Mobilnost

Srbija priprema prostor za uvođenje alternativnih goriva u vodni saobraćaj

Srbija priprema prostor za uvodjenje alternativnih goriva u vodni saobracaj

Foto: dendoktoor from Pixabay

Objavljeno

18.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Agencija za upravljanje lukama priprema Studiju razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima, zbog čega je i objavila javni poziv.

Agencija za upravljanje lukama raspisala je javnu nabavku izrade Studije razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima, a rok za prijavljivanje je 25. oktobar.

U Evropskoj uniji alternativna goriva su električna energija, vodonik, biogoriva, komprimovani prirodni, gas, tečni prirodni gas.

„Za ekonomski, ekološki i društveno održiv razvoj rečnog saobraćaja u RS, neophodno je obezbediti efikasno snabdevanje brodova alternativnim gorivima u skladu sa važećom regulativom i aktuelnim trendovima tehnološkog razvoja trgovačke flote na unutrašnjim plovnim piutevima. Shodno nadležnostima Agencije, predmet ove nabavke je Studija razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima u Republici Srbiji“, navodi se u javnom pozivu.

Procenjena ukupna vrednost nabavke je 3,3 miliona dinara bez PDV-a.

Izabrana firma imaće rok od 45 dana da završi studiju, a onda Agencija ima rok od 15 dana da je usvoji.

Studija, između ostalog mora da sadrži pravce razvoja alternativnih goriva u vodnom saobraćaju u skladu sa EU Direktivom o infrastrukturi za alternativna goriva (2014/94/EU), prednosti primene alternativnih goriva u unutrašnjem vodnom transportu, posebno sa stanovišta uticaja na životnu sredinu, zatim tehničko eksploatacione karakteristike flote – plovila sa pogonom koji koristi alternativna goriva, mogućnosti za projektovanje i rekonstrukciju flote (primer postojećih plovila na Rajni), kao i predlog primene alternativnih goriva u lukama u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

18. oktobar 2021. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

18. oktobar 2021. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

18. oktobar 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

18. oktobar 2021. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu