OIE

Solarni podkast: Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate

solarni podkast balkan green energy news

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

14.02.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

14.02.2023.

Država

Podeli

Srbija je sredinom maja prošle godine dobila prvog prozjumera – domaćinstvo koje preko instaliranih solarnih panela na krovu kuće proizvodi struju za sopstvenu potrošnju. Od tada se broj prozjumera drastično uvećao i danas ih, zajedno sa firmama koje takođe proizvode električnu energiju za sopstvenu potrošnju, ima više od 850. Ali, i dalje je puno pitanja, pa mnoge zanima da li se sve to isplati, koliko se uštedi, koliko kilovata elektrana treba da ima da bi bila najisplativija, koji su sve papiri potrebni ili kako obezbediti novac.

Solarni podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate ponudiće građanima Srbije odgovore na pitanja koja se najčešće provlače i izazivaju nedoumice među potencijalnim prozjumerima. Odgovore će davati i sami prozjumeri – među njima i prvi prozjumer u Srbiji Miloš Lončar – instalateri i prodavci opreme, finansijski savetnici, kao i predstavnici državnih firmi, koje su zadužene da odobre celu proceduru.

Solarni podkast imaće četiri epizode, a organizuje ga portal Balkan Green Energy News uz podršku projekta Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Cilj podkasta je da se građanima pruže proverene informacije u vezi sa instaliranjem solarnih panela

Urednica portala Balkan Green Energy News Branislava Jovičić objašnjava da je cilj podkasta da svim građanima pruži proverene i tačne informacije u vezi sa instaliranjem solarnih panela na krovovima, subvencijama, mogućim izazovima u ovom procesu.

solarni podkast prozjumeri milos loncar
Miloš Lončar kaže da mu se ostvario desetogodišnji san da sam proizvodi energiju koju troši

„Danas svako domaćinstvo može da počne da proizvodi električnu energiju, ali često se građani susreću sa nedoumicama i potrebna im je pomoć. Zahvaljujući saradnji sa GIZ projektom, portal Balkan Green Energy News pokreće seriju podkasta i u saradnji sa vodećim stručnjacima za solar u Srbiji pokušaće da da odgovore na najčešća pitanja građana o solarnim panelima, elektranama i konceptu prozjumera,“ objasnila je urednica našeg portala.

Pitanja se mogu poslati imejlom na solarnipodkast@balkangreenenergynews.com, ali i postaviti kao komentar na ovaj tekst ili Fejsbuk najavu događaja. Podkasti se uživo mogu pratiti na Fejsbuku i Yutjub kanalu portala Balkan Green Energy News.

Podkast će voditi Danko Kalkan, menadžer za brigu o životnoj sredini, društvu i korporativnom upravljanju u kompaniji Ernst & Young

Sa našim stručnjacima za projektovanje, izgradnju, finansiranje, kao, i prodaju solarnih panela i pratećih usluga, zatim sa predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike i Elektrodistribucije Srbije, kao i ljudima koji su postavili solarne panele na krovovima svojih kuća, razgovaraće Danko Kalkan, menadžer za ESG (eng. environmental, social and governance) savetodavne usluge u kompaniji Ernst & Young.

solarni podkast prozjumeri srbija danko kalkan
Danko Kalkan kaže da će podkast istaći značaj decentralizacije proizvodnje čiste energije, od čega će društvo imati značajne koristi

Iako je, kako kaže Danko, interesovanje i znanje o mogućnostima upotrebe solarne energije značajno napredovalo, podkast će dodatno uperiti svetlo na detalje koji će pomoći građanima Srbije da sprovedu ideje o izgradnji solarnih elektrana, bez nepotrebnih izazova.

Prva epizoda biće emitovana 28. februara

„Takođe, ova serija podkasta će istaći značaj decentralizacije proizvodnje čiste energije, od čega će društvo u celini imati značajne ekonomske, ekološke i zdravstvene koristi“, uz poziv da nam se priključite poručio je Danko.

Prva epizoda podkasta biće emitovana u utorak 28. februara od od 18,30 do 20 sati, a učesnici su:

  • Miloš Lončar, prvi registrovani prozjumer u Srbiji
  • Miodrag Vuković, direktor firme Conseko
  • Aleksandar Popović, menadžer projekta „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“, GIZ
  • Danko Kalkan, EY.
Komentara: (4)
zoran / 14.02.2023.

pitanje-da li je tacna informacija da po trenutnom zakonu o OiE ,EDS nije u zakonskoj obavezi da za svaku novoizgradjenu solarnu elektranu u vlasnistvu privrednog subjekta izda odobrenje za prikljucak na mrezu tj da izda zvanje kupca potrosaca . hvala zoran ljig

Dusan / 20.02.2023.

Izuzetno sam zainteresovan za postavljanje fotonaponskog sistema tj.solarne elektrane male snage u gradu Poarevcu,na mojoj ozakonjenoj kuci i izgradjena po i gradjevinskoj dozvoli,nazalost do danas nisam siguran da cu uspeti i u 2023 god.,naravno zbog gresaka na nivou lokalne samouprave.
Evo konkretno bez pomoci zamenio sam stolariju,bez pomoci izolovao sam kucu sa 10 cm.visoko kvalitetnog stiropora izolovao sam tavan, i trazim da se konacno i opstina Pozarevac ukljuci da se na zadovoljstvo gradjana uradi nesto kad su u pitanju solarne elektrane,za privatna domacinstva.Meni je data ponuda od kuce Wiren iz Kladova za elektranu od 6KW. na iznos od nesto veci od 8000E s obzirom da udeo od 1360E PDV je prevelik, kad se na ovaj iznos dodaju troskovi elektrodistribucije na postavljane dvosmernog brojila i povezivanje, doda 600E,a vec sam platio prikljucenje i elektronsko novo brojilo.Doda li se pristup Ministarstva finansija na obracu ukljucenjem PDV i kad predaje i kad povlacis elektricnu energiju prava istina o dobroj investiciji pada u vodu.
Ako svima treba da bude inters za zelenom energijom,nimalo nije dobro da se mnogi ugradjuju u tu nadasve dobru investiciju jer se prvenstveno smanjuje uvoz struje i smanjuje se emisija CO2 iz termoelektrana.

Nenad / 28.02.2023.

Poštovani molim Vas da mi odgovorite da li trenutno postoji mogućnost da se prebacim iz statusa proizvođača za sopstvenu potrošnju u status proizvođača. Želeo bih da neiskorišćenu struju prodam na trežištu a ne EPS-u

Zoran / 08.03.2023.

Kakve uslove možemo dobiti za postavljanje solarnig panela na krov firme čija je južna strana krova 400m2

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

14. februar 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

14. februar 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

14. februar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

14. februar 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.