Mobilnost

Srbija priprema prostor za uvođenje alternativnih goriva u vodni saobraćaj

Srbija priprema prostor za uvodjenje alternativnih goriva u vodni saobracaj

Foto: dendoktoor from Pixabay

Objavljeno

18.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Agencija za upravljanje lukama priprema Studiju razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima, zbog čega je i objavila javni poziv.

Agencija za upravljanje lukama raspisala je javnu nabavku izrade Studije razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima, a rok za prijavljivanje je 25. oktobar.

U Evropskoj uniji alternativna goriva su električna energija, vodonik, biogoriva, komprimovani prirodni, gas, tečni prirodni gas.

„Za ekonomski, ekološki i društveno održiv razvoj rečnog saobraćaja u RS, neophodno je obezbediti efikasno snabdevanje brodova alternativnim gorivima u skladu sa važećom regulativom i aktuelnim trendovima tehnološkog razvoja trgovačke flote na unutrašnjim plovnim piutevima. Shodno nadležnostima Agencije, predmet ove nabavke je Studija razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima u Republici Srbiji“, navodi se u javnom pozivu.

Procenjena ukupna vrednost nabavke je 3,3 miliona dinara bez PDV-a.

Izabrana firma imaće rok od 45 dana da završi studiju, a onda Agencija ima rok od 15 dana da je usvoji.

Studija, između ostalog mora da sadrži pravce razvoja alternativnih goriva u vodnom saobraćaju u skladu sa EU Direktivom o infrastrukturi za alternativna goriva (2014/94/EU), prednosti primene alternativnih goriva u unutrašnjem vodnom transportu, posebno sa stanovišta uticaja na životnu sredinu, zatim tehničko eksploatacione karakteristike flote – plovila sa pogonom koji koristi alternativna goriva, mogućnosti za projektovanje i rekonstrukciju flote (primer postojećih plovila na Rajni), kao i predlog primene alternativnih goriva u lukama u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rivian razvojni centar srbija R1S All Electric SUV

Rivian otvara razvojni centar u Srbiji, objavljeni oglasi za kadrove

22 септембра 2022 - Američki startap je pre nedelju dana sa kompanijom Mercedes-Benz dogovorio osnivanje zajedničke firme za proizvodnju električnih kombija

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Septembar odlican BajsomNaPosao

Septembar je odličan da počneš da ideš #BajsomNaPosao

13 септембра 2022 - Ulice za bicikliste sprovode kampanju #BajsomNaPosao da Beograđanima i Beograđankama promovišu alternativne i održive vidove transporta

Inženjeri sa MIT-a razvili novi koncept za jeftine baterije od dostupnih materijala, kao zamenu za litijumske

Inženjeri pronašli jeftiniju i bezbedniju zamenu za litijumske baterije

13 септембра 2022 - Aluminijum-sumporne baterije mogle bi da posluže za balansiranje energije iz obnovljivih izvora, jer su napravljene od jeftinih materijala