OIE

Solarplaza organizuje samite u Atini i Zagrebu o iskorišćenju tržišnog potencijala solara

Greece Balkans Solarplaza summits

Foto: Solarplaza

Objavljeno

02.11.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Predstavnici vodećih kompanija i profesionalci iz sektora solarne energije okupiće se na dva samita ove jeseni, u Atini i Zagrebu, kako bi razgovarali o mogućnostima za podsticanje razvoja tržišta solara na Balkanu i u Grčkoj. Oba međunarodna skupa, koje organizuje Solarplaza International, biće dobra prilika za učesnike da uspostave nove poslovne kontakte i veze, kao i da pronađu ili ponude svoja rešenja za izazove na tržištu solara.

Solarplaza International je firma iz Holandije u kojoj rade mladi profesionalci iz oblasti solara, a čija je misija da doprinese razvoju sektora obnovljivih izvora energije širom sveta. Od 2004. godine, Solarplaza je organizovala 195 skupova u 64 grada u 44 zemlje na šest kontinenata.

Podsticanje razvoja tržišta solara u Grčkoj

Četvrti po redu Solarplaza Summit Greece, koji se održava u Atini 15. novembra, okupiće eksperte, predstavnike lokalnih kompanija i međunardone investitore kako bi analizirali izazove i prilike na rastućem tržištu solara u Grčkoj.

Kapacitet solara u Grčkoj će ove godine preći 5 GW

Grčka je u 2021. godini imala 838 MW novih solarnih projekata, a ukupan instalisani kapacitet za proizvodnju energije iz sunca bi ove godine trebalo da poraste na preko 5 GW. Grčko tržište će takođe dobiti vetar u leđa zahvaljujući programu Evropske komisije koji predviđa dve milijarde evra za finansiranje obnovljivih izvora energije.

Međutim, da bi se ovaj ogorman potencijal i ostvario, grčka industrija solara mora da reši probleme poput preopterećenja mreže, komplikovanih procedura i propisa u oblasti izdavanja dozvola, ali i globalnih trendova kao što su rast cena električne energije i problemi u lancu snabdevanja, navode organizatori i dodaju da bi ugovori o otkupu električne energije (eng. power purchase agreements – PPAs) trebalo da budu deo rešenja.

Samit će se baviti tenderskim procedurama i najavljenim propisima u oblasti skladištenja energije

Ostale teme na programu samita, u čijoj izradi je pomoglo grčko udruženje kompanija u sektoru solara HELAPCO, obuhvataju detaljnu analizu grčkog sistema i propisa u oblasti tendera, glavne izazove u razvoju projekata, promene državnih politika koje utiču na sektor, kao i najavljeni zakonodavni okvir za skladištenje energije.

Iskorišćenje punog potencijala solara na Balkanu

Balkanski samit, pod nazivom Solarplaza Summit Balkans, koji će se održati 8. decembra u glavnom gradu Hrvatske, u fokus će staviti ogroman potencijal obnovljivih izvora energije u regionu. Naime, na Balkanu se u bliskoj budućnosti predviđa vrtoglav rast solara jer se otvaraju mogućnosti za iskorišćenje velikih potencijala ovog izvora energije. U regionu već ima skoro 2 GW instalisanih kapaciteta solara i preko 26 GW realnog potencijala za izlazak na tržište, navode organizatori.

Balkan ima 26 GW realnog potencijala za solarnu energiju

Ovo je savršen trenutak da se započne razgovor o tome kako omogućiti i ubrzati rast solara na Balkanu s obzirom da zemlje regiona sve više podstiču ovaj izvor energije kroz aukcije za proizvodnju iz obnovljivih izvora i programe subvencija.

Međutim, u regionu postoje i izazovi, a da bi se ohrabrili investitori biće neophodno da se obezbedi isplativost solarnih elektrana, reše problemi u vezi sa izdavanjem dozvola i priključivanjem na mrežu, ali i da se održivost projekata sagleda i iz ugla investitora i iz ugla otkupljivača energije.

Samit u Zagrebu okupiće investitore, elektroprivrede, predstavnike institucija, vlasnike elektrana i proizvođače opreme kako bi razgovarali o prilikama da se ovaj tržišni potencijal iskorisiti.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

2. novembar 2022. - Udeo učinka vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine dostigao 20 procenata u Evropskoj uniji...

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

2. novembar 2022. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

2. novembar 2022. - Zelena energetska zadruga osnovala je prošle nedelje Evropsku zadrugu ZEZ Sunce, sa ciljem da se...

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

2. novembar 2022. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka