Otpad

Slovenački “Kolektor” gradi prečistač otpadnih voda u Rumi

Slovenacki Kolektor gradi precistac otpadnih voda u Rumi

Photo: Opština Ruma

Objavljeno

16.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Ruma i slovenački konzorcijum „Kolektor“ potpisali su Ugovor o projektovanju i izgradnji prečistača otpadnih voda za industrijsku zonu “Rumen”. Investicija je vredna 900.000 evra.

Strana firma je, kako je saopštila opština, na nedavno završenom tenderu ponudila najbolje uslove za izgradnju fabrike otpadnih voda.

Ugovor o projektovanju i izgradnji u Gradskoj kući potpisali su Dušan Ljubišić, načelnik Opštinske uprave, i Jernej Hrovat, direktor slovenačkog konzorcijuma „Kolektor“.

Slađan Mančić, predsednik Opštine Ruma, nada se da će posao na izgradnji prečistača biti završen do kraja 2018. godine.

Prečistač će biti izgrađen na parceli od 40 ari, i pre svega je namenjen francuskoj kompaniji „Hačinson“, ali mogu ga koristiti i drugi investitori u industrijskoj zoni „Rumen“.

„Mi smo se i obavezali da ćemo preuzeti na sebe izgradnju prečistača kada smo pregovarali o dolasku francuskog investitora u Rumu. Reč je o jednoj sinhronizovanoj akciji države, koja je stala iza nas i preko Ministarstva privrede uplatila 100 miliona dinara, a prethodno nam je zemljište za tu namenu ustupila Republička direkcija za imovinu. Sav taj naš uloženi trud je bio opravdan, jer „Hačinson“ kreće sa izgradnjom petog i šestog proizvodnog pogona, zapošljava već oko 700 ljudi i isplaćuje dobre plate. Naravno, prečistač će biti na raspolaganju i drugim kompanijama u toj industrijskoj zoni, „Albonu“, „Kalcedoniji“, „Insertu“ i novim kompanijama koje će tek graditi svoje pogone“, poručio je Mančić i dodao da će slovenački konzorcijum za podizvođače angažovati domaće kompanije.

Jernej Hrovat, direktor konzorcijuma „Kolektor“, rekao je da će industrijska zona i investitori dobiti jedno moderno postrojenje koje će, u zavisnosti od potreba, moći da proširi svoje kapacitete i na taj način prati investicioni razvoj.

“Zaštita životne sredine biće na najvećem mogućem nivou i očekujem da ćemo uspešno sve poslove na ovom projektu završiti do kraja godine“, istakao je Hrovat.

Manji troškovi za budžet

Predsednik Opštine Slađan Mančić je rekao i da će se izgradnjom prečistača u velikoj meri rasteretiti budžet Opštine, jer je lokalna samouprava finansirala dosadašnje odvoženje i zbrinjavanje otpadne vode iz „Hačinsona“. On je rekao da će upravljanje prečistačom najverovatnije biti povereno JP „Vodovod“.

Osim subvencija koje su izdvojene za kompaniju „Hačinson“, Vlada Srbije se još 2015. godine, prilikom potpisivanja Memoranduma o saradnji i razumevanju sa francuskim investitorom, obavezala da će finansirati izgradnju prečistača otpadnih voda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

16. januar 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

16. januar 2018. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

16. januar 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

16. januar 2018. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene