OIE

Srbija objavila predloge tri uredbe za drugi krug aukcija za premije

srbija aukcije uredbe kvota premije vetar solar

Foto: Vilius Kukanauskas

Objavljeno

22.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

22.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike uputilo je poziv za javne konsultacije za tri uredbe koje se tiču sprovođenja drugog kruga aukcija tržišnih premija za obnovljive izvore energije. Održavanje drugih aukcija najavljeno je za novembar.

Javna rasprava odnosi se na predloge Uredbe o tržišnoj premiji i fid-in tarifi, Uredbe o kvoti u sistemu tržišne premije za vetroelektrane i Uredbe o kvoti u sistemu tržišne premije za solarne elektrane.

Javne konsultacije traju do 28. oktobra, saopštilo je Ministarstvo na sajtu e-konsultacije.

Predložena kvoza za vetroparkove je 300 megavata (MW), a za solarne elektrane 124,8 MW. Najveća novina je uvođenje kriterijuma koji podrazumeva da se na aukcijama osim cene za proizvedenu električnu energiju vrednuje i kapacitet namenjen za snabdevanje krajnjih kupaca u Srbiji. Ta opcija je uvedena prošlogodišnjim izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Taj kapacitet može da se ponudi garantovanom snabdevaču Elektroprivredi Srbije (EPS) ili preko korporativnog ugovora o otkupu električne energije (eng. corporate power purchase agreement – cPPA) nekom krajnjem kupcu.

Motivacija za investitore da deo kapaciteta elektrane ponude krajnjim kupcima u  Srbiji

Ministarstvo je navelo da je u članu 21. stav 6. Zakona propisano da Vlada Srbije može u pogledu kriterijuma za ocenu ponuda na aukcijama osim ponuđene cene, posebno ceniti i kapacitet elektrane ponuđen za garantovano snabdevanje, odnosno snabdevanje krajnjih kupaca od strane učesnika na aukcijama.

Zbog sve većeg značaja pitanja sigurnosti snabdevanja krajnjih kupaca u okolnostima stalne energetske krize i ratnih okolnosti u Evropi i svetu, u Ministarstvu smatraju da je potrebno iskoristiti ovu zakonsku mogućnost i Predlogom uredbe bliže urediti taj kriterijum.

Na taj način će se otvoriti mogućnost da se investitori koji kroz aukcije traže podršku države, motivišu da deo kapaciteta elektrane ponude krajnjim kupcima u  Srbiji. Time će se dodatno obezbediti da električna energija koja je u sistemu podsticaja bude usmerena ka krajnjim kupcima koji finansiraju podsticaje kroz naknadu za povlašćene proizvođače, što će podići sigurnost snabdevanja krajnjih kupaca, dodaje se u Predlogu uredbe.

Neraspodeljenih 24,8 MW sa prve aukcije prebačeno na drugu

Uredba se, takođe, menja i zbog nekih uočenih nedostataka, a sve sa ciljem da se procedure ubrzaju, a privredi smanji trošak.

I Predlogu Uredbe o kvoti u sistemu tržišne premije za vetroelektrane navodi se da je kvota za vetroparkove snage 3 MW i više ukupno 300 MW. U Predlogu Uredbe o kvoti za solarne elektrane definisana je kvota od 124,8 MW.

Kvote su u skladu sa Planom sistema podsticaja korišćenja obnovljivih izvora energije. Kada je reč o fotonaponskim elektranam planirana je bila kvota od 100 MW, ali na to je dodat kapacitet od 24,8 MW koji nije raspoređen na prvim aukcijama.

Srbija je prve aukcije raspisala u junu prošle godine i uspela da raspodeli celu kvotu za vetar od 400 MW i pola kvote za solar od 50 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija referendum nuklearka krsko 2 jek 2

Slovenačka skupština otkazala referendum o nuklearki Krško 2

22. oktobar 2024. - Slovenačka skupština je samo pre dve nedelje donela odluku da se održi konsultativni referendum o projektu Krško 2

EU agende reformi Zapadnog Balkana aukcije za OIE

EU odobrila agende reformi zemalja Zapadnog Balkana, uključujući planove za aukcije za OIE

22. oktobar 2024. - Vlade u regionu, osim BiH, sada mogu da povlače sredstva iz Plana rasta EU uporedo sa sprovođenjem reformi i postizanjem međuciljeva

Raspisan javni poziv za postavljanje solarnih panela na javnim objektima

Raspisan javni poziv lokalnim samoupravama za postavljanje solarnih panela na objekte od javnog značaja

22. oktobar 2024. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za ugradnju solarnih panela na objekte od javnog značaja.

rhe bistrica prostorni plan vlada srbije

Vlada Srbije usvojila Prostorni plan za RHE Bistrica

22. oktobar 2024. - Usvajanje Prostornog plana je još jedan korak u realizaciji ovog trenutno najvažnijeg projekta u srpskoj energetici