Životna sredina

Spremite se – EUKI uskoro objavljuje poziv za prekogranične klimatske projekte

EUKI poziv za prekogranicne klimatske

Slika: Pixabay

Objavljeno

16.11.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

16.11.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Evropska klimatska inicijativa – EUKI uskoro će pokrenuti petu rundu finansiranja projekata za zaštitu klime i pozvati nevladine i druge neprofitne organizacije, javne, akademske i obrazovne institucije da pošalju predloge.

Nemačko Savezno ministarstvo za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost (BMU) priprema peti konkurs za ideje u okviru Evropske klimatske inicijative (EUKI). Poziv EUKI Call treba da bude objavljen 25. novembra, uz rok neprofitnim entitetima da do 19. januara dostave ideje za prekogranične projekte za zaštitu klime.

https://youtu.be/jif7MTJJI8U

Osam oblasti delovanja

EUKI finansira projekte u članicama Evropske unije i zemljama kandidatima i povezuje lokalne učesnike u cilju uvođenja zajedničke i ambiciozne politike za zaštitu klime, a poziv nudi osam oblasti delovanja. To su klimatska politika; energetika, zgradarstvo i opštine; mobilnost; poljoprivreda, zemljište i šumarstvo; svest; finansiranje u skladu s klimatskim ciljevima; i održiva privreda.

EUKI Call je usmeren ka podsticanju zajedničke i ambiciozne klimatske politike, unutarevropske saradnje i razmene znanja

Naglasak je stavljen na Centralnu, Istočnu i Južnu Evropu i baltičke države. U prethodnoj rundi je odobreno po 50.000 do milion evra po projektu, a trajanje je ograničeno na 28 meseci.

Dosad je podršku dobilo preko stotinu projekata za zaštitu klime. Program je pokrenut 2017. godine.

Nevladine organizacije, javne, akademske i obrazovne institucije i drugi neprofitni subjekti imaju priliku da opišu kako bi delovali na polju klime i tako doprineli unutarevropskoj saradnji i omogućili razmenu znanja. EUKI ima mrežu od preko dvesta učesnika. Sredstva se odobravaju projektima na nacionalnom, regionalnom ili lokalnom nivou.

Učešće otvoreno za države kandidate za članstvo u EU

Organizacijama iz zemalja kandidata je u četvrtom EUKI-jevom pozivu prvi put omogućeno da učestvuju, u svojstvu partnera u implementaciji. Odabrana su 32 projekta, od kojih 20 u regionu kojeg prati Balkan Green Energy News. U svakom projektu su učesnici iz barem dve zemlje.

Program je pokrenut 2017. godine

Rumunija je prošli put prednjačila sa devet od dvadeset projekata, a slede je Hrvatska sa osam i Slovenija sa sedam njih. Zatim dolazi Grčka, sa šest, a Srbija učestvuje u jednom manje. Bugarska je u četiri projekta, Albanija i Crna Gora su u po dva, a Kosovo u jednom.

*Ovaj članak je napisan u saradnji s Evropskom klimatskom inicijativom – EUKI.

Komentara: (1)
whydonate / 21.03.2024.

Neprofitne organizacije igraju ključnu ulogu u promicanju humanosti i rješavanju društvenih problema. Njihov neumorni rad i posvećenost često su temelj pozitivnih promjena u zajednici. Podržimo ih i pridružimo se njihovim naporima kako bismo zajedno stvarali bolje sutra.
Neprofitne organizacije

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

16. novembar 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

16. novembar 2020. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

16. novembar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

16. novembar 2020. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić