Otpad

Spalionica otpada planirana nedaleko od Brčkog neće biti izgrađena

Spalionica otpada nece biti izgradjena nedaleko od Brckog mrtvica lopare

Foto: Centar za životnu sredinu

Objavljeno

24.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Spalionica medicinskog otpada u opštini Lopare, nedaleko od Brčkog u Bosni i Hercegovini, neće biti izgrađena jer ne može da ispuni osnovne uslove zaštite zdravlja ljudi i životne sredine.

Spalionica otpada u opštini Lopare je jedna od četiri koje su bile planirane u BiH, pored postrojenja u Bosanskom Petrovcu, Zvorniku i Vlasenici. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske nije dalo odobrenje za postrojenje u opštini Lopare, a isto se desilo i sa pogonima u Bosanskom Petrovcu i Zvorniku.

Spalionice u opštinama Lopare i Bosanski Petrovac trebalo je da izgrade firme skoro istog imena – Zanni doo Lukavac i Zanni BH doo Lukavac.

Utvrđen je niz nedostataka koje čine neosnovanim nastavak procedure za ovaj projekat

Kada je reč o opštini Lopare, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske odbilo je kao neosnovan zahtev firme Zanni d.o.o. Lukavac za pribavljanja studije uticaja na životnu sredinu za spalionicu medicinskog otpada u naselju Mrtvica nakon utvrđenog niza nedostataka koje čine neosnovanim nastavak procedure za ovaj projekat, saopštio je banjalučki Centar za životnu sredinu.

Ministarstvo je utvrdilo da se realizacijom projekta na navedenoj lokaciji ne mogu ispuniti uslovi zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, te da predmetna lokacija nije prihvatljiva, jer se nalazi na poljoprivrednom zemljištu i u neposrednoj blizini stambenih objekata.

Postrojenje je bilo planirano usred obradivih površina i voćnjaka i nedaleko od kuća

Uvažene su, kako je naveo Centar, i primedbe drugih ministarstava, institucija i organizacija na odabranu lokaciju za tretiranje otpada, jer je predviđeno postrojenje usred obradivih površina i voćnjaka, čime bi zagađujuće materije ušle u lanac ishrane, a predmetna lokacija bi vremenom postajala sve zagađenija.

Lokalna zajednica je, takođe, bila protiv spalionice medicinskog otpada što je jasno saopštila na protestu održanom 17. oktobra prošle godine u Mrtvici.

Meštani poručili: morate biti jedinstveni da biste odbranili životnu sredinu

Centar je naveo da meštani Mrtvice kažu da je Ministarstvo donelo jedinu ispravnu odluku.

Oni su poručilo svima koji vode bitke za očuvanje svoje životne sredine da ne prepuštaju ništa slučaju, da stanu čvrsto u odbranu svoje zemlje, da budu složni i odlučni, i rezultati neće izostati.

Marina Kuburić, iz Centra za životnu sredinu, koji je Ministarstvu poslao komentare na nacrt studije uticaja za spalionicu, je rekla da je veoma važno da se lokalno stanovništvo aktiviralo i jasno stavilo do znanja da ne žele spalionicu otpada u svom dvorištu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Spalionica otpada nece biti izgradjena nedaleko od Brckog mrtvica lopare

Spalionica otpada planirana nedaleko od Brčkog neće biti izgrađena

24 новембра 2021 - Postrojenje je planirano u naselju Mrtvica u u opštini Lopare, ali investitori nisu dobili neophodne dozvole

nacrt zakona o upravljanju otpadom komentari gradjevisnki otpad nvo

Kritika na račun rešenja novog nacrta zakona o upravljanju otpadom za građevinski otpad i mobilna postrojenja

09 новембра 2021 - Nacrt, o kojem je završena je javna rasprava, otvara i mogućnost da se u mobilnim postrojenjima obavlja tretman svih vrsta otpada, što je loše

Istrazivanje 85 odsto gradjana podrzava uvodjenje depozitnog sistema

Istraživanje: 85 odsto građana podržava uvođenje depozitnog sistema

05 новембра 2021 - Rezultati su deo istraživanja o reciklaži ambalaže za jednokratnu upotrebu koje je sproveo Centar potrošača Srbije (CEPS)

Crna Gora reciklira oko jedan odsto komunalnog otpada

Crna Gora reciklira samo oko jedan odsto komunalnog otpada

04 новембра 2021 - Zacrtani cilj za recikliranje komunalnog otpada je veći od 20 odsto, dok je cilj Evropske unije 55 odsto do 2025.