Otpad

Spalionica otpada planirana nedaleko od Brčkog neće biti izgrađena

Spalionica otpada nece biti izgradjena nedaleko od Brckog mrtvica lopare

Foto: Centar za životnu sredinu

Objavljeno

24.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Spalionica medicinskog otpada u opštini Lopare, nedaleko od Brčkog u Bosni i Hercegovini, neće biti izgrađena jer ne može da ispuni osnovne uslove zaštite zdravlja ljudi i životne sredine.

Spalionica otpada u opštini Lopare je jedna od četiri koje su bile planirane u BiH, pored postrojenja u Bosanskom Petrovcu, Zvorniku i Vlasenici. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske nije dalo odobrenje za postrojenje u opštini Lopare, a isto se desilo i sa pogonima u Bosanskom Petrovcu i Zvorniku.

Spalionice u opštinama Lopare i Bosanski Petrovac trebalo je da izgrade firme skoro istog imena – Zanni doo Lukavac i Zanni BH doo Lukavac.

Utvrđen je niz nedostataka koje čine neosnovanim nastavak procedure za ovaj projekat

Kada je reč o opštini Lopare, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske odbilo je kao neosnovan zahtev firme Zanni d.o.o. Lukavac za pribavljanja studije uticaja na životnu sredinu za spalionicu medicinskog otpada u naselju Mrtvica nakon utvrđenog niza nedostataka koje čine neosnovanim nastavak procedure za ovaj projekat, saopštio je banjalučki Centar za životnu sredinu.

Ministarstvo je utvrdilo da se realizacijom projekta na navedenoj lokaciji ne mogu ispuniti uslovi zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, te da predmetna lokacija nije prihvatljiva, jer se nalazi na poljoprivrednom zemljištu i u neposrednoj blizini stambenih objekata.

Postrojenje je bilo planirano usred obradivih površina i voćnjaka i nedaleko od kuća

Uvažene su, kako je naveo Centar, i primedbe drugih ministarstava, institucija i organizacija na odabranu lokaciju za tretiranje otpada, jer je predviđeno postrojenje usred obradivih površina i voćnjaka, čime bi zagađujuće materije ušle u lanac ishrane, a predmetna lokacija bi vremenom postajala sve zagađenija.

Lokalna zajednica je, takođe, bila protiv spalionice medicinskog otpada što je jasno saopštila na protestu održanom 17. oktobra prošle godine u Mrtvici.

Meštani poručili: morate biti jedinstveni da biste odbranili životnu sredinu

Centar je naveo da meštani Mrtvice kažu da je Ministarstvo donelo jedinu ispravnu odluku.

Oni su poručilo svima koji vode bitke za očuvanje svoje životne sredine da ne prepuštaju ništa slučaju, da stanu čvrsto u odbranu svoje zemlje, da budu složni i odlučni, i rezultati neće izostati.

Marina Kuburić, iz Centra za životnu sredinu, koji je Ministarstvu poslao komentare na nacrt studije uticaja za spalionicu, je rekla da je veoma važno da se lokalno stanovništvo aktiviralo i jasno stavilo do znanja da ne žele spalionicu otpada u svom dvorištu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

24. novembar 2021. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

24. novembar 2021. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

24. novembar 2021. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

24. novembar 2021. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda