Električna energija

Slovenački telekom osmislio paket za firme: pametna mreža punjača za elektrifikaciju voznog parka

telekom pametna mreza za punjenje elektricna vozila vozuni park

Foto: andreas160578 from Pixabay

Objavljeno

03.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Telekom Slovenije rešio je da kompanijama ponudi paket usluga za elektrifikaciju njohovih voznih parkova. Ponuda se sastoji od instalacije i održavanja punjača za električna vozila, kao i softvera za upravljanje tom mrežom i potrošnjom vozila.

Energetska tranzicija stalno donosi nova rešenja za prelazak sa fosilnih na održiva goriva, koja vrlo često na tržište plasiraju firme bez prethodnog iskustva u energetskom sektoru. Pojava telekomunikacionih kompanija ne bi trebalo da bude toliko iznenađenje, s obzirom da je digitalizacija jedan od glavnih stubova te tranzicije.

Telekom Slovenije je saopštio da je sa partnerima razvio sveobuhvatno rešenje za mrežu pametnog punjenja električnih vozila za kompanije koje žele da elektrifikuju svoj vozni park. Rešenje „ključ u ruke“ je modularno i može uključivati sve, od instalacije i održavanja punjača za električna vozila do naprednog softvera za upravljanje i optimizaciju potrošnje energije.

Sistem može da se prilagodi modelima sa različitim cenama i vremenima punjenja

Pametna mreža za punjenje, takođe, omogućava menadžerima voznih parkova u kompanijama da efikasno upravljaju infrastrukturom za punjenje, kao i da u taj sistem integrišu postojeću infrastrukturu za punjenje.

Mreža ima i mogućnost da i zaposleni pune svoja električna vozila, kao i drugi korisnici. Softversko rešenje nudi i opciju podešavanja snage punjenja, čime se štiti merno mesto od prekoračenja maksimalne snage.

Veoma je važno da sistem upravljanja e-punjačima obezbeđuje, kako kažu u Telekomu, sve na jednom mestu: pregled potrošnje energije, uvid u statistiku korišćenja, trenutna upozorenja o greškama i napredne opcije za optimizaciju troškova. Rešenje je prilagođeno budućnosti i daljem razvoju i omogućava integraciju sa tržištem aktivne potražnje za punjenjem po dinamičnim cenama i u pristupačnim satima.

Melinc: Usluga može i da se iznajmi

Telekom firmama nudi nekoliko tipova vrhunskih AC i DC punjača, koji imaju opciju sporog, brzog i ultra brzog punjenja. E-punjači su modularno sklopljeni, tako da se pojedini elementi mogu brzo i lako zameniti, čime se brzo eliminišu greške i time obezbeđuje njihova maksimalna dostupnost.

Kristijan Melinc, direktor digitalne infrastrukture u Telekomu Slovenije, izjavio je da pametna mreža za punjenje se pre svega fokusira na AC punjače za dugo parkirana vozila, koji omogućava optimalnu snagu punjenja i iskorišćenje priključne snage za što veći broj istovremenih korisnika e-punjača.

Rešenje koje smo ponudili na tržištu će kompanije moći da kupe ili iznajme, naglasio je Melinc.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

3. jun 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

3. jun 2024. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

3. jun 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

3. jun 2024. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.