Električna energija

Slovenija pokrenula onlajn platformu za konsultacije o prestanku upotrebe uglja

Slovenija-onlajn-platforma-ugalj-strategija-velenje

Slika: Rudnik uglja Velenje (Ministarstvo infrastrukture Slovenije)

Objavljeno

05.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo za infrastrukturu Slovenije pokrenulo je onlajn platformu koja će biti glavni komunikacioni kanal za aktivnosti u vezi sa pripremom nacionalne strategije za prestanak korišćenja uglja i restrukturiranje regiona koji su zavisni od uglja.

U skladu sa Nacionalnim energetskim i klimatskim planom (NEKP), Slovenija mora da pripremi dugoročnu nacionalnu strategiju za restrukturiranje i tranziciju regiona uglja, u okviru koje će biti plan za pravednu tranziciju rudnika uglja Premogovnik Velenje, koji će biti zatvoren, i elektrane Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ), gde se više neće koristiti ugalj.

Strategija će definisati plan za zatvaranje rudnika uglja Velenje i prestanak upotrebe uglja u Termoelektrarni Šoštanj

Lista dokumenata koji će se pripremiti uključuje nacionalnu strategiju za prestanak korišćenja uglja i restrukturiranje regiona uglja u skladu sa principima pravedne tranzicije, kao i dva regionalna plana za Savinjsko-šalešku i regiju Zasavje, saopštilo je Ministarstvo za infrastrukturu.

Slovenija će pripremiti i planove za pravednu tranziciju dva regiona – Savinjsko-šaleški i Zasavje

Onlajn platforma za dekarbonizaciju sledi dobru praksu onlajn platforme NEKP-a i biće namenjena za potpuno i  pravovremeno informisanje lokalnih vlasti, organizacija civilnog društva, poslovne zajednice i svih ostalih zainteresovanih strana.

Inače, prema izveštaju koji je objavila Mreža za klimatsku akciju Evrope (CAN Europe), Evropa Slovenija je među sedam članica EU koje planiraju da koriste ugalj i nakon 2030.

Evropska komisija u junu je zvanično pokrenula EU Platformu za pravednu tranziciju kako bi pomogla članicama EU da pripreme svoje teritorijalne planove za pravednu tranziciju i iskoriste sredstva iz Mehanizma za pravednu tranziciju.

Pre dve nedelje, šefovi država i vlada EU odlučili su da Fond za pravednu tranziciji, koji je deo Mehanizma za pravednu tranziciju, dobije deset milijardi evra iz vanrednog programa za oporavak od posledica pandemije. Ovo je smanjenje odnosu na prvobitni predlog koji je predviđao 32,5 milijardi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

5. avgust 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

5. avgust 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

5. avgust 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

5. avgust 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije