Električna energija

Srbija gasi osam blokova u termoelektranama do 2024. godine

ugalj

Photo: Pixabay

Objavljeno

29.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija će ugasiti osam termoblokova u elektranama na ugalj Elektroprivrede Srbije do 2024. godine, koji ne ispunjavaju ekološke uslove iz Direktive o velikim ložištima Evropske unije. Proizvodnja iz ovih elektrana biće nadoknađena gradnjom osam novih vetroparkova i dve elektrane na gas i ugalj.

Ovo je deo Uredbe kojom se utvrđuje Program ostvarivanje strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2025. sa projekcijama do 2030. godine, za period od 2017. do 2023. godine, koju je usvojila Vlada Srbije.

„Struja iz ugašenih termoblokova nadoknadiće se proizvodnjom iz novih postrojenja. U planu je gradnja osam vetroelektrana, jedne kogenerativne elektrane u Pančevu i bloka B3 u Termoelektrani Kostolac B“, navodi se u Uredbi.

Gašenje osam termoblokova neophodno je zbog njihove starosti i potrebe da se zadovolje zahtevi Uredbe o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija u vazduh iz postrojenja za sagorevanje i primene mehanizma ograničenog rada postrojenja (opt-out mehanizam).

Uredba o graničnim vrednostima je deo Nacionalnog plana za smanjenje emisija čije je donošenje posledica odluka Ministarskog Saveta Energetske zajednice (EZ) o pravilima primene Direktive o velikim ložištima i o primeni dela Direktive o industrijskim emisijama. Srbija je član EZ.

Ugovor o Energetskoj zajednici (EZ), na snazi od jula 2006, je predviđao usvajanje Direktive o velikim ložištima do 31. decembra 2017. Međutim, u oktobru 2013, Ministarski savet EZ je produžio rok do kraja 2023.

U decembru 2015. Srbija je EZ dostavila preliminarni Nacionalni plan o redukciji emisija i preliminarnu listu elektrana koje će koristiti opt-out mehanizam, koji predviđa ograničen rad elektrana – 20.000 sati između 2018. i 2023.

Iz uglja 70 osto električne energije

Posle toga elektrana mora da bude zatvorena ili da emisija štetnih materija bude usklađena sa standardima koji važe za nove elektrane. A, nova postrojenja, izgrađena psle 2018. godine,  moraju da poštuju najstrože standarde za emisije koje propisuje Direktiva za industrijske emisije.

Termoelektrane i kogenerativna postrojenja u Srbiji su pod kontrolom EPS-a. Udeo termoelektrana u ukupnoj proizvodnji električne energije je oko 70 odsto, dok je udeo hidroelektrana 29 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

29. novembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

29. novembar 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

29. novembar 2017. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

29. novembar 2017. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane