Klimatske promene

Srbija usvojila Predlog zakona o klimatskim promenama

Srbija usvojila Predlog zakona o klimatskim promenama

Slika: Jody Davis from Pixabay

Objavljeno

26.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle više od dve ipo godine od kada je objavljeno da je završena javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama, Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o klimatskim promenama.

Primenom zakona o klimatskim promenama uspostaviće  se sistem za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i obezbediti prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, saopštila je Vlada Srbije.

Prethodno je saopšteno da je Nacrt završen u maju 2018.

U maju 2018. prethodno Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je javna debata o Nacrtu zakona o klimatskim promenama završena, i da očekuju da predlog zakona bude upućen u skupštinsku proceduru do kraja godine. Od tada nije bilo zvaničnih informacija šta se dešava sa ovim propisom.

Vlada Srbije sada je navela da se Predlogom zakonom ispunjavaju obaveze prema međunarodnoj zajednici, odnosno Okvirnoj Konvenciji Ujdinjenih nacija (UN) o promeni klime i Pariskom sporazumu, i usklađuje domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Predlog predviđa donošenje Strategije niskougljeničnog razvoja

Predlogom zakona, kako se ističe, predviđa se donošenje Strategije niskougljeničnog razvoja Republike Srbije sa Akcionim planom u roku od dve godine, čije će važenje biti deset godina od stupanja na snagu ovog zakona.

Zakon postavlja pravni okvir za dalje delovanje sa ciljem smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, što je jedan od pet strateških ciljeva Evropske unije i osnova zelene i cirkularne ekonomije, saopštila je Vlada Srbije.

Predloženim zakonom, kako se dodaje, Srbija zadržava pravo da kreira zakonodavni okvir i postavlja ciljeve razvoja, uzimajući u obzir sve specifičnosti privrednog i energetskog sektora i druge nacionalne socio-ekonomske parametre.

Predlog zakona o klimatskim promenama zasad nije dostupanna sajtovima Vlade Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rystad Energy elektricne-mreze-neophodno-investirati-3-1-biliona-dolara-do-2030-ogranici-globalno-zagrevanje

U električne mreže neophodno uložiti 3,1 bilion dolara do 2030. da se ograniči globalno zagrevanje

26. februar 2021. - Zastarelost i neodgovarajuće karakteristike elektromreže su među najznačajnijim preprekama u energetskoj tranziciji, upozorava Rystad Energy

Istraživanje pokazalo da je podrška klimatskoj akciji veća nego što se misli

Dve trećine ljudi spremno da jedan odsto zarade da na spašavanje planete od klimatskih promena

26. februar 2021. - Čak 69 odsto globalne populacije spremno je da dobrinese borbi protiv globalnog zagrevanje, odricanjem od jednog procenta svog dohotka

srbija nekp pks ldk energetsko planiranje

Uspešno je okončan ključni projekat za transformaciju energetskog ambijenta u Srbiji

26. februar 2021. - Projekat "Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje“, finansiran iz programa IPA 2017, poslužio je kao primer saradnje svih aktera energetskog sektora u zemlji u oblasti metodološkog strateškog planiranja

2024, najtopliji januar u istoriji merenja

Oboren prvi rekord ove godine: januar 2024. najtopliji u istoriji

26. februar 2021. - Nakon najtoplije 2023. godine, u 2024. je zabeležen najtopliji januar u istoriji i ujedno osmi uzastopni mesec u kojem su globalne temperature dostigle rekordne visine