Električna energija

Srbija se pokazala kao najbolja u najnovijem izveštaju Energetske zajednice

energetska zajednica godisnji izvestaj primena propisa srbija najbolja

Foto: Energetska zajednica

Objavljeno

12.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija se u Godišnjem izveštaju o implementaciji Sekretarijata Energetske zajednice pokazala kao ugovorna strana koja je najviše napredovala, a slede je Crna Gora i Ukrajina. U Izveštaju se ističe da tri reči definišu 2023: solidarnost, integracija i tranzicija.

Solidarnost, jer Energetska zajednica i dalje čvrsto stoji iza svoje najveće članice, Ukrajine; integracija, jer Energetska zajednica konačno ispunjava svoje prvobitno obećanje: da stvori istinsko energetsko tržište sa EU; i tranzicija jer Energetska zajednica ispunjava ciljeve sadržane u Mapi puta za dekarbonizaciju iz 2021, naglasio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Godišnji izveštaj o implementaciji koji prati učinak ugovornih strana u primeni pravne tekovine Energetske zajednice u periodu od novembra 2022. do oktobra 2023. objavljen je uoči Ministarskog saveta, koji će se održati u Beču u četvrtak 14. decembra.

Srbija je lider u oblasti dekarbonizacije

energetska zajednica godisnji izvestaj primena propisa srbija dekarbonizacija

Srbija je napredovala zahvaljujući izmenama Zakona o energetici koje su stvorile uslove za razdvajanje delatnosti operatora prenosnog sistema električne energije i gasa, saopštio je Sekretarijat i dodao da je zemlja takođe vodeća u aktivnostima za dekarbonizacije u poslednjih godinu dana.

Crna Gora, šampion u nekoliko prethodnih izveštaja, napredovala je skromno, ali je zadržala svoju visoku poziciju na listi najboljih reformatora.

Među dostignućima Srbije, Sekretarijat je istakao dostavljanje Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP) u propisanom roku i usvajanje dugoročnih strategija za niskougljenični razvoj i renoviranje zgrada. Zemlja je, takođe, izmenila Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije i sprovela prve aukcije za projekte obnovljive energije.

„Na putu ka najvećoj ekspanziji tržišta električne energije EU do sada – integraciji ugovornih strana Energetske zajednice – unapređenje domaćih reformi više nije cilj sam po sebi, već preduslov za uspeh ovog istorijskog projekta koji nudi značajne koristi za sve strane. Ovaj recipročni pristup će rezultirati potpunim pristupanjem ugovornih strana evropskim energetskim sistemima kao ravnopravnih učesnica, podstičući jednakost i otpornost, i zajedničko postizanje svih ciljeva Energetske zajednice“, rekao je direktor Sekretarijata Artur Lorkovski.

U Izveštaju se ističe da su u najtežim okolnostima Ukrajina i Moldavija unapredile svoje odlične rezultate u reformama tržišta električne energije i gasa.

Nova struktura izveštaja

Da bi se naglasio prelazak na Paket čiste energije i sve veći fokus Energetske zajednice na napore za dekarbonizaciju, Izveštaj za 2023. ima drugačiju strukturu.

Analiza dostignuća ugovornih strana sada sadrži sledeće oblasti: Tržišta i integracija, Dekarbonizacija energetskog sektora, Obezbeđivanje energetske bezbednosti, Poboljšanje životne sredine i učinak vlasti.

Prema rečima zamenika direktora Dirka Bušlea, integracija sa EU nužno znači prihvatanje Evropskog zelenog dogovora. On je istakao da su reforme uzele maha u ugovornim stranama.

„Vidimo da su reforme nagrađene investicijama u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost. Završetak usvajanja regulatornog paketa Evropskog zelenog dogovora, uključujući nedostatak oporezivanja CO2, koje je isplivalo na površinu zbog prekogranične takse na CO2 (CBAM) i usklađenosti sa ekološkim standardima, ostaje u fokusu našeg rada. Moraće da se obezbede i namenska finansijska sredstva za sprovođenje ambicioznih energetskih i klimatskih planova“, dodao je Bušle.

Predstojeći izazov je Paket za integraciju električne energije

U Izveštaju se ističe da tokom prerhodnih godinu dana nijedna ugovorna strana nije poboljšala svoju ukupnu ocenu implementacije.

Između ostalih faktora, relativne promene u implementaciji ugovornih strana u odnosu na prošlu godinu mogu se pripisati stupanju na snagu delova Paketa čiste energije krajem 2022, naveo je Sekretarijat.

Predstojeći izazov transponovanja i implementacije Paketa za integraciju električne energije odraziće se, kako se dodaje, na procenu uspešnosti ugovornih strana u narednom Izveštaju.

Paket bi trebalo da bude transponovan do 1. januara 2024. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

12. decembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

12. decembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

12. decembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

12. decembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače