OIE

Solsign olakšao procenu pogodnosti parcela za izgradnju solarnih elektrana

Solsignova platforma za procenu parcela transformise potragu za zamljistem pogodnim za razvoj solara

Foto: Solsign

Objavljeno

17.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Solsign, irski startap iz oblasti energetike i nekretnina, lansirao je inovativnu platformu veštačke inteligencije koja u trenutku može da oceni pogodnost bilo koje parcele za postavljanje solarne elektrane. Ta tehnologija ima za cilj da ubrza prelazak na obnovljivu energiju identifikovanjem pogodnih lokacija za solarne projekte po raznolikim područjima.

Revolucionarnoj platformi ovog startapa potrebne su samo geografske koordinate da ocrta neku zemljišnu parcelu. Njeni algoritmi potom analiziraju geografski položaj, mogućnost povezivanja na strujnu mrežu te postupak izdavanja dozvola sve do najnižeg nivoa odlučivanja. Iz svih tih faktora se određuje izvodljivost crpenja solarne energije. Ovo omogućava objektivno, podacima potkrepljeno ocenjivanje potencijala parcele da postane solarna farma.

„Potencijal kompanije Solsign za postizanje iskoraka je u njenoj sposobnosti da oslobodi pozamašan rezervoar neiskorišćenih prilika širom područja raznolikih karakteristika, što čini projekte za proizvodnju obnovljive energije dostupnima investitorima u energetiku na međunarodnom nivou. Stremimo da olakšamo prevladavanje uskih grla u pretrazi, proceni i kupovini zemljišta koja ometaju razvoj solarnih postrojenja na tržištima u razvoju“, izjavio je osnivač Matan Las.

Platforma takođe sadrži prostor za oglašavanje ocenjenih parcela za kompanije koje se bave obnovljivim izvorima energije i traže svoj sledeći solarni projekat. Vlasnici zemljišta i agenti za nekretnine mogu pretraživati podatke o parcelama, a vlastite puštati ih na tržište, i dobijati besplatnu početnu ocenu izvodljivosti. Zatim, frimijum opcija, napredna a besplatna, omogućuje agentima za nekretnine da direktno listiraju parcele visokog potencijala koje će privući pažnju proizvođača solarne energije.

Solsign

Prvi portal proverenih lokacija za solar u Evropi

„Unosimo transparentnost i efikasnost u transakcije sa zemljišnim parcelama za solar koje su zavisile od skupih posrednika i nepotpunih informacija. Naš pristup, temeljen prvenstveno na podacima, otkriva skrivene dragulje kroz nepristrasno promišljanje izvodljivosti. Da bi se održao zamah u instaliranju solarnih postrojenja u ovom regionu, potrebno je učestvovanje celokupnih sektora nekretnina i energetike – mi izjednačavamo mogućnosti i za investitore u solarnu energiju i za agente za nekretnine“, objasnio je Las.

Solsign je potpisao sporazume o korišćenju platforme i prostora za oglašavanje nekretnina s velikim domaćim i internacionalnim kompanijama iz domena zelene energetike u Srbiji. Ove kompanije već su dobile pristup bazi proverenih parcela i njihovih ocena izvodljivosti.

Potencijal ovog proizvoda je ogroman, u najmanju ruku, izjavila je Dragana Filipović, Solsignova direktorka za Srbiju. „S jedne strane, investitori u solarne projekte mogu lako pronaći parcele za koje postoje proverene informacije i to bez angažovanja skupih skauta i posrednika. Osim toga, mi smo jedina kompanija koja je sposobna i voljna da vlasnicima zemljišta i agentima za nekretnine dâ objektivan prikaz izvodljivosti postavljanja solarnih elektrana na njihovom zemljištu“, napomenula je.

Solsign planira da na globalnom nivou proširi mogućnosti svoje platforme i bazu podataka o zemljištu

Srbija jeste poslužila kao vredan probni poligon, ali Solsign je spreman i za svetsku ekspanziju. Solsign planira da na globalnom nivou proširi mogućnosti svoje platforme i bazu podataka o zemljištu. Takođe će angažovati stručnjake za mašinsko učenje i geografski informacioni sistem (GIS) da dalje usavrši svoje svoje algoritme za izvodljivost izgradnje solara. Krajnji cilj ovog startapa je da ubrza rast solarne energije širom sveta otkrivanjem lokacija na kojima se struje sada može proizvoditi bez emisija i s rekordno niskim troškovima.

Solsignov pilot-projekat u Srbiji biće pokrenut na događaju Energy Week Western Balkans 2023

„Otkrivanjem mogućnosti proizvodnje solarne energije možemo da pomognemo državama na svim meridijanima da brže pređu na obnovljivu energiju. Kockice za solarnu revoluciju su sklopljene ukoliko možemo da oslobodimo prave lokacije“, rekao je Eran Goren, operativni direktor startapa Solsign.

Pokretanje Solsignovog pilot-projekta u Srbiji biće ozvaničeno na konferenciji Energy Week Western Balkans 2023, jednoj od najvećih u sektoru obnovljivih izvora na Zapadnom Balkanu. Ona će se održati u Porto Montenegru od 18. do 19. oktobra.

„Energy Week Western Balkans je savršeno mesto da predstavimo svoj uspeh u Srbiji i povežemo se s potencijalnim kupcima i investitorima u obnovljivu energiju. Radujemo se što ćemo prikazati mogućnosti kompanije Solsign i ispitati mogućnosti da svoju platformu omasovimo širom regiona,“ izjavio je Goren.

Solsign je dobio grant od Europske svemirske agencije, a u Irskoj učestvuje i u njenom programu poslovnog inkubatora. Ima kancelarije u Dablinu i Londonu kao i istraživačko-razvojni centar u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

17. oktobar 2023. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

17. oktobar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

17. oktobar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

17. oktobar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače