Otpad

Spalionica otpada planirana nedaleko od Brčkog neće biti izgrađena

Spalionica otpada nece biti izgradjena nedaleko od Brckog mrtvica lopare

Foto: Centar za životnu sredinu

Objavljeno

24.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Spalionica medicinskog otpada u opštini Lopare, nedaleko od Brčkog u Bosni i Hercegovini, neće biti izgrađena jer ne može da ispuni osnovne uslove zaštite zdravlja ljudi i životne sredine.

Spalionica otpada u opštini Lopare je jedna od četiri koje su bile planirane u BiH, pored postrojenja u Bosanskom Petrovcu, Zvorniku i Vlasenici. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske nije dalo odobrenje za postrojenje u opštini Lopare, a isto se desilo i sa pogonima u Bosanskom Petrovcu i Zvorniku.

Spalionice u opštinama Lopare i Bosanski Petrovac trebalo je da izgrade firme skoro istog imena – Zanni doo Lukavac i Zanni BH doo Lukavac.

Utvrđen je niz nedostataka koje čine neosnovanim nastavak procedure za ovaj projekat

Kada je reč o opštini Lopare, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske odbilo je kao neosnovan zahtev firme Zanni d.o.o. Lukavac za pribavljanja studije uticaja na životnu sredinu za spalionicu medicinskog otpada u naselju Mrtvica nakon utvrđenog niza nedostataka koje čine neosnovanim nastavak procedure za ovaj projekat, saopštio je banjalučki Centar za životnu sredinu.

Ministarstvo je utvrdilo da se realizacijom projekta na navedenoj lokaciji ne mogu ispuniti uslovi zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, te da predmetna lokacija nije prihvatljiva, jer se nalazi na poljoprivrednom zemljištu i u neposrednoj blizini stambenih objekata.

Postrojenje je bilo planirano usred obradivih površina i voćnjaka i nedaleko od kuća

Uvažene su, kako je naveo Centar, i primedbe drugih ministarstava, institucija i organizacija na odabranu lokaciju za tretiranje otpada, jer je predviđeno postrojenje usred obradivih površina i voćnjaka, čime bi zagađujuće materije ušle u lanac ishrane, a predmetna lokacija bi vremenom postajala sve zagađenija.

Lokalna zajednica je, takođe, bila protiv spalionice medicinskog otpada što je jasno saopštila na protestu održanom 17. oktobra prošle godine u Mrtvici.

Meštani poručili: morate biti jedinstveni da biste odbranili životnu sredinu

Centar je naveo da meštani Mrtvice kažu da je Ministarstvo donelo jedinu ispravnu odluku.

Oni su poručilo svima koji vode bitke za očuvanje svoje životne sredine da ne prepuštaju ništa slučaju, da stanu čvrsto u odbranu svoje zemlje, da budu složni i odlučni, i rezultati neće izostati.

Marina Kuburić, iz Centra za životnu sredinu, koji je Ministarstvu poslao komentare na nacrt studije uticaja za spalionicu, je rekla da je veoma važno da se lokalno stanovništvo aktiviralo i jasno stavilo do znanja da ne žele spalionicu otpada u svom dvorištu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

24. novembar 2021. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo

brcko centar za upravljanje otpadom svetska banka

Brčko će dobiti Centar za upravljanje otpadom u skladu sa evropskim standardima

24. novembar 2021. - Centar je jedan od pet projekata koji se pripremaju u Distriktu u okviru "Projekta integrisanog razvoja koridora reka Save i Drine"

crveni mulj, boksit, aluminijum

Naučnici od rudarskog otpada dobili gvožđe i građevinski materijal

24. novembar 2021. - Istraživači tvrde da se uz pomoć jednostavnog hemijskog procesa iz crvenog mulja, nusproizvoda prerade boksita, može izdvojiti gvožđe

prozor rama otpad sortiranje juricic

Prozor-Rama jedina opština u BiH koja sortira sav prikupljeni otpad

24. novembar 2021. - Opština je izgradila Ekopark koji se sastoji od sortirnice i kompostane, pa se od 100 odsto obrađenog otpada ponovo iskoristi 60 odsto