Životna sredina

Spremite se – EUKI uskoro objavljuje poziv za prekogranične klimatske projekte

EUKI poziv za prekogranicne klimatske

Slika: Pixabay

Objavljeno

16.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska klimatska inicijativa – EUKI uskoro će pokrenuti petu rundu finansiranja projekata za zaštitu klime i pozvati nevladine i druge neprofitne organizacije, javne, akademske i obrazovne institucije da pošalju predloge.

Nemačko Savezno ministarstvo za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost (BMU) priprema peti konkurs za ideje u okviru Evropske klimatske inicijative (EUKI). Poziv EUKI Call treba da bude objavljen 25. novembra, uz rok neprofitnim entitetima da do 19. januara dostave ideje za prekogranične projekte za zaštitu klime.

Osam oblasti delovanja

EUKI finansira projekte u članicama Evropske unije i zemljama kandidatima i povezuje lokalne učesnike u cilju uvođenja zajedničke i ambiciozne politike za zaštitu klime, a poziv nudi osam oblasti delovanja. To su klimatska politika; energetika, zgradarstvo i opštine; mobilnost; poljoprivreda, zemljište i šumarstvo; svest; finansiranje u skladu s klimatskim ciljevima; i održiva privreda.

EUKI Call je usmeren ka podsticanju zajedničke i ambiciozne klimatske politike, unutarevropske saradnje i razmene znanja

Naglasak je stavljen na Centralnu, Istočnu i Južnu Evropu i baltičke države. U prethodnoj rundi je odobreno po 50.000 do milion evra po projektu, a trajanje je ograničeno na 28 meseci.

Dosad je podršku dobilo preko stotinu projekata za zaštitu klime. Program je pokrenut 2017. godine.

Nevladine organizacije, javne, akademske i obrazovne institucije i drugi neprofitni subjekti imaju priliku da opišu kako bi delovali na polju klime i tako doprineli unutarevropskoj saradnji i omogućili razmenu znanja. EUKI ima mrežu od preko dvesta učesnika. Sredstva se odobravaju projektima na nacionalnom, regionalnom ili lokalnom nivou.

Učešće otvoreno za države kandidate za članstvo u EU

Organizacijama iz zemalja kandidata je u četvrtom EUKI-jevom pozivu prvi put omogućeno da učestvuju, u svojstvu partnera u implementaciji. Odabrana su 32 projekta, od kojih 20 u regionu kojeg prati Balkan Green Energy News. U svakom projektu su učesnici iz barem dve zemlje.

Program je pokrenut 2017. godine

Rumunija je prošli put prednjačila sa devet od dvadeset projekata, a slede je Hrvatska sa osam i Slovenija sa sedam njih. Zatim dolazi Grčka, sa šest, a Srbija učestvuje u jednom manje. Bugarska je u četiri projekta, Albanija i Crna Gora su u po dva, a Kosovo u jednom.

*Ovaj članak je napisan u saradnji s Evropskom klimatskom inicijativom – EUKI.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vremenska prognoza: mogući pljuskovi sa puno plastike!

Vremenska prognoza: mogući pljuskovi sa puno plastike!

16. novembar 2020. - Za vreme pregovora o međunarodnom sporazumu za zaustavljanje zagađenja plastikom, u Parizu je prikazana vremenska prognoza količine mikroplastike koja padne na Grad svetlosti

Svetski dan životne sredine: za pobedu nad zagađenjem plastikom

16. novembar 2020. - Petog juna je 50 godina kako se obeležava Svetski dan životne sredine. Tema jubileja je zagađenje plastikom i kako ga pobediti – #BeatPlasticPollution

subvencije-energetska efikasnost solarni paneli toplotne pumpe

Nova runda subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost u Srbiji

16. novembar 2020. - Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za lokalne samouprave, a zatim će uslediti konkursi za izvođače radova i građane

solarni podkast sve sto ste zeleli da znate o solarnim panelima balkan green energy news

Solarni podkast: instaliranje solarnih panela može da smanji račun skoro 50 odsto

16. novembar 2020. - Emitovana treća epizoda solarnog podkasta Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate