Otpad

Projekat Katastar rudarskog otpada predstavljen u Raški

Slika: BGEN

Objavljeno

24.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U Centru za kulturu Gradac u Raški održana je prva javna prezentacija projekta Katastar rudarskog otpada (VIDEO), na kojoj su predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i članovi projektnog tima predstavili metodologiju projekta, dosadašnje rezultate i najavili naredne korake projekta koji je započeo 2017. godine, a završava se 2020. godine.

Projekat Katastar rudarskog otpada bavi se izradom baze podataka svih aktivnih i napuštenih lokacija rudarskog otpada u Srbiji, kako bi se formirao inventar lokacija rudarskog otpada u formi katastra. Cilj je harmonizacija zakonodavstva sa regulativom Evropske unije u sektorima rudarstva i zaštite životne sredine, konkretno kroz razvoj i poboljšanje sistema upravljanja rudarskim  otpadom.

Osam timova inženjera i tehničara rudarske i geološke struke obišlo je dosad 250 lokacija širom zemlje i utvrdilo da se u Srbiji nalazi 105 lokacija sa većim količinama rudarskog otpada, a da ukupna količina rudarskog otpada iznosi oko 24 miliona kubnih metara.

U dogovoru projektnog tima i Ministarstva rudarstva i energetike izabrana je 41 lokacija, koje su predmet detaljnog ispitivanja (uzorkovanje zemljišta, rudarskog otpada, podzemnih i površinskih voda, kao i hemijske analize i procena stabilnosti).

Te lokacije sadrže ukupno 80% identifikovanog rudarskog otpada i nalaze se u ukupno 21 opštini: Aleksinac, Boljevac, Bor, Brus, Voždovac, Dimitrovgrad, Zaječar, Knjaževac, Kragujevac, Krupanj, Kučevo, Loznica, Ljubovija, Majdanpek, Mali Zvornik, Nova Varoš, Prijepolje, Raška, Surdulica, Crna Trava, Čajetina.

Projekat vredan 2,1 miliona evra finansira Evropska unija u iznosu od 90% sredstava, dok preostalih 10% obezbeđuje Republika Srbija. Projekat sprovodi konzorcijum nemačkih kompanija Plejades i DMT u saradnji sa srpskim parnerima.

Katastar će biti dostupan javnosti

Dragana Jelisavac Erdeljan, šef Odseka za rudarstvo Ministarstva rudarstva i energetike, rekla je da će posle završetka projekta u februaru 2020. godine Katastar rudarskog otpada biti dostupan javnosti.

„Značaj ovog projekta ogleda se i u tome što će katastar po prvi put predstaviti objedinjene i sistematizovane podatke o svim lokacijama rudarskog otpada, uključujući količine i karakter rudarskog otpada, kao i kategoriju odlagališta i potencijalne hazarde. Ova baza podataka pružiće Ministarstvu rudarstva i energetike kvalitetnu dokumentaciju o stanju na terenu, kao i mogućnost da kvalitetno i na odgovarajući način reagujemo u slučaju remedijacije, sanacije i rekultivacije odlagališta koja su kritična u pogledu zagađenja životne sredine i opasnosti po zdravlje ljudi“, izjavila je Dragana Jelisavac Edeljan, šef Odseka za rudarstvo Ministarstva rudarstva i energetike.

Na teritoriji Opštine Raška nalazi se 7 od 41 izabrane lokacije za dalje istraživanje: Karadak, Tiodže, Sastavci, Brvenica, Suvo Rudište i Korlaće

„Na našoj teritoriji aktivna su tri rudnika, a veliki broj kompanija planira, ili već sprovodi istražne aktivnosti sa ciljem da otvori rudnike i počne sa eksploatiacijom. Spremni smo da sarađujemo sa rudarskim kompanijama, da im ponudimo povoljno i podsticajno poslovno okruženje, a od kompanija očekujemo da, u skladu sa najboljom praksom u rudarskom sektoru, vode računa o svim aspektima zaštite životne sredine. Taj model odgovornog poslovanja smatramo pravim partnerstvom i saradnjom na obostranu korist“, rekao je Đorđe Gogić, zamenik predsednika Opštine Raška.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

24. oktobar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

24. oktobar 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

24. oktobar 2018. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

24. oktobar 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja