Električna energija

Španski konsultanti rade studiju o energetskoj tranziciji Elektromreže Srbije

ems donacija spanija studija energetska tranzicija

Foto: EMS

Objavljeno

23.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kraljevina Španija finansiraće sa 600.000 evra izradu studije za energetsku tranziciju srpskog oepratora prenosnog sistema Elektromreže Srbije.

Studija o energetskoj tranziciji trebalo bi da pomogne Elektromreži Srbije (EMS) da se pripremi za priključenje novih elektrana na obnovljive izvore energije, saopštila je kompanija.

Kraljevina Španija će iz svojih sredstava, a preko fonda FIEM (špan. Fondo para la Internacionalización de la Empresa) i kreditne institucije CIO (špan. Instituto de Crédito Oficial) finansirati grant sporazum za izradu Studije tehničke pomoći za energetsku tranziciju srpskog operatora prenosnog sistema EMS-a.

Izradu studije će voditi voditi Deloitte Consulting SLU, firma sa sedištem u Madridu, a ukupna vrednost donacije je 600.000, naveo je EMS.

EMS će upoznati poslovanje španskog operatora prenosnog sistema kompanje Red Eléctrica de España

Zahvaljujući ovoj tehničkoj pomoći EMS će, kako se dodaje, upoznati najbolju evropsku praksu, koja je uspostavljena u španskom operatoru prenosnog sistema kompanji Red Eléctrica de España. EMS će dobiti informacije o španskim pravilima o radu prenosnog sistema, procedurama za upravljanje i razvoj elektroenergetskog sistema, kao i rešenjima za informacione sisteme, strukturu upravljačkih centara i iskustvima u radu posebnog centra za upravljanje obnovljivim izvorima (CECRE), navela je kompanija.

Ugovor o donaciji između Fonda, koji je osnovala Španija 2021, i EMS-a, kao prvog korisnika ovih sredstava u Srbiji potpisali su ambasador Kraljevine Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina i Jelena Matejić, generalna direktorka EMS-a. Inače, Srbija je jedina evropska zemlja sa kojom Španija ima ugovor o korišćenju ovih sredstava.

Matejić: Veći broj obnovljivih izvora u proizvodnom miksu Srbije svakako značajno uticati na način rada EMS-a

Direktorka Jelena Matejić je rekla da je cilj izrade Studije priprema EMS-a za predstojeće priključenje velikog broj novih obnovljivih izvora električne energije u elektroenergetski sistem Srbije.

„Ova donacija je ozbiljna podrška za izazove koji su pred nama, jer će veći broj obnovljivih izvora u proizvodnom miksu Srbije svakako značajno uticati na način rada EMS-a“, istakla je ona.

Zbog tog uticaja, kako je dodala, već je obavljena odgovarajuća izmena nacionalnog regulatornog okvira, kao i prilagođavanje operativnih procedura i procesa i unapređenje računarskih alata i modela upravljanja koje koristi EMS. Kompanija će kroz ovu Studiju ojačati kapacitete kada je reč o unapređenju metodologija, procesa, računarskih alata, kao i podići nivo znanja svojih zaposlenih, dodala je Matejić.

Ambasador Raul Bartolome Molina izjavio je da je reč o prvoj španskoj donaciji Srbiji poslednjih godina, što ukazuje na jačanje bilateralnih odnosa dve zemlje, kao i na značaj koji Španija daje pružanju podrške Srbiji u procesu energetske tranzicije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

23. novembar 2023. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

23. novembar 2023. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

23. novembar 2023. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

23. novembar 2023. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost