Otpad

Spalionica otpada planirana nedaleko od Brčkog neće biti izgrađena

Spalionica otpada nece biti izgradjena nedaleko od Brckog mrtvica lopare

Foto: Centar za životnu sredinu

Objavljeno

24.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Spalionica medicinskog otpada u opštini Lopare, nedaleko od Brčkog u Bosni i Hercegovini, neće biti izgrađena jer ne može da ispuni osnovne uslove zaštite zdravlja ljudi i životne sredine.

Spalionica otpada u opštini Lopare je jedna od četiri koje su bile planirane u BiH, pored postrojenja u Bosanskom Petrovcu, Zvorniku i Vlasenici. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske nije dalo odobrenje za postrojenje u opštini Lopare, a isto se desilo i sa pogonima u Bosanskom Petrovcu i Zvorniku.

Spalionice u opštinama Lopare i Bosanski Petrovac trebalo je da izgrade firme skoro istog imena – Zanni doo Lukavac i Zanni BH doo Lukavac.

Utvrđen je niz nedostataka koje čine neosnovanim nastavak procedure za ovaj projekat

Kada je reč o opštini Lopare, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske odbilo je kao neosnovan zahtev firme Zanni d.o.o. Lukavac za pribavljanja studije uticaja na životnu sredinu za spalionicu medicinskog otpada u naselju Mrtvica nakon utvrđenog niza nedostataka koje čine neosnovanim nastavak procedure za ovaj projekat, saopštio je banjalučki Centar za životnu sredinu.

Ministarstvo je utvrdilo da se realizacijom projekta na navedenoj lokaciji ne mogu ispuniti uslovi zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, te da predmetna lokacija nije prihvatljiva, jer se nalazi na poljoprivrednom zemljištu i u neposrednoj blizini stambenih objekata.

Postrojenje je bilo planirano usred obradivih površina i voćnjaka i nedaleko od kuća

Uvažene su, kako je naveo Centar, i primedbe drugih ministarstava, institucija i organizacija na odabranu lokaciju za tretiranje otpada, jer je predviđeno postrojenje usred obradivih površina i voćnjaka, čime bi zagađujuće materije ušle u lanac ishrane, a predmetna lokacija bi vremenom postajala sve zagađenija.

Lokalna zajednica je, takođe, bila protiv spalionice medicinskog otpada što je jasno saopštila na protestu održanom 17. oktobra prošle godine u Mrtvici.

Meštani poručili: morate biti jedinstveni da biste odbranili životnu sredinu

Centar je naveo da meštani Mrtvice kažu da je Ministarstvo donelo jedinu ispravnu odluku.

Oni su poručilo svima koji vode bitke za očuvanje svoje životne sredine da ne prepuštaju ništa slučaju, da stanu čvrsto u odbranu svoje zemlje, da budu složni i odlučni, i rezultati neće izostati.

Marina Kuburić, iz Centra za životnu sredinu, koji je Ministarstvu poslao komentare na nacrt studije uticaja za spalionicu, je rekla da je veoma važno da se lokalno stanovništvo aktiviralo i jasno stavilo do znanja da ne žele spalionicu otpada u svom dvorištu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi

slovenija spalionice otpada uredba

Slovenija gradi tri nove spalionice otpada

12 маја 2022 - Slovenija želi da zaustavi izvoz otpada koji bi mogao da se termički tretira i od njega dobije energija

(Ne)odgovorno-upravljanje-komunalnim-otpadom-u-Srbiji

Video: (Ne)odgovorno upravljanje komunalnim otpadom u Srbiji

10 маја 2022 - U Srbiji se otpadom ne upravlja efikasno i svake godine 2,4 miliona tona komunalnog otpada nepovratno nanese štetu prirodi u kojoj završi, ali i zdravlju građana.

Kljunasti kit uginuo u grckom moru gutanja plasticnog otpada

Kljunasti kit uginuo u grčkom moru zbog gutanja plastičnog otpada

07 маја 2022 - U želucu uginulog kljunastog kita bilo je 15 kilograma plastike, što baca svetlo na rizike od zagađenosti plastičnim otpadom po morske sisare, ali i ljude