OIE

Solvis u Hrvatskoj pravi 120.000 solarnih panela za Google

Solvis Hrvatskoj 120.000 solarnih panela Google

Slika: Solvis

Objavljeno

11.01.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

11.01.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Solvis proizvodi 120.000 specijalnih solarnih panela za data centre u Kaliforniji u vlasništvu kompanije Google. Proizvođač solarnih modula sa severa Hrvatske očekuje da će saradnja da se nastavi kad ispuni porudžbinu.

Eksperti iz američkog tehnološkog giganta Google i švajcarski partneri već više od dve godine pomažu kompaniji Solvis da razvije specijalne solarne panele. Google je od hrvatske firme naručio 120.000 solarnih panela, kojima će opremiti svoja dva data centra u Kaliforniji, prenosi Večernji list. Solvis ima fabriku solarnih modula u Varaždinu.

Taj proizvođač, koji izvozi 80 odsto učinka, naveo je da je potražnja dvostruko nadmašila njegov godišnji kapacitet i da on iznosi 300 megavata. Osnovan je 2008. godine, kada su takve firme u Evropi bile malobrojne.

Direktor preduzeća Solvis Stjepan Talan napomenuo je da Google namerava da sve svoje objekte opremi solarnim panelima za proizvodnju struje i izrazio optimizam da će se saradnja nastaviti.

Neprekidna ulaganja u solarnu tehnologiju

Firma zapošljava 340 ljudi, a u portfelju ima deset modela, uz dodatne proizvode. Solvisova prva solarna ploča od dva kvadratna metra imala je snagu 200 vati, dok je kapacitet njenog sadašnjeg ekvivalenta 500 vati i deset puta je jeftiniji, istakao je Talan i dodao da je u ovom sektoru od suštinskog značaja da se stalno investira u unapređivanje tehnologije.

Talan: Evropski zeleni dogovor će podstaći domaću proizvodnju solarnih panela

Vlasnici kuća obično postavljaju sisteme od četiri do šest kilovata na krov i to ih košta između 40.000 i 70.000 kuna, ili 5.300 do 9.200 evra, otkrio je i izjavio da se ulaganje isplati kroz šest do osam godina.

Po Talanovom mišljenju, Evropski zeleni dogovor će stimulisati domaću proizvodnju solarnih panela. On tvrdi da je kvalitet u Evropi bolji nego u Kini, a da je cena samo malo viša.

Solvis učestvuje u tenderu vrednom 28 milijardi dolara u Indiji

Solvis je prošle godine pokrenuo najveći projekat solarne elektrane u celoj Hrvatskoj. Firma je takođe proizvela panele za fotonaponsko postrojenje od 6,5 megavata na Cresu. Ono je već u izgradnji, a imaće najveći instalirani kapacitet u zemlji.

Ova kompanija sa severa Hrvatske učestvuje u tenderu u Indiji procenjenom na 28 milijardi dolara, za do 47 miliona kućnih sistema za električnu energiju. Državni Energy Efficiency Services Ltd. (EESL) će od odabranog ponuđača naručiti solarne panele, baterije, led sijalice i ostalu opremu.

Komentara: (1)
ZLATKO / 15.07.2021.

Postovani Imam upit za Vas
Dali pri proizvodnje solarnih ploca ugradujete u staklo i PVD- titanijum u debljini od oko 5 mikrona tehnologiju koja privlaci suncanu energiju iako nema sunca te postize jos efikasnije rezultate i u hladnijim danima lp Zlatko Karlovac 0995950830

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

11. januar 2021. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

11. januar 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

11. januar 2021. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

11. januar 2021. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.