Otpad

Srbija nominovala projekte za grantove iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan

srbija predlozi wbif grant transbalkanski koridor otpadne vode

Slika: Michal Jarmoluk from Pixabay

Objavljeno

03.03.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.03.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarstvo za evropske integracije predložilo je devet projekata za dobijanje bespovratnih sredstava u iznosu od 157 miliona evra iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Među predlozima su i gradnja Transbalkanskog koridora i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

U 25. pozivu za tehničku pomoći Investicionog okvira za Zapadni Balkan Srbija je nominovala tri projekta koji se odnose na transport, energiju i digitalnu infrastrukturu, a za šesti poziv za investicione grantove šest projekata koji se odnose na železnički i vodni transport, energiju, životnu sredinu i socijalnu infrastrukturu.

Ukupna vrednost investicija u okviru ovih devet projekata je oko 760 miliona evra, dok je iznos traženih grantova oko 157 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Konačnu odluku o projektima koji su izabrani Upravni odbor WBIF-a objaviće u junu.

WBIF je jedan od glavnih instrumenata za sprovođenje Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan vrednog devet milijardi evra

Godinama unazad WBIF je poseban instrument podrške regionu od strane EU i međunarodnih finansijskih institucija, a od nedavno je i jedan od glavnih instrumenata za sprovođenje Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Plan, vredan devet milijardi evra, Evropska komisija predstavila je u oktobru prošle godine. Cilj plana je, kako je navedeno, da podrži ekonomsko približavanje Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije na jednoj strani i EU na drugoj strani.

Očekuje se da će izgradnja postrojenja za otpadne vode početi krajem 2022.

Jedan od predloženih projekata je nastavak gradnje Transbalkanskog koridora, tačnije deonice 4 – Bajina Bašta-Pljevlja-Višegrad koja predstavlja regionalnu interkonekciju između Srbije, BiH i Crne Gore. Pre nedelju dana Srbija je od WBIF-a dobila bespovratnu pomoć u iznosu od 12,8 miliona evra za treću deonicu koridora.

U oblasti životne sredine, Srbija je predložila da bespovratna sredstva budu odobrena za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Jagodini, Kikindi, Pirotu, Požarevcu, Vršcu, Trsteniku, Smederevu i Pančevu.

Ministarstvo očekuje da radovi krenu u poslednjem kvartalu 2022, i navode da će ova postrojenja znatno poboljšati kvalitet životne sredine u ovim gradovima.

Joksimović: Projekti će doprineti sprovođenju Zelene agende za Zapadni Balkan

Većina predloženih projekata, kako se ističe, je posebno važna za klaster 4 – Zelena agenda, digitalizacija i infrastrukturno povezivanje, kao i za klaster 3 koji se odnosi na poboljšanje konkurentnosti i inkluzivni rast. Klasteri su deo Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Projekti će doprineti rastu investicija i poboljšanju životnog standarda, kao i ostvarivanju ciljeva Zelene agende za Zapadni Balkan, koju je Srbija prihvatila na samitu u Sofiji, posebno u delu koji se odnosi na razvoj ekološki prihvatljivih vrsta transporta, kao što su železnički i rečni, rekla je Joksimović.

Među devet kandidovanih projekata su i železnička deonica Niš – Dimitrovgrad na Koridoru 10, kao i razvoj infrastrukture za rečni saobraćaj i rešavanje kritičnih deonica na Savi i Dunavu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

3. mart 2021. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

3. mart 2021. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

3. mart 2021. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

3. mart 2021. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta