Otpad

Srbija dobila Katastar rudarskog otpada uz pomoć Evropske unije 

katastar

Slika: Završna konferencija projekta održana je u Beogradu(BGEN)

Objavljeno

17.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.01.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija je dobila Katastar rudarskog otpada kao rezultat istoimenog projekta, koji je sprovelo Ministarstvo rudarstva i energetike, uz finansijsku podršku Evropske unije u periodu od februara 2017. do januara 2020. godine. Projekat vredan 2,1 miliona evra, kako se moglo čuti na završnoj konferenciji održanoj danas u Beogradu, doprineo je daljem razvoju i unapređenju sistema odgovornog i održivog upravljanja rudarskim otpadom u Srbiji.

Knjiga, odnosno veb aplikacija Katastar rudarskog otpada sadrži sistematizovane podatke o rudarskom otpadu sa 250 lokacija rudarskog otpada koje predstavljaju napuštene ili zatvorene rudnike.

Za tri lokacije rudarskog otpada urađene su studije slučaja sa procenama ulaganja u sanaciju i rekultivaciju

Katastar sadrži i rezultate detaljnih istraživanja za 41 lokaciju sa hemijskim, mineraloškim, geomehaničkim ispitivanjima i laboratorijskim analizama, kao i zaključcima čiji je krajnji rezultat kategorizacija rudarskog otpada, karakterizacija odlagališta i procena uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Takođe, urađene su i tri studije slučaja za odabrane, tipske lokacije, koje su najbolji reprezenti odlagališta rudarskog otpada u pogledu: opasnog, neopasnog neinertnog i neopasnog fizički nestabilnog otpada.

Krajnji rezultat studija slučaja je procena ulaganja u sanaciju i rekultivaciju ovakvih odlagališta.

Počela primena uredbe koja reguliše oblast upravljanja rudarskim otpadom 

Deo tima koji je sproveo projekat

„Dobijeni rezultati pomoći će Ministarstvu u budućim analizama mogućnosti za eventualno preduzimanje aktivnosti sanacije, remedijacije i rekultivacije odlagališta koja su kritična u pogledu zagađenja životne sredine i opasnosti po zdravlje ljudi“, rekla je Dragana Jelisavac Erdeljan, šef Odseka za rudarstvo Ministarstva rudarstva i energetike.

Jelisavac Erdeljan je, takođe, podsetila da je 2020. počela primena uredbe koja reguliše oblast upravljanja rudarskim otpadom.

Značajan doprinos u njenoj primeni  svakako će biti iskustvo stečeno u toku sprovođenja ovog projekta, novi Priručnik za inspekcijski nadzor, kao i studijske posete Nemačkoj, istakla je ona.

EU obezbedila 90% finansiranja za projekat

katastar
Piter Bajer, vođa projektnog tima, Plejades International Experts

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Delegacije EU u Republici Srbiji i članovi projektnog tima, predvođenog konzorcijumom nemačkih kompanija Plejades i DMT, na završnoj konferecniji predstavili su rezultate projekta, metodologiju, kao i značaj za sektor rudarstva i njegov uticaj na životnu sredinu u Srbiji.

Projektni tim predvodi konzorcijum nemačkih kompanija Plejades i DMT

Jelena Simović, pomoćnik ministra za evropske integracije, međunarodnu saradnju i upravlјanje projektima, istakla je da je 90% novca za projekat obezbedila EU, a ostatak Srbija.

Ona je navela da je projekat jedan od 13 projekata iz oblasti zaštite životne sredine koje Ministarstvo uspešno sprovodi uz finansijsku podršku EU.

Glavni izazov na projektu predstavljao je veliki broj lokacija rudarskog optada koje je trebalo posetiti i istražiti

Piter Bajer, vođa projektnog tima, izrazio je zadovoljstvo ostvarenim rezultatom i ukazao na kompleksnost projekta.

Glavni izazov na projektu, kako je istakao, predstavljao je veliki broj lokacija rudarskog optada koje je trebalo posetiti i istražiti, kao i sam obim podataka koje je trebalo obraditi, dokumentovati u formi razumljivih izveštaja i mapa, i pothraniti u veb aplikaciji koja je razvijena tokom projekta.

„Iako je ovaj tehnički i operativno zahtevan projekat trebalo realizovati za relativno kratak vremenski period, tim sastavljen od više od 40 domaćih i stranih eksperata uspeo je u ovom poduhvatu“, izjavio je Bajer, ekspert za rudarstvo iz firme Plejades International Experts.

Građani koji žive u blizini lokacija sa otpadom biće direktni korisnici projekta

katastar
Boris Ilijevski, projekt menadžer u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji za lokalnu infrastrukturu i energetiku

Boris Ilijevski, projekt menadžer u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji za lokalnu infrastrukturu i energetiku, istakao je da kroz projekat Katastar rudarskog otpada EU pomaže Srbiji u razvijanju inventara koji čini oko 500 lokacija rudarskog otpada.

„Ove informacije poslužiće Ministarstvu i lokalnim samoupravama kao polazna osnova za planiranje aktivnosti ublažavanja rizika, upravljanja rudarskim otpadom ili daljeg korišćenja ovog otpada od strane rudarskih kompanija koje eksploatišu mineralne sirovine“, istakao je on.

Tokom proteklih 19 godina EU donirala Srbiji 402 miliona evra za zaštitu životne sredine

Ilijevski je istakao da će lokalne zajednice i građani koji žive u blizini lokacija sa otpadom biti direktni korisnici ovog projekta.

On je podsetio da je EU tokom proteklih 19 godina donirala Srbiji 402 miliona evra za zaštitu životne sredine.

Značaj projekta predstavljen je na javnim prezentacijama u Raškoj 2018. i Boru 2019, dok su aktivnosti na projektu mogle da se prate i preko zvaničnog sajta projekta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

30 септембра 2022 - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno

hrvatska waste expo 2022 energetski tretman otpada

Hrvatska i dalje bez postrojenja za energetski tretman otpada

27 септембра 2022 - Hrvatska nema nijednu energanu na otpad, pa gubi dok neki drugi na njoj zarađuju, i to u energetskoj krizi, poručili su učesnici skupa Croatia Waste Expo 2022

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Dobar primer upravljanja biootpadom dolazi iz Hrvatske: nova vrednost, ekološka odgovornost

14 септембра 2022 - Kada bi Hrvatska u potpunosti iskoristila potencijal biootpada od 400.000 tona, mogla bi proizvesti 104 gigavat-sati električne energije godišnje, što je ekvivalent od 7.3% ukupno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj 2021.