Otpad

Projekat Katastar rudarskog otpada predstavljen u Raški

Slika: BGEN

Objavljeno

24.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U Centru za kulturu Gradac u Raški održana je prva javna prezentacija projekta Katastar rudarskog otpada (VIDEO), na kojoj su predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i članovi projektnog tima predstavili metodologiju projekta, dosadašnje rezultate i najavili naredne korake projekta koji je započeo 2017. godine, a završava se 2020. godine.

Projekat Katastar rudarskog otpada bavi se izradom baze podataka svih aktivnih i napuštenih lokacija rudarskog otpada u Srbiji, kako bi se formirao inventar lokacija rudarskog otpada u formi katastra. Cilj je harmonizacija zakonodavstva sa regulativom Evropske unije u sektorima rudarstva i zaštite životne sredine, konkretno kroz razvoj i poboljšanje sistema upravljanja rudarskim  otpadom.

Osam timova inženjera i tehničara rudarske i geološke struke obišlo je dosad 250 lokacija širom zemlje i utvrdilo da se u Srbiji nalazi 105 lokacija sa većim količinama rudarskog otpada, a da ukupna količina rudarskog otpada iznosi oko 24 miliona kubnih metara.

U dogovoru projektnog tima i Ministarstva rudarstva i energetike izabrana je 41 lokacija, koje su predmet detaljnog ispitivanja (uzorkovanje zemljišta, rudarskog otpada, podzemnih i površinskih voda, kao i hemijske analize i procena stabilnosti).

Te lokacije sadrže ukupno 80% identifikovanog rudarskog otpada i nalaze se u ukupno 21 opštini: Aleksinac, Boljevac, Bor, Brus, Voždovac, Dimitrovgrad, Zaječar, Knjaževac, Kragujevac, Krupanj, Kučevo, Loznica, Ljubovija, Majdanpek, Mali Zvornik, Nova Varoš, Prijepolje, Raška, Surdulica, Crna Trava, Čajetina.

Projekat vredan 2,1 miliona evra finansira Evropska unija u iznosu od 90% sredstava, dok preostalih 10% obezbeđuje Republika Srbija. Projekat sprovodi konzorcijum nemačkih kompanija Plejades i DMT u saradnji sa srpskim parnerima.

Katastar će biti dostupan javnosti

Dragana Jelisavac Erdeljan, šef Odseka za rudarstvo Ministarstva rudarstva i energetike, rekla je da će posle završetka projekta u februaru 2020. godine Katastar rudarskog otpada biti dostupan javnosti.

„Značaj ovog projekta ogleda se i u tome što će katastar po prvi put predstaviti objedinjene i sistematizovane podatke o svim lokacijama rudarskog otpada, uključujući količine i karakter rudarskog otpada, kao i kategoriju odlagališta i potencijalne hazarde. Ova baza podataka pružiće Ministarstvu rudarstva i energetike kvalitetnu dokumentaciju o stanju na terenu, kao i mogućnost da kvalitetno i na odgovarajući način reagujemo u slučaju remedijacije, sanacije i rekultivacije odlagališta koja su kritična u pogledu zagađenja životne sredine i opasnosti po zdravlje ljudi“, izjavila je Dragana Jelisavac Edeljan, šef Odseka za rudarstvo Ministarstva rudarstva i energetike.

Na teritoriji Opštine Raška nalazi se 7 od 41 izabrane lokacije za dalje istraživanje: Karadak, Tiodže, Sastavci, Brvenica, Suvo Rudište i Korlaće

„Na našoj teritoriji aktivna su tri rudnika, a veliki broj kompanija planira, ili već sprovodi istražne aktivnosti sa ciljem da otvori rudnike i počne sa eksploatiacijom. Spremni smo da sarađujemo sa rudarskim kompanijama, da im ponudimo povoljno i podsticajno poslovno okruženje, a od kompanija očekujemo da, u skladu sa najboljom praksom u rudarskom sektoru, vode računa o svim aspektima zaštite životne sredine. Taj model odgovornog poslovanja smatramo pravim partnerstvom i saradnjom na obostranu korist“, rekao je Đorđe Gogić, zamenik predsednika Opštine Raška.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

18 октобра 2021 - Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je zainteresovane građane, kao i stručnu javnost da se upoznaju sa Nacrtom zakona

Kucevo deca i roditelji kompostiraju

Deca iz Kučeva uče o kompostiranju kroz igru, odrasli bi uskoro mogli da im se priključe

12 октобра 2021 - Mališani vrtića Lane iz Kučeva od nedavno kompostiraju ostatke obroka. Tako dobijen kompost koristi se...

spalionice otpada eu ets radna mesta

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

08 октобра 2021 - Obračunavanje CO2 takse na spaljivanje otpada podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i smanjilo štetne emisije.

Hrvatska objavila izvesce o komunalnom otpadu za 2020 tomislav coric

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2020: Hrvatska sve bolja, do ciljeva još posla

08 октобра 2021 - Hrvatska je smanjila količinu komunalnog otpada, povećala odvojeno skupljanje i recikliranje, ali ti rezultati su ispod zacrtanih ciljeva