Životna sredina

Sokolac je prva opština potpisnica deklaracije Opštine bez brana u BiH

sokolac-opstine-bez-brana-bjelica

Slika: Milovan Bjelica sa deklaracijom i predstavnici nevladinih organizacija (Koalicija za zaštitu rijeka BiH)

Objavljeno

04.09.2020.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.09.2020.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Sokolac je postao prva opština u Bosni i Hercegovini koja se obavezala da neće izdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporuku za izgradnju brane ili hidroelektrane bez konsultacija sa građanima. Obaveza proističe iz deklaracije „Opštine bez brana“, koju je potpisao Milovan Bjelica, načelnik Opštine.

Deklaracija je deo inicijative, koju je pokrenula Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Bjelica je izjavio da je razvoj turizma za opštinu Sokolac mnogo važniji od gradnje malih hidroelektrana (MHE).

Razvoj turizma za opštinu Sokolac mnogo važniji od gradnje MHE

„Naša opština je nedavno donijela Strategiju razvoja u kojoj  je definisano da na području mjesnih zajednica Kaljina i Knežina nije moguće graditi male hidroelektrane, jer ova područja obiluju prekrasnim rijekama“, izjavio je Bjelica, saoštila je Koalicija.

U situaciji kada neko želi prodati zemlju, kako je istakao, građani Sokoca imaće prednost u donošenju odluke ko će kupiti i upravljati njihovom zemljom, što je važno zbog prevencije zloupotrebe zemlje za projekte koji mogu ugroziti životnu sredinu.

Protivljenje izgradnji MHE na rekama ove opštine počelo je 2019. godine kada je Koalicija 17 lokalnih udruženja iz ove opštine organizovala protest i peticiju protiv najave izgradnje MHE na rekama Kaljina i Bioštica.

Podršku inicijativi „Opštine bez brana“ najavio je i Milorad Jagodić, načelnik Opštine Rogatica

Potpisivanje deklaracije je rezultat dugoročnog napora naših građanskih organizacija, istakla je Mira Čajić, predstavnica Koalicije.

Podršku inicijativi „Opštine bez brana“, najavio je i Milorad Jagodić, načelnik Opštine Rogatica te istakao da će ova tema biti na glasanju na sljedećoj sjednici Skupštine opštine Rogatica.

Podrška EU i Češke

Deklaracija „Opštine bez brana“ deo je aktivnosti koje zajedno sprovode organizacije Arnika (Češka), Koalicija za zaštitu rijeka BiH i Centar za životnu sredinu uz finansiranje Evropske unije i Programa za promociju tranzicije Češke Republike.

Zasnovana je na „Deklaraciji o zaštiti reka Zapadnog Balkana“ koja je donesena prošle godine na međunarodnoj konferenciji održanoj u Sarajevu.

Zuzana Vachunova iz organizacije Arnika pozvala je i ostale opštine da potpišu deklaraciju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

4. septembar 2020. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

4. septembar 2020. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

4. septembar 2020. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

4. septembar 2020. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra