Električna energija

Slovenija zainteresovana za podmorski kabl, hidroelektrane u Crnoj Gori

Slika: Vlada Crne Gore

Objavljeno

12.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Prvog dana Zajedničke komisije za implementaciju Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Crne Gore i Slovenije, ova alpska zemlja je izrazila spremnost da proširi saradnju u sektoru energetike sa Crnom Gorom tako što će koristiti kapacitet podmorskog visokonaponskog kabla između Crne Gore i Italije, kao i učešćem u eksploataciji energetskog potencijala reka Morače i Komarnice, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici crnogorske vlade.

Zamenik premijera crnogorske vlade Milutin Simović susreo se sa slovenačkim ministrom za infrastrukturu Peterom Gašperšičem, sa kojim je razmotrio bilateralne odnose dveju zemalja, a ujedno je i iskoristio priliku da predstavi tekuće projekte u Crnoj Gori koji imaju potencijal da ovu balkansku zemlju transformišu u regionalno energetsko čvorište.

Projekat podvodnog viokonaponskog kabla do Italije, čija vrednost je procenjena na 800 miliona evra, deo je Trans-balkanskog električnog koridora koji treba da poveže Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru sa električnom mrežom Evropske unije.

Italijanski operater za prenos električne energije Terna položio je kabl ispod Jadranskog mora u februaru prošle godine, a čitav projekat trebalo bi da bude završen do kraja 2017.

Prema rečima menadžmenta Terne, ovaj projekat je deo strategije kompanije da izgradi mediteranski energetski čvor koji bi učvrstio veze između Slovenije, Francuske i Švajcarske. Izvršni menadžer Terne Mateo del Fante naglasio je važnost Crne Gore kao mosta preko kojeg će Italija da uđe na balkansko tržište energije. Terna će da obezbedi 80% investicija, dok će Elektroprivreda Crne Gore investirati 100 miliona evra, što je dovoljno da se izgradi podstanica u Lastvi i kopnena linija prema Pljevljima.

740 miliona evra investicija u nove hidroelektrane

Vlada Crne Gore predstavila je slovenačkoj delegaciji planove za dalji razvoj hidroenergetskog sektora u zemlji. U skladu sa onim što je Vlada ranije najavila u planu je izgradnja četiri hidrocentrale na reci Morači, čiji bi kombinovani kapacitet bio 238 MW a predviđena godišnja proizvodnja 694 GWh. Vrednost projekta procenjena je na 540 miliona evra, a sva četiri objekta trebalo bi da budu završeni u roku od šest godina.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) prošle godine je nalavila je  investiciju od 240 miliona evra za izgradnju hidrocentrale od 170 MW na reci Komarnici. Razgovore o ovom projektu, EPCG je vodio i sa kompanijom EPS. Tada je dogovoreno formiranje radne grupe i da se ove tokom 2017. godine usklade odredbe aneksa originalnog ugovora o implementaciji za Komarnicu kao i da se pripremi dokumentacija.

 

 

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

12. april 2017. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

12. april 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

12. april 2017. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

12. april 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.