavni okvir i postavlja ciljeve razvoja, uzimajući u obzir sve specifičnosti privrednog i energetskog sektora i druge nacionalne socio-ekonomske parametre.

Predlog zakona o klimatskim promenama zasad nije dostupanna sajtovima Vlade Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

studija Zeronomics neto nulte emisije Standard Chartered

Poražavajuće: skoro polovina firmi u svetu ne teži klimatskoj neutralnosti

07 April 2021 - Zeronomics, globalna studija bankarske grupacije Standard Chartered, pokazala je da je veliki jaz između reči i dela.

japasnke tresnje klimatske promene

Trešnje u Japanu procvetale najranije u istoriji usled klimatskih promena

06 April 2021 - Zbog klimatskih promena vrhunac cvetanja trešnje u Japanu desio se ove godine najranije do sada, a podaci se vode i čuvaju još od 852. godine.

ESM ce do kraja godine poceti da obracunava cenu emisija CO2 za svoje termoelektrane

ESM će do kraja godine početi da obračunava cenu emisija CO2 za svoje termoelektrane

02 April 2021 - Energetska zajednica je pozvala je sve proizvođače električne energije u regionu da primene interni sistem za obračun cene emisija CO2.

Izracunaj hrane bacas prepolovi ustede zastite prirode

Izračunaj koliko hrane bacaš i prepolovi količinu radi uštede i zaštite prirode

02 April 2021 - S novim kalkulatorom finska domaćinstvima mogu da izračunaju koliko hrane im propadne i kako to utiče na okolinu, da bi mogla bolje da planiraju