Životna sredina

Sokolac je prva opština potpisnica deklaracije Opštine bez brana u BiH

sokolac-opstine-bez-brana-bjelica

Slika: Milovan Bjelica sa deklaracijom i predstavnici nevladinih organizacija (Koalicija za zaštitu rijeka BiH)

Objavljeno

04.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Sokolac je postao prva opština u Bosni i Hercegovini koja se obavezala da neće izdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporuku za izgradnju brane ili hidroelektrane bez konsultacija sa građanima. Obaveza proističe iz deklaracije “Opštine bez brana”, koju je potpisao Milovan Bjelica, načelnik Opštine.

Deklaracija je deo inicijative, koju je pokrenula Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Bjelica je izjavio da je razvoj turizma za opštinu Sokolac mnogo važniji od gradnje malih hidroelektrana (MHE).

Razvoj turizma za opštinu Sokolac mnogo važniji od gradnje MHE

“Naša opština je nedavno donijela Strategiju razvoja u kojoj  je definisano da na području mjesnih zajednica Kaljina i Knežina nije moguće graditi male hidroelektrane, jer ova područja obiluju prekrasnim rijekama”, izjavio je Bjelica, saoštila je Koalicija.

U situaciji kada neko želi prodati zemlju, kako je istakao, građani Sokoca imaće prednost u donošenju odluke ko će kupiti i upravljati njihovom zemljom, što je važno zbog prevencije zloupotrebe zemlje za projekte koji mogu ugroziti životnu sredinu.

Protivljenje izgradnji MHE na rekama ove opštine počelo je 2019. godine kada je Koalicija 17 lokalnih udruženja iz ove opštine organizovala protest i peticiju protiv najave izgradnje MHE na rekama Kaljina i Bioštica.

Podršku inicijativi “Opštine bez brana” najavio je i Milorad Jagodić, načelnik Opštine Rogatica

Potpisivanje deklaracije je rezultat dugoročnog napora naših građanskih organizacija, istakla je Mira Čajić, predstavnica Koalicije.

Podršku inicijativi “Opštine bez brana”, najavio je i Milorad Jagodić, načelnik Opštine Rogatica te istakao da će ova tema biti na glasanju na sljedećoj sjednici Skupštine opštine Rogatica.

Podrška EU i Češke

Deklaracija “Opštine bez brana” deo je aktivnosti koje zajedno sprovode organizacije Arnika (Češka), Koalicija za zaštitu rijeka BiH i Centar za životnu sredinu uz finansiranje Evropske unije i Programa za promociju tranzicije Češke Republike.

Zasnovana je na “Deklaraciji o zaštiti reka Zapadnog Balkana” koja je donesena prošle godine na međunarodnoj konferenciji održanoj u Sarajevu.

Zuzana Vachunova iz organizacije Arnika pozvala je i ostale opštine da potpišu deklaraciju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

distributivne mreze eurelectric studija

Investicije u distributivne mreže moraju se povećati 50-70% da bi energetska tranzicija uspela

22 January 2021 - Oko 70 odsto novih kapaciteta na obnovljivu energiju do 2030. biće povezano na distributivnu mrežu u evropskim zemljama.

entso e sinhrona zona raspad januar 2021

Kako se evropska sinhrona zona raspala na dva dela?

21 January 2021 - Zbog prekida rada nekoliko elemenata prenosne mreže, sinhrona zona Kontinentalna Evropa raspala se na dva...

termoelektrana-ugalj-subvencije

Energetska zajednica pozvala ugovorne strane da preispitaju subvencionisanje uglja

20 January 2021 - Sekretarijat Energetske pozvao je vlasti šest zemalja da preispitaju subvencionisanje uglja u smislu usklađenosti sa pravilima EU.

Drzavna revizorska institucija Grcic nezakonito direktor EPS

Državna revizorska institucija: Grčić nezakonito direktor EPS-a

19 January 2021 - On je vršilac dužnosti direktora od 2016, a Zakon o javnim preduzećima kaže da direktor može da bude vd najviše godinu dana.