Mobilnost

Srbija priprema prostor za uvođenje alternativnih goriva u vodni saobraćaj

Srbija priprema prostor za uvodjenje alternativnih goriva u vodni saobracaj

Foto: dendoktoor from Pixabay

Objavljeno

18.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Agencija za upravljanje lukama priprema Studiju razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima, zbog čega je i objavila javni poziv.

Agencija za upravljanje lukama raspisala je javnu nabavku izrade Studije razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima, a rok za prijavljivanje je 25. oktobar.

U Evropskoj uniji alternativna goriva su električna energija, vodonik, biogoriva, komprimovani prirodni, gas, tečni prirodni gas.

„Za ekonomski, ekološki i društveno održiv razvoj rečnog saobraćaja u RS, neophodno je obezbediti efikasno snabdevanje brodova alternativnim gorivima u skladu sa važećom regulativom i aktuelnim trendovima tehnološkog razvoja trgovačke flote na unutrašnjim plovnim piutevima. Shodno nadležnostima Agencije, predmet ove nabavke je Studija razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima u Republici Srbiji“, navodi se u javnom pozivu.

Procenjena ukupna vrednost nabavke je 3,3 miliona dinara bez PDV-a.

Izabrana firma imaće rok od 45 dana da završi studiju, a onda Agencija ima rok od 15 dana da je usvoji.

Studija, između ostalog mora da sadrži pravce razvoja alternativnih goriva u vodnom saobraćaju u skladu sa EU Direktivom o infrastrukturi za alternativna goriva (2014/94/EU), prednosti primene alternativnih goriva u unutrašnjem vodnom transportu, posebno sa stanovišta uticaja na životnu sredinu, zatim tehničko eksploatacione karakteristike flote – plovila sa pogonom koji koristi alternativna goriva, mogućnosti za projektovanje i rekonstrukciju flote (primer postojećih plovila na Rajni), kao i predlog primene alternativnih goriva u lukama u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Investiciona grupa Investindustrial ulaze 120 miliona evra u Rimac grupu

Investindustrial ulaže 120 miliona evra u Rimac grupu

29 априла 2022 - Investindustrial grupa upravlja fondom od 11 milijardi evra i počela je da investira u Rimac grupu prošle godine

stellantis fiat panda kragujevac srbija

Stellantis će u Kragujevcu proizvoditi električni auto od 2024.

28 априла 2022 - Srpsko Ministarstvo privrede i firma FCA Srbija danas su potpisali Ugovor o dodeli sredstava podsticaja za proizvodnju automobila na struju

Robert Golob Pokret Sloboda pobedili izborima Sloveniji zelenim ekonomskim programom

Robert Golob i Pokret Sloboda pobedili na izborima u Sloveniji sa zelenim ekonomskim programom

26 априла 2022 - Robert Golob i Pokret Sloboda se zalažu za dekarbonizaciju i digitalizaciju privrede, s osloncem na obnovljive izvore i nuklearke.

Helbiz ce instalirati sistem elektricnih bicikala u Beogradu

Helbiz će instalirati sistem električnih bicikala u Beogradu

25 априла 2022 - Kompanija smatra Beograd jednim od svojih sedišta, jer je u ovom gradu otvorio kancelariju 2018. godine, tri godine posle osnivanja