Električna energija

Smene u energetskim sistemima od po 14 dana za stabilno snabdevanje

Smene-u-energetskim-sistemima-14-dana-korona-virus

Slika: Termoelektrana Kakanj

Objavljeno

27.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBIH) odlučila je da zbog vanredne situacije izazvane korona virusom zaposlene podeli u dve grupe – jednu, koja će raditi i spavati u elektranama 14 dana, i drugu, koja je za to vreme u izolaciji kod kuće, i zameniće prvu posle dve nedelje.

Sličan režim u regionu primenio je i slovenački operator prenosnog sistema ELES, koji je izolovao zaposlene u nacionalnom kontrolnom centru, dok se Novosadska toplana odlučila da podeli zaposlene u dve grupe, koje će svakog drugog dana naizmenično dolaziti na posao i raditi od kuće. Ostale energetske kompanije nisu zvanično saopštavale kakav režim rada koriste zbog korona virusa, mada je bilo najava da će svi koji mogu raditi od kuće.

U EPBIH 167 radnika radi 14 dana u dve smene bez napuštanja proizvodnih objekata

U EPBiH kažu da s ciljem obezbeđenja stabilnosti energetskog sistema, kontinuiteta u proizvodnji električne i toplotne energije i urednog snabdevanja kupaca, 167 radnika radi 14 dana u dve smene bez napuštanja proizvodnih objekata.

Proces rada u proizvodnim jedinicama EPBiH odvija se po principu tzv. zatvorenog ciklusa koji podrazumeva potpunu izolaciju zaposlenih u prostorima termoelektrana i hidroelektrana na period 14 dana.

U kućnoj izolaciji u trajanju 14 dana su radnici koji će nakon detaljne zdravstvene opservacije zameniti svoje kolege

U TE Tuzla u izolaciji je 117 radnima, TE Kakanj 20 i hidoelektranama na Neretvi 16 koji upravljaju blokovima i agregatima, radeći u dve smene po režimu 12/12 sati, saopštio je EPBiH.

U isto vreme u kućnoj izolaciji u trajanju 14 dana su radnici koji će nakon detaljne zdravstvene opservacije zameniti svoje kolege koji su trenutno u elektranama.

Na sličan način je organizovan rad malih hidroelektrana (MHE), prijem i transporta uglja, otprema pepela, upravljanje sistemom. U rudnicima EPBiH broj angažovanih radnika sveden je na minimum potrebnih za nesmetano odvijanje procesa proizvodnje.

Pravilo iz vojske za Novosadsku toplanu

U Novosadskoj toplani režim rada u dve odvojene grupe primenjuje se od 15. marta. U smenskom radu, kao i pre, su i dalje radnici iz proizvodnje i distribucije, njih oko 160, ali bez kontakta prilikom promene smene, dok su sve ostale službe, koje broje oko 135 radnika, menadžment, inženjeri, tehničari, podeljeni u dve grupe. Jedna dolazi parnim, a druga neparnim danima, dok se svakog dana održavaju sastanci preko konferencijskih poziva i skajpa.

Dušan Macura, rukovodilac sektora za proizvodnju i distribuciju toplotne energije u Novosadskoj toplani, kaže za Balkan Green Energy News da se ovog pravila podele u dve grupe seća iz vojske.

Softver za menadžment na daljinu – TeamViewer pokazao se kao odlično rešenje u ovoj krizi

To je, kako kaže, najprostije i naprimitivnije pravilo za ovu situaciju, jer ako bi u firmu ušao virus onda ne bi bilo nikog ko bi vodio toplanu.

„Ali, ako bi se veliki broj radnika iz proizvodnje i distribucije, koji i dalje rade u smenama, zarazio, onda bismo one ostale podelili u dve grupe. Tada bismo uveli smene od sedam dana, pa bi jedna grupa bila u pogonima, a druga kod kuće, i obrnuto“, objasnio je Macura.

Novosadska toplana već godinama koristi softver za menadžment na daljinu – TeamViewer, koji omogućava zaposlenima pristup mreži u firmi na računaru kod kuće, i to kao da su na svom radnom mestu. U novonastaloj situaciji ovaj softver se pokazao kao odlično rešenje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

McKinsey - za dekarbonizaciju ekonomije potrebno više od 9 biliona dolara

McKinsey: Za dekarbonizaciju ekonomije potrebno preko devet biliona dolara godišnje

27 јануара 2022 - Kako bi se dostigli ciljevi za 2050, neophodna su ulaganja na globalnom nivou od 9,2 biliona dolara godišnje, 3,5 biliona više od trenutnih

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Agora dekarbonizacija Zapadnom Balkanu prekogranicnog poreza CO2 EU

Agora: Brža dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu bi ublažila teret prekograničnog poreza EU na CO2

25 јануара 2022 - Zemlje Zapadnog Balkana treba da ubrzaju integraciju svojih tržišta električne energije i da počnu da naplaćuju ispuštanje CO2, poručuje Agora Energiewende

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata