Otpad

Projekat Katastar rudarskog otpada predstavljen u Raški

Slika: BGEN

Objavljeno

24.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U Centru za kulturu Gradac u Raški održana je prva javna prezentacija projekta Katastar rudarskog otpada (VIDEO), na kojoj su predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i članovi projektnog tima predstavili metodologiju projekta, dosadašnje rezultate i najavili naredne korake projekta koji je započeo 2017. godine, a završava se 2020. godine.

Projekat Katastar rudarskog otpada bavi se izradom baze podataka svih aktivnih i napuštenih lokacija rudarskog otpada u Srbiji, kako bi se formirao inventar lokacija rudarskog otpada u formi katastra. Cilj je harmonizacija zakonodavstva sa regulativom Evropske unije u sektorima rudarstva i zaštite životne sredine, konkretno kroz razvoj i poboljšanje sistema upravljanja rudarskim  otpadom.

Osam timova inženjera i tehničara rudarske i geološke struke obišlo je dosad 250 lokacija širom zemlje i utvrdilo da se u Srbiji nalazi 105 lokacija sa većim količinama rudarskog otpada, a da ukupna količina rudarskog otpada iznosi oko 24 miliona kubnih metara.

U dogovoru projektnog tima i Ministarstva rudarstva i energetike izabrana je 41 lokacija, koje su predmet detaljnog ispitivanja (uzorkovanje zemljišta, rudarskog otpada, podzemnih i površinskih voda, kao i hemijske analize i procena stabilnosti).

Te lokacije sadrže ukupno 80% identifikovanog rudarskog otpada i nalaze se u ukupno 21 opštini: Aleksinac, Boljevac, Bor, Brus, Voždovac, Dimitrovgrad, Zaječar, Knjaževac, Kragujevac, Krupanj, Kučevo, Loznica, Ljubovija, Majdanpek, Mali Zvornik, Nova Varoš, Prijepolje, Raška, Surdulica, Crna Trava, Čajetina.

Projekat vredan 2,1 miliona evra finansira Evropska unija u iznosu od 90% sredstava, dok preostalih 10% obezbeđuje Republika Srbija. Projekat sprovodi konzorcijum nemačkih kompanija Plejades i DMT u saradnji sa srpskim parnerima.

Katastar će biti dostupan javnosti

Dragana Jelisavac Erdeljan, šef Odseka za rudarstvo Ministarstva rudarstva i energetike, rekla je da će posle završetka projekta u februaru 2020. godine Katastar rudarskog otpada biti dostupan javnosti.

„Značaj ovog projekta ogleda se i u tome što će katastar po prvi put predstaviti objedinjene i sistematizovane podatke o svim lokacijama rudarskog otpada, uključujući količine i karakter rudarskog otpada, kao i kategoriju odlagališta i potencijalne hazarde. Ova baza podataka pružiće Ministarstvu rudarstva i energetike kvalitetnu dokumentaciju o stanju na terenu, kao i mogućnost da kvalitetno i na odgovarajući način reagujemo u slučaju remedijacije, sanacije i rekultivacije odlagališta koja su kritična u pogledu zagađenja životne sredine i opasnosti po zdravlje ljudi“, izjavila je Dragana Jelisavac Edeljan, šef Odseka za rudarstvo Ministarstva rudarstva i energetike.

Na teritoriji Opštine Raška nalazi se 7 od 41 izabrane lokacije za dalje istraživanje: Karadak, Tiodže, Sastavci, Brvenica, Suvo Rudište i Korlaće

„Na našoj teritoriji aktivna su tri rudnika, a veliki broj kompanija planira, ili već sprovodi istražne aktivnosti sa ciljem da otvori rudnike i počne sa eksploatiacijom. Spremni smo da sarađujemo sa rudarskim kompanijama, da im ponudimo povoljno i podsticajno poslovno okruženje, a od kompanija očekujemo da, u skladu sa najboljom praksom u rudarskom sektoru, vode računa o svim aspektima zaštite životne sredine. Taj model odgovornog poslovanja smatramo pravim partnerstvom i saradnjom na obostranu korist“, rekao je Đorđe Gogić, zamenik predsednika Opštine Raška.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

24. oktobar 2018. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

24. oktobar 2018. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

24. oktobar 2018. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

24. oktobar 2018. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda