Životna sredina

Spremite se – EUKI uskoro objavljuje poziv za prekogranične klimatske projekte

EUKI poziv za prekogranicne klimatske

Slika: Pixabay

Objavljeno

16.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska klimatska inicijativa – EUKI uskoro će pokrenuti petu rundu finansiranja projekata za zaštitu klime i pozvati nevladine i druge neprofitne organizacije, javne, akademske i obrazovne institucije da pošalju predloge.

Nemačko Savezno ministarstvo za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost (BMU) priprema peti konkurs za ideje u okviru Evropske klimatske inicijative (EUKI). Poziv EUKI Call treba da bude objavljen 25. novembra, uz rok neprofitnim entitetima da do 19. januara dostave ideje za prekogranične projekte za zaštitu klime.

Osam oblasti delovanja

EUKI finansira projekte u članicama Evropske unije i zemljama kandidatima i povezuje lokalne učesnike u cilju uvođenja zajedničke i ambiciozne politike za zaštitu klime, a poziv nudi osam oblasti delovanja. To su klimatska politika; energetika, zgradarstvo i opštine; mobilnost; poljoprivreda, zemljište i šumarstvo; svest; finansiranje u skladu s klimatskim ciljevima; i održiva privreda.

EUKI Call je usmeren ka podsticanju zajedničke i ambiciozne klimatske politike, unutarevropske saradnje i razmene znanja

Naglasak je stavljen na Centralnu, Istočnu i Južnu Evropu i baltičke države. U prethodnoj rundi je odobreno po 50.000 do milion evra po projektu, a trajanje je ograničeno na 28 meseci.

Dosad je podršku dobilo preko stotinu projekata za zaštitu klime. Program je pokrenut 2017. godine.

Nevladine organizacije, javne, akademske i obrazovne institucije i drugi neprofitni subjekti imaju priliku da opišu kako bi delovali na polju klime i tako doprineli unutarevropskoj saradnji i omogućili razmenu znanja. EUKI ima mrežu od preko dvesta učesnika. Sredstva se odobravaju projektima na nacionalnom, regionalnom ili lokalnom nivou.

Učešće otvoreno za države kandidate za članstvo u EU

Organizacijama iz zemalja kandidata je u četvrtom EUKI-jevom pozivu prvi put omogućeno da učestvuju, u svojstvu partnera u implementaciji. Odabrana su 32 projekta, od kojih 20 u regionu kojeg prati Balkan Green Energy News. U svakom projektu su učesnici iz barem dve zemlje.

Program je pokrenut 2017. godine

Rumunija je prošli put prednjačila sa devet od dvadeset projekata, a slede je Hrvatska sa osam i Slovenija sa sedam njih. Zatim dolazi Grčka, sa šest, a Srbija učestvuje u jednom manje. Bugarska je u četiri projekta, Albanija i Crna Gora su u po dva, a Kosovo u jednom.

*Ovaj članak je napisan u saradnji s Evropskom klimatskom inicijativom – EUKI.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta: Izgradnja zajedničke budućnosti za sav život planete

Međunarodni dan biodiverziteta: izgradnja zajedničke budućnosti za sve vrste na planeti

21 маја 2022 - Dostupnost vode, hrane, lekova, energije u potpunosti zavisi od zdravih i vitalnih ekosistema planete

Mladi imaju važnu ulogu u ostvarenju zelene tranzicije – nacionalne konsultacije za Stokholm+50

20 маја 2022 - Održane su nacionalne konsultacije za Stokholm +50 sa fokusom na mlade i njihovu ulogu u zaštiti životne sredine i klimatskoj akciji.

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi