Električna energija

Slovenija zainteresovana za podmorski kabl, hidroelektrane u Crnoj Gori

Slika: Vlada Crne Gore

Objavljeno

12.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.04.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Prvog dana Zajedničke komisije za implementaciju Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Crne Gore i Slovenije, ova alpska zemlja je izrazila spremnost da proširi saradnju u sektoru energetike sa Crnom Gorom tako što će koristiti kapacitet podmorskog visokonaponskog kabla između Crne Gore i Italije, kao i učešćem u eksploataciji energetskog potencijala reka Morače i Komarnice, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici crnogorske vlade.

Zamenik premijera crnogorske vlade Milutin Simović susreo se sa slovenačkim ministrom za infrastrukturu Peterom Gašperšičem, sa kojim je razmotrio bilateralne odnose dveju zemalja, a ujedno je i iskoristio priliku da predstavi tekuće projekte u Crnoj Gori koji imaju potencijal da ovu balkansku zemlju transformišu u regionalno energetsko čvorište.

Projekat podvodnog viokonaponskog kabla do Italije, čija vrednost je procenjena na 800 miliona evra, deo je Trans-balkanskog električnog koridora koji treba da poveže Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru sa električnom mrežom Evropske unije.

Italijanski operater za prenos električne energije Terna položio je kabl ispod Jadranskog mora u februaru prošle godine, a čitav projekat trebalo bi da bude završen do kraja 2017.

Prema rečima menadžmenta Terne, ovaj projekat je deo strategije kompanije da izgradi mediteranski energetski čvor koji bi učvrstio veze između Slovenije, Francuske i Švajcarske. Izvršni menadžer Terne Mateo del Fante naglasio je važnost Crne Gore kao mosta preko kojeg će Italija da uđe na balkansko tržište energije. Terna će da obezbedi 80% investicija, dok će Elektroprivreda Crne Gore investirati 100 miliona evra, što je dovoljno da se izgradi podstanica u Lastvi i kopnena linija prema Pljevljima.

740 miliona evra investicija u nove hidroelektrane

Vlada Crne Gore predstavila je slovenačkoj delegaciji planove za dalji razvoj hidroenergetskog sektora u zemlji. U skladu sa onim što je Vlada ranije najavila u planu je izgradnja četiri hidrocentrale na reci Morači, čiji bi kombinovani kapacitet bio 238 MW a predviđena godišnja proizvodnja 694 GWh. Vrednost projekta procenjena je na 540 miliona evra, a sva četiri objekta trebalo bi da budu završeni u roku od šest godina.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) prošle godine je nalavila je  investiciju od 240 miliona evra za izgradnju hidrocentrale od 170 MW na reci Komarnici. Razgovore o ovom projektu, EPCG je vodio i sa kompanijom EPS. Tada je dogovoreno formiranje radne grupe i da se ove tokom 2017. godine usklade odredbe aneksa originalnog ugovora o implementaciji za Komarnicu kao i da se pripremi dokumentacija.

 

 

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

12. april 2017. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

12. april 2017. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

12. april 2017. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

12. april 2017. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU