Mobilnost

Srbija priprema prostor za uvođenje alternativnih goriva u vodni saobraćaj

Srbija priprema prostor za uvodjenje alternativnih goriva u vodni saobracaj

Foto: dendoktoor from Pixabay

Objavljeno

18.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Agencija za upravljanje lukama priprema Studiju razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima, zbog čega je i objavila javni poziv.

Agencija za upravljanje lukama raspisala je javnu nabavku izrade Studije razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima, a rok za prijavljivanje je 25. oktobar.

U Evropskoj uniji alternativna goriva su električna energija, vodonik, biogoriva, komprimovani prirodni, gas, tečni prirodni gas.

„Za ekonomski, ekološki i društveno održiv razvoj rečnog saobraćaja u RS, neophodno je obezbediti efikasno snabdevanje brodova alternativnim gorivima u skladu sa važećom regulativom i aktuelnim trendovima tehnološkog razvoja trgovačke flote na unutrašnjim plovnim piutevima. Shodno nadležnostima Agencije, predmet ove nabavke je Studija razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima u Republici Srbiji“, navodi se u javnom pozivu.

Procenjena ukupna vrednost nabavke je 3,3 miliona dinara bez PDV-a.

Izabrana firma imaće rok od 45 dana da završi studiju, a onda Agencija ima rok od 15 dana da je usvoji.

Studija, između ostalog mora da sadrži pravce razvoja alternativnih goriva u vodnom saobraćaju u skladu sa EU Direktivom o infrastrukturi za alternativna goriva (2014/94/EU), prednosti primene alternativnih goriva u unutrašnjem vodnom transportu, posebno sa stanovišta uticaja na životnu sredinu, zatim tehničko eksploatacione karakteristike flote – plovila sa pogonom koji koristi alternativna goriva, mogućnosti za projektovanje i rekonstrukciju flote (primer postojećih plovila na Rajni), kao i predlog primene alternativnih goriva u lukama u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

EUKI sredstva projekte za klimatsku akciju uslovima

EUKI nudi sredstva za projekte za klimatsku akciju – evo pod kojim uslovima

25 новембра 2021 - Neprofitne organizacije i institucije mogu da dobiju i po milion evra od EUKI-ja za projekte za ublažavanje klimatskih promena

Porsche ce postati vecinski vlasnik firme za elektricne bicikle Greyp Bikes

Porsche preuzima većinsko vlasništvo nad hrvatskom fabrikom električnih bicikala Greyp Bikes

22 новембра 2021 - Nemački automobilski gigant Porsche AG kupiće većinski udeo u firmi koju je osnovao Mate Rimac

procredit aplikacija elektricna vozila punjaci

ProCredit razvio aplikaciju za punjače za električna vozila u jugoistočnoj Evropi

12 новембра 2021 - Banka ima 54 stanice za punjenje električnih vozila u Albaniji, Bugarskoj, Gruziji, Kosovu*, Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Srbiji